Tatar wołowy przepis | Dorota Kamińska

Tatar wołowy

Tatar wołowy to doskonała zakąska do czystej wódki, wypijanej bezpośrednio z kieliszka. Obok ziemniaków z gzikiem jest najpopularniejszym dodatkiem do alkoholu sprzedawanym w popularnych ostatnio w Polsce barach, gdzie wódki i inne specjały serwuje się w cenie ok. 5 zł. Wołowina to świetny „podkład” do długiego, całonocnego imprezowania! Często, bawiąc się w klubach razem ze znajomymi, wpadamy nocą „na wódeczkę i tatar”.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na startery

W tym roku będzie to też jedno z dań, które zaserwujemy podczas sylwestrowej imprezy domowej. Chcąc udoskonalić swój przepis na tatar wołowy, przygotowałam go niedawno w nieco innej niż dotychczas wersji. Zamiast przyprawy do zup wykorzystałam do wzbogacenia jego smaku musztardę. Czarny pieprz zastąpiłam mieszanką czerwonego i zielonego, roztłukując całe ziarna w moździerzu. Tym razem, zgodnie z zaleceniami szefów kuchni, nie mieliłam mięsa w maszynce. Posiekałam nożem. Pamiętajcie, że to musi być ostry nóż i mało włókniste mięso. Powstał wyborny tatar wołowy o delikatnym smaku, pachnący pięknie przyprawami.

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Najlepszy tatar wołowy z polędwicy wołowej, doprawiony musztardą, solę i pieprzem, zaserwowany z dodatkami: marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem, cebulą lub szczypiorkiem.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Razem: 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 544kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso na tatar wołowy

  • ½ kg polędwicy wołowej (świeża, różowa)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej*
  • sól, pieprz

Dodatki (do wyboru)

  • 1 cebula (duża; bardzo drobno pokrojona)
  • ½ pęczka szczypiorku (bardzo drobno pokrojony; można zostawić kilka łodyżek do dekoracji)
  • 4-8 rzodkiewek (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 8-16 grzybków marynowanych (całe lub pokrojone w drobną kosteczkę)
  • czarne lub zielone oliwki (pokrojone w plasterki lub drobną kosteczkę)
  • mieszanka sałat (porwane na nieduże części)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę (szczypiorek zostawiamy niepokrojony do dekoracji).
  • Z wołowiny usuwamy błony i mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, która nie pozostawia metalicznego smaku (klasycznie mięso na tatar sieka się bardzo drobno ostrym nożem).
  • Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, przyprawą do zup lub sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, wtedy tatar będzie bardziej miękki.
  • Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
  • W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego (lub kilka żółtek jaj przepiórczych).
  • Dookoła tataru układamy drobno pokrojone dodatki.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast musztardy można wykorzystać sok z cytryny albo ocet winny, które również zakwaszą mięso i delikatnie zetną białko na jego powierzchni.
Przydatne poradniki:
  1. Jak wyparzyć jajko
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka

* Przepis powstał we współpracy ze Społem Kielce, producentem Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 544kcal | Carbohydrates: 4g (1%) | Protein: 26g (52%) | Fat: 46g (71%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 282mg (94%) | Sodium: 165mg (7%) | Potassium: 487mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 16.1% | Vitamin C: 11.3% | Calcium: 5.4% | Iron: 21.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tatar wołowy nabiera charakteru dzięki dodatkowym składnikom, pokrojonym drobno i ułożonym następnie obok mięsa. Moja propozycja to dodatek obowiązkowej cebuli, szczypiorku i rzodkiewki. Można zaserwować też tatar z mieszanką sałat, kiszonym ogórkiem, grzybkami marynowanymi, papryką, oliwkami… Ciekawa jestem, na które dodatki się zdecydujecie!

Tatar wołowy
Tatar wołowy

Z czym, Waszym zdaniem, smakuje najlepiej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Ciekawa jestem bardzo, jak Wasze wrażenia :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

35 komentarzy
  1. mięso powinno byc duzo drobniej posiekane, a co do jajka to dodaje sie jaja przepiórcze – na nich nie wykryto salmonelli.

  2. Kto o zdrowych zmysłach używa przyprawy do zup? Ludzie tak już są przyzwyczajeni do chemicznej paszy, że prawdziwy smak wybornej wołowiny im nie pasuje?

  3. Nie do końca. Na allegro można spotkać podróbkę ceramiki ale prawda jest taka, że prawdziwe noże ceramiczne są najlepsze i jednocześnie najdroższe. Jedyne wady to to, że jest bardzo kruche ostrze i trudno go naostrzyć ponieważ potrzebujemy do tego ostrzałki diamentowej…

    Pozdrawiam

  4. Hi Hi … jak idę na imprezę lub w gości i nie ma tatara … to znaczy, że nie było imprezy ani gościny 🙂

  5. Tatar wygląda nieziemsko – smakuje tak samo 🙂 ?

    Polecamy do tatara dodać mieszankę startego pluskwiego ziela oraz anyżu gwiazdkowego

    Pozdrawiamy :)!

  6. Ja siekam tatar w maszynce (Brown). Doprawiam papryką, ogórkiem kiszonym (najlepszy małosolny), świeżo zmielonym pieprzem, cebulą i solą (morska, mielona). Czasami dodaje też mielony kmin i/lub czubrycę.

  7. nawet jak nie lubię czegoś co pokazuje pani w filmikach i tak je oglądam 🙂 dla czystej przyjemności ich oglądania! jest pani superpozytywna! a takiego tatara to bym zjadła! wręcz bym się takim obżarła! 😀

  8. wyparzenie niestety nie usunie salmonelli jeśli jest na skorupce to jest także w żółtku.Spirytus salmonelli nie rusza,zatrucie tym świństwem skutkuje na całe życie .Ale bardzo fajnie,że mówisz o tym problemie,czego na innych kanałach kulinarnych brakuje.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    1. Co za bzdury, ręce opadają. I po co siać taki ferment, kiedy nie wie się, co się mówi, jak z tymi końcówkami od bananów. Szkoda Polski.

  9. Idealne danie na każdą okazję 🙂 Smakuje znakomicie – zarówno z wołowinki, jak i z łososia. Z tuńczyka jeszcze nie robiłam… Z przypraw wypróbowałam już różne rodzaje pieprzu, doskonale sprawdza się maggi, ale ta musztarda mnie nieco zainspirowała… 🙂

  10. co takie miękkie te rzodkiewki? 😉
    ja jestem przyzwyczajona do tataru drobniejszego (ale krojonego) i koniecznie z maggi i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu:)

  11. Tatar zawsze jest daniem na które jeździmy z mężem gdy chcemy coś uczcić 🙂 Przystawka na tzw. special occasions 🙂

  12. W naszym domu tatara wcinają nawet dzieci. Stanowimy wręcz fanklub tatarowy :). Ja często zamiast polędwicy wykorzystuję ligawę, jest znacznie tańsza a smakuje idealnie. Dodatkowo świetnie komponuje się z tatarem oliwa truflowa. Wystarczy kilka kropli i uzyskamy zupełnie inny smak. Nie trzeba wówczas już tak wielu innych dodatków ja nie dodaję do tej wersji żółtka a jedynie trochę kiszonych ogórków i cebulkę szalotkę. Moi domownicy jedzą na zmianę, raz wersję z oliwą truflową a raz tradycyjny tatar.

    Mniam, mniam:)

    Dołączam dla wszystkich życzenia noworoczne :).

    Malina

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)