fbpx
Czytasz właśnie
Samosy z sosem jogurtowym

Samosy z sosem jogurtowym

Samosy z sosem jogurtowym z miętą

Zgodnie z obietnicą publikuję przepis na indyjskie samosy z sosem jogurtowym z miętą, z ciasta francuskiego, nadziewane polskimi ziemniakami, greckimi rodzynkami i włoskim mrożonym groszkiem :). Jest to przepis, który prezentowałam w Pytaniu na Śniadanie, a konkretnie w „Zaproście mnie do stołu” prowadzonym przez Pawła Lorocha, zrealizowanym przez Dorotę Rzepecką. Zobaczcie jak zrobić samosy z sosem z jogurtu i mięty, które mogą być doskonałą przekąską imprezową lub głównym daniem.

Zobacz też: Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy

Samosy wymagają przygotowania ciasta francuskiego, które jest dość pracochłonne. Można zrobić je własnoręcznie, najlepiej z 1-dniowym wyprzedzeniem i potem wykorzystać po wyjęciu z lodówki. Albo po prostu kupić gotowe. Ciasto francuskie jest ciastem „listkującym się”. Podczas pieczenia uzyskuje charakterystyczne bąbelki (zawarta w cieście woda odparowuje, a cienkie płatki masła „podsmażają” otaczające je cienkie płatki ciasta. Rozwałkowane ciasto wystarczy wypełnić farszem i można je potem piec je w piekarniku lub smażyć na głębokim tłuszczu. Aromatyczne nadzienie, a do tego łagodny, pięknie pachnący sos z jogurtu. Co Wy na to? Z pewnością znajdą uznanie wśród miłośników indyjskich smaków.

Zobacz też
Pierogi z kaszą gryczaną

Samosy z sosem jogurtowym z miętą

Samosy z sosem jogurtowym z miętą

Samosy z sosem jogurtowym z miętą, przygotowane na bazie ciasta francuskiego, z nadzieniem z zielonego groszku i rodzynek oraz korzennych przypraw.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 6 hours
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 6 hours 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: samosy z groszkiem i rodzynkami, samosy z sosem jogurtowym
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 381kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto francuskie

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 600 g miękkiego masła

Farsz

  • 3 ziemniaki (średniej wielkości; obrane, pokrojone na kawałki, ugotowane i ostudzone)
  • ½ kubka mrożonego zielonego groszku (rozmrożony)
  • ¼ kubka rodzynek (przelane wrzątkiem)
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobniona w moździerzu lub pęczek świeżych listków kolendry (drobno pokrojone))
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Sos jogurtowy z miętą

  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • ½ kubka maślanki
  • ¼ kubka drobno posiekanej, świeżej mięty
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego (kuminu)

Dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Ciasto francuskie

  • Sól rozpuszczam w wodzie, a ⅓ kostki (kostka o wadze 200 g) masła topię na niewielkim ogniu.
  • Mąki wsypuję do miski, dodaję roztopione masło i wodę, wyrabiam ciasto. 
  • Formuję kulę, zawijam w folię i chłodzę przez 2 godziny.
  • Pozostałe, nieroztopione masło kroję na kawałki i ucieram w misce mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Przekładam masło na papier do pieczenia, wyrównuję jego powierzchnię dociskając łyżką lub nożem, formując kształt kwadratu; grubość warstwy masła powinna wynosić ok. 2 cm). Wkładam do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, a wałek prowadzę cały czas w jednym kierunku. Po wałkowaniu powinien wyjść kwadratowy placek o grubości ok. 2 cm (boki można rozwałkować nieco cieniej, wtedy łatwiej będzie zawijać ciasto wokół masła).
  • Na środku rozkładam schłodzone masło w taki sposób, aby ciasto można było owinąć wokół masła „w kopertę” – czyli rogi kwadratu utworzonego przez masło powinny być na środku boków kwadratu utworzonego przez ciasto.
  • Owijam masło ciastem „na kopertę”, zlepiam dokładnie na łączeniach (masło nie powinno wydostawać się z ciasta podczas kolejnych wałkowań).
  • Wałkuję „kopertę” na prostokąt (znów toczę wałek w jednym kierunku) o grubości ok. 2 cm. Powinien wyjść na tyle długi, żeby bez problemu można go było złożyć „na trzy” – czyli prawa strona do lewej, a lewa do prawej.
    Kto, podobnie jak ja za dawnych lat, pracował w hotelu i składał wyprasowane ręczniki, nie będzie miał problemu z wyobrażeniem sobie tego sposobu :).
    Ciasto idzie do lodówki na kolejne 2 godziny. 
  • Wyjmuję ciasto i obracam je pod kątem prostym tak, żeby tym razem wałkować prostopadle w stosunku do poprzedniego wałkowania, też na kształt długiego prostokąta. I znowu składam „na trzy”, znowu do lodówki na min. 1 godzinę. I tak jeszcze 5 razy – obracam, wałkuję, składam, chłodzę.

Farsz

  • Ugniatam ziemniaki widelcem, dodaję groszek, rodzynki, kolendrę, sok z cytryny, sos sojowy, kminek rzymski, chili w proszku, cynamon i świeże chili. Mieszam całość.
  • Lepienie samos
  • Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm lub troszkę cieniej. Kroję w kwadraty o boku ok. 10 cm.
  • Na każdym kawałku ciasta układam farsz. Składam na pół w trójkąt, a brzegi mocno prószę mąką i dociskam widelcem.
  • Sos miętowo-jogurtowy
  • Mieszam wszystkie składniki sosu w miseczce.

Smażenie

  • Na patelnię wlewam ok. 2 cm oleju, mocno rozgrzewam i smażę po 2-3 samosy ok. 2 minut z każdej strony, aż do wyrośnięcia ciasta i uzyskania złoto-brązowego koloru.
    Nie ma sensu smażyć większej ilości sztuk za jednym zamachem – nie nadąży się z odwracaniem! 
  • Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podaję z sosem miętowo-jogurtowym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 381kcal (19%) | Węglowodany: 16g (5%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 34g (52%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 53mg (18%) | Sód: 515mg (22%) | Potas: 103mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Witamina A: 725IU (15%) | Witamina C: 4mg (5%) | Wapń: 16mg (2%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Serdeczne podziękowania dla całej ekipy TVP za miłą, wielką przygodę :). Bardzo jestem ciekawa, czy samosy z sosem jogurtowym i miętą przypadną Wam do gustu. Jeśli nie chcecie wykonywać samodzielnie ciasta francuskiego, to po prostu skorzystajcie z gotowego. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam szły przygotowania i jak wrażenia!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom