Rogaliki drożdżowe

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Spotkania w gronie rodzinnym, kiedy wszyscy odwiedzamy babcię, nie mogą się odbyć bez jej popisowego wypieku. I choć na stole gości wtedy zwykle wiele słodkości, zwłaszcza że często każdy z nas przywozi coś ze sobą, do wypijanej wspólnie kawy najlepiej pasują babcine rogaliki drożdżowe. Od lat babcia przygotowuje je „na oko”, zagniatając drożdżowe ciasto, które powoli wyrasta w lodówce, w chłodzie. To ulubiony wypiek mojego taty i wujka Franka, którzy pieszczotliwie nazywają je „zięciówkami”.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze domowe wypieki

Rogaliki drożdżowe można zawijać „na prosto” lub nadawać im kształt półksiężyców. Ciasto drożdżowe, z którego są przygotowane, jest dość gęste i twarde, dlatego jego zagniatanie wymaga trochę siły i czasu. Bardzo ważne jest też nadzienie rogalików: nie można dodawać do nich dżemów, marmolad czy powideł zawierających środki żelujące, które mogą z nich wypłynąć podczas pieczenia. Najlepiej rogaliki upieką się z domową, gęstą marmoladą. Taką babcinej produkcji.

Rogaliki drożdżowe

Liczba porcjiok. 60 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 30 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas2 godz., 50 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Rogaliki drożdżowe mojej babci, z ciasta wyrastającego powoli w lodówce, delikatne i kruche. Najlepsze rogaliki drożdżowe z marmoladą i cukrem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto drożdżowe

    • ½ kg mąki
    • 50 g drożdży
    • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 5 łyżek mleka
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 250 g masła

    Dodatkowo

    • 1 Słoik marmolady (ok. 300 g)
    • 1 jajko
    • 3 łyżki mleka
    • cukier

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Rogaliki drożdżowe - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

    Rogaliki drożdżowe - Jak zrobić

    Krok 1
    Mąkę przesiewam do dużej miski i wbijam 1 jajko, dosypuję szczyptę soli i dodaję śmietanę.
    Krok 2
    Mleko podgrzewam (ma być ciepłe, nie gorące) i kruszę do niego drożdże.
    Krok 3
    Dodaję cukier i rozcieram całość, odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia.
    Krok 4
    200 g masła topię i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodaję do miski z mąką.
    Krok 5
    Wlewam do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypuję cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiam gęste i nieco twarde ciasto.
    Krok 6
    Zagniecione ciasto wstawiam pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.
    Krok 7
    Po wyrośnięciu ciasto znów wyrabiam przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.
    Krok 8
    Z ciasta wycinam nożem kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładam po 1 łyżeczce marmolady.
    Krok 9
    Z kwadratów ciasta zawijam rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców.
    Krok 10
    Wierzch każdego rogalika mocze w jajku rozkłóconym z mlekiem, następnie maczam w cukrze.
    Krok 11
    Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.
    Krok 12
    Wstawiam rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 15-20 minut.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Rogaliki
    Rogaliki

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    27 komentarzy
    1. Bardzo lubię drożdżowe ciasta i chętnie wypróbuję rogaliki ”zięciówki” . Twojej kochanej Babci życzę
      krzepkiego zdrówka i samych pogodnych dni . Serdecznie pozdrawiam Ludka

    2. Kochana Babcia.
      Mam nadzieję, że nie podpadnę ale wolę przyglądać się jak gotują staruszki niż młode atrakcyjne dziewczyny. 🙂

    3. Szkoda, że nie ma dokładnych opisów proporcji, są tylko gdzieniegdzie. Zrobiłabym z chęcią ale nie znam się na gotowaniu, więc bez nich sobie nie poradzę. 🙁 Uściskaj mocno babcię, wielkie brawa! Mam nadzieję, że kiedyś rozpracuję jakieś ciacho tak dobrze jak ona. 🙂

    4. Wsapaniała babulinka…Kochana babcia… Ciesz się że ją jeszcze masz ,… moja już odeszła do nieba , tak mi jej brakuje ,,,..Szanuj ją… bo potem będą juz tylko wspomnienia…Uściski dla babuni i Wielkie dzięki za przepis 🙂 Pozdrawiam WAS serdecznie.:)

    5. Co roku na Sylwestra i Nowy Rok dziadek z babcią piekli pączki i chruściki, w ogromnych ilościach. Przez to, coroczne noworoczne postanowienie rozpoczęcia diety było skazane na klęskę 😉

    6. Bardzo miło się ogląda ten filmik 🙂 wielkie brawa dla babci mam nadzieje że wystąpi jeszcze w twoich filmikach 🙂 ogromne brawo !!!! i pozdrowienia 🙂

    7. My „opracowaliśmy” takie ciasto, w którym nie ma drożdży ani proszku do pieczenia, ale jest starta marchewka. Gdy ciasto rozwałkowujemy, robimy to na wyjątkowo cienko, w efekcie ciasto rogalikowe po upieczeniu jest niesamowicie delikatne, wręcz rozpływa się w ustach i słodkie dzięki marchewce.

    8. Super przepis zrobiłam je i wyszły naprawde pyszne podziękuj babci za przepis i zapytaj sie o więcej takich super przepisów 😉 dziękuje i pozdrawiam

    9. Bardzo lubię piec ciasta właśnie ze starych wypróbowanych przepisów. Chciałabym mieć jeszcze taką fantastyczną babcie, zazdroszczę ;), dużo zdrowia życzę dla całej Rodziny. A przepis wypróbuję, dam znać czy wyszły mi tak pyszne jak oglądałam na Twoim filmie, pozdrawiam serdecznie i życzę jeszcze Wesołych Świąt ! :-).

    10. zazdroszcze Ci tego, że masz babcie. Pozdrawiam ją serdecznie i życze dużo zdrowia, i miłości wnuków, którą jak widze ma:)

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)