fbpx
Czytasz właśnie
Risotto z batatami

Risotto z batatami

  • z imbirem lub czosnkiem i ziołami
  • wegetariańskie lub z kurczakiem - do wyboru
  • pyszne i pożywne, apetycznie kolorowe
  • z białym winem, parmezanem i świeżą miętą
Risotto z batatami

Risotto z batatami to doskonała kolacja bez mięsa, a nawet obiad, w dodatku dla całej rodziny. Przepis na risotto z batatami wykorzystuję przez cały rok, choć nie ukrywam, że chętniej sięgam po nie jesienią i zimą. Taki urok jednogarnkowych potraw. Kojarzą mi się z ciepłem, przyjemnym aromatem i wspólnym zasiadaniem do stołu po zmroku. Rozgrzewają zmarznięte w drodze z pracy do domu ciało i przywołują uczucie błogości, kiedy po obiedzie czy kolacji popija się je lampką ulubionego wina. Można przygotować je z dodatkiem korzennych przypraw lub suszonych ziół. Ta druga wersja jest chyba najbliższa włoskiej kuchni. Zobaczcie jak zrobić risotto z batata krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Można przyrządzać je przez cały rok i wystarczy kilka prostych składników. Są łatwo dostępne w sezonie i poza nim także. Jeśli macie ochotę, możecie zastąpić bataty dynią piżmową, marchewką lub pietruszką czy selerem. Poeksperymentujcie, bo przy takich prostych przepisach najłatwiej sprawdzić inne wersje smakowe.

Przepis na risotto z batatami

W wersji wegetariańskiej oczywiście bez mięsa. Ale jeśli je jadacie, możecie dodać pierś z kurczaka lub indyka, a nawet kalmary lub krewetki. Nie testowałam jeszcze wersji z owocami morza, ale jestem pewna, że smakowałaby świetnie! Przygotowuję je klasycznie. Najpierw szklę cebulę z imbirem, batatem i papryką. Potem powoli gotuję ryż arborio, zalewając go stopniowo białym winem i wywarem. Cierpliwość i dobry ryż – to dwa warunki koniecznie do idealnej konsystencji tej kolorowej potrawy.

Risotto z batatami przepis

Risotto z batatami

Łatwe i bardzo smaczne risotto z batatami, opcjonalnie z dodatkiem kurczaka, które pięknie pachnie imbirem, a dodatkowego, ciekawego posmaku dodaje mu też sok z cytryny lub pomarańczy. To bardzo prosty przepis na smaczny obiad lub kolację, najlepsze risotto batatowe.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z batatami, risotto z batatów
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 750kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g ryżu arborio
  • 300-500 g batatów (około; obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 200 g piersi z kurczaka (opcjonalnie do dodania w wersji niewegetariańskiej; pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 1 l wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym w wersji niewegetariańskiej)
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić drobno posiekanym czosnkiem + 1 łyżką ziół prowansalskich)
  • świeża mięta (posiekana; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Połowę masła roztapiam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szklę na nim cebulę.
  • Dodaję imbir, bataty i paprykę. Duszę całość na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Opcjonalnie dodaję też kurczaka, który powinien się lekko zrumienić z wierzchu.
  • Do cebuli, papryki i batatów dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
  • Do warzyw i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
  • Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar warzywny, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy. Zdejmuję z ognia.
  • Do ugotowanego ryżu dodaję masło, przykrywam i czekam aż się rozpuści.
  • Dosypuję tarty parmezan i, opcjonalnie, doprawiam sokiem z cytryny lub pomarańczy.
  • Przed podaniem posypuję świeżą miętą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 500g (wersja bez kurczaka) | Kalorie: 750kcal (38%) | Węglowodany: 104g (35%) | Białko: 27g (54%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 1595mg (69%) | Potas: 682mg (19%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 12625IU (253%) | Witamina C: 43.9mg (53%) | Wapń: 336mg (34%) | Żelazo: 5.4mg (30%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Idealnie ugotowane risotto ma konsystencję lawy. Warto zachować zapasowy wywar, żeby w razie potrzeby móc je ponownie podgrzać i rozrzedzić, gdy zgęstnieje po wystudzeniu.

Risotto z batatami przepis

Łagodny, słodki smak batatów i papryki doskonale podkreśla dodatek imbiru. Ale to sok z pomarańczy lub innych cytrusów oraz świeża mięta stawiają kropkę nad „i” w tym daniu. Całość jest kolorowa, apetycznie wygląda i doskonale smakuje.

Risotto z batatami przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy risotto z batata przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, które dodatki wybraliście do jego przygotowania :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom