Rogaliki drożdżowe przepis | Dorota Kamińska

Rogaliki drożdżowe

Spotkania w gronie rodzinnym, kiedy wszyscy odwiedzamy babcię, nie mogą się odbyć bez jej popisowego wypieku. I choć na stole gości wtedy zwykle wiele słodkości, zwłaszcza że często każdy z nas przywozi coś ze sobą, do wypijanej wspólnie kawy najlepiej pasują babcine rogaliki drożdżowe. Od lat babcia przygotowuje je „na oko”, zagniatając drożdżowe ciasto, które powoli wyrasta w lodówce, w chłodzie. To ulubiony wypiek mojego taty i wujka Franka, którzy pieszczotliwie nazywają je „zięciówkami”.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze domowe wypieki

Rogaliki drożdżowe można zawijać „na prosto” lub nadawać im kształt półksiężyców. Ciasto drożdżowe, z którego są przygotowane, jest dość gęste i twarde, dlatego jego zagniatanie wymaga trochę siły i czasu. Bardzo ważne jest też nadzienie rogalików: nie można dodawać do nich dżemów, marmolad czy powideł zawierających środki żelujące, które mogą z nich wypłynąć podczas pieczenia. Najlepiej rogaliki upieką się z domową, gęstą marmoladą. Taką babcinej produkcji.

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe mojej babci, z ciasta wyrastającego powoli w lodówce, delikatne i kruche. Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz. 30 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 2 godz. 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: rogaliki drożdżowe
Liczba porcji: 60 sztuk
Kalorie: 100kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • ½ kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g masła

Dodatkowo

  • 300 g marmolady
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • cukier

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę przesiewam do dużej miski i wbijam 1 jajko, dosypuję szczyptę soli i dodaję śmietanę.
  • Mleko podgrzewam (ma być ciepłe, nie gorące) i kruszę do niego drożdże.
  • Dodaję cukier i rozcieram całość, odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 200 g masła topię i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodaję do miski z mąką.
  • Wlewam do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypuję cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiam gęste i nieco twarde ciasto.
  • Zagniecione ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.
  • Po wyrośnięciu ciasto znów wyrabiam przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.
  • Z ciasta wycinam nożem kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładam po 1 łyżeczce marmolady.
  • Z kwadratów ciasta zawijam rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców.
  • Wierzch każdego rogalika mocze w jajku rozkłóconym z mlekiem, następnie maczam w cukrze.
  • Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.
  • Wstawiam rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 15-20 minut.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 100kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 3g (5%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 19mg (6%) | Sodium: 37mg (2%) | Potassium: 26mg (1%) | Sugar: 7g | Vitamin A: 2.6% | Vitamin C: 0.5% | Calcium: 0.8% | Iron: 2.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rogaliki
Rogaliki

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
  1. Bardzo lubię drożdżowe ciasta i chętnie wypróbuję rogaliki ”zięciówki” . Twojej kochanej Babci życzę
    krzepkiego zdrówka i samych pogodnych dni . Serdecznie pozdrawiam Ludka

  2. Kochana Babcia.
    Mam nadzieję, że nie podpadnę ale wolę przyglądać się jak gotują staruszki niż młode atrakcyjne dziewczyny. 🙂

  3. Szkoda, że nie ma dokładnych opisów proporcji, są tylko gdzieniegdzie. Zrobiłabym z chęcią ale nie znam się na gotowaniu, więc bez nich sobie nie poradzę. 🙁 Uściskaj mocno babcię, wielkie brawa! Mam nadzieję, że kiedyś rozpracuję jakieś ciacho tak dobrze jak ona. 🙂

  4. Wsapaniała babulinka…Kochana babcia… Ciesz się że ją jeszcze masz ,… moja już odeszła do nieba , tak mi jej brakuje ,,,..Szanuj ją… bo potem będą juz tylko wspomnienia…Uściski dla babuni i Wielkie dzięki za przepis 🙂 Pozdrawiam WAS serdecznie.:)

  5. Co roku na Sylwestra i Nowy Rok dziadek z babcią piekli pączki i chruściki, w ogromnych ilościach. Przez to, coroczne noworoczne postanowienie rozpoczęcia diety było skazane na klęskę 😉

  6. Bardzo miło się ogląda ten filmik 🙂 wielkie brawa dla babci mam nadzieje że wystąpi jeszcze w twoich filmikach 🙂 ogromne brawo !!!! i pozdrowienia 🙂

  7. My „opracowaliśmy” takie ciasto, w którym nie ma drożdży ani proszku do pieczenia, ale jest starta marchewka. Gdy ciasto rozwałkowujemy, robimy to na wyjątkowo cienko, w efekcie ciasto rogalikowe po upieczeniu jest niesamowicie delikatne, wręcz rozpływa się w ustach i słodkie dzięki marchewce.

  8. Super przepis zrobiłam je i wyszły naprawde pyszne podziękuj babci za przepis i zapytaj sie o więcej takich super przepisów 😉 dziękuje i pozdrawiam

  9. Bardzo lubię piec ciasta właśnie ze starych wypróbowanych przepisów. Chciałabym mieć jeszcze taką fantastyczną babcie, zazdroszczę ;), dużo zdrowia życzę dla całej Rodziny. A przepis wypróbuję, dam znać czy wyszły mi tak pyszne jak oglądałam na Twoim filmie, pozdrawiam serdecznie i życzę jeszcze Wesołych Świąt ! :-).

  10. zazdroszcze Ci tego, że masz babcie. Pozdrawiam ją serdecznie i życze dużo zdrowia, i miłości wnuków, którą jak widze ma:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)