Risotto z batatami przepis | Dorota Kamińska

Risotto z batatami

Risotto z batatami

Doskonała kolacja bez mięsa, a nawet obiad, w dodatku dla całej rodziny: risotto z batatami. Całoroczne danie, choć nie ukrywam, że chętniej sięgam po nie jesienią i zimą. Taki urok jednogarnkowych potraw: kojarzą mi się z ciepłem, przyjemnym aromatem i wspólnym zasiadaniem do stołu po zmroku. Można przygotować je z dodatkiem korzennych przypraw lub suszonych ziół. Ta druga wersja jest chyba najbliższa włoskiej kuchni.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Risotto z batatami
5 od 1 osoby
Risotto z batatami
Risotto z batatami
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 

Łatwe i bardzo smaczne risotto z batatami, opcjonalnie z dodatkiem kurczaka, które pięknie pachnie imbirem, a dodatkowego, ciekawego posmaku dodaje mu też sok z cytryny lub pomarańczy. To bardzo prosty przepis na smaczny obiad lub kolację, najlepsze risotto batatowe.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto z batatami, risotto z batatów
Liczba kalorii: 750 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g ryżu arborio
  • 300-500 g batatów (około; obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 200 g piersi z kurczaka (opcjonalnie; pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 1 l wywaru warzywnego (można zastąpić drobiowym)
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • świeża mięta (posiekana; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Risotto z batatami - Jak zrobić
  1. Połowę masła roztapiam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szklę na nim cebulę.

  2. Dodaję imbir, bataty i paprykę. Duszę całość na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Opcjonalnie dodaję też kurczaka, który powinien się lekko zrumienić z wierzchu.

  3. Do cebuli, papryki i batatów dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.

  4. Do warzyw i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.

  5. Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar warzywny, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.

  6. Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy. Zdejmuję z ognia.

  7. Do ugotowanego ryżu dodaję masło, przykrywam i czekam aż się rozpuści.

  8. Dosypuję tarty parmezan i, opcjonalnie, doprawiam sokiem z cytryny lub pomarańczy.

  9. Przed podaniem posypuję świeżą miętą.

Wartości odżywcze
Risotto z batatami
Wielkość porcji (500 g (wersja bez kurczaka))
Liczba kalorii 750 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 10g 50%
Cholesterol 75mg 25%
Sód 1595mg 66%
Potas 682mg 19%
Węglowodany ogółem 104g 35%
Błonnik 6g 24%
Cukry 8g
Białko 27g 54%
Witamina A 252.5%
Witamina C 53.2%
Wapń 33.6%
Żelazo 30.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)