Sałatka z ryżu z fasolą to kolejna z sałatek w stylu „co się nawinie”. Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą należy do prostych receptur. Można przygotować ją dzień przed imprezą, a w dodatku wykorzystać np. ryż pozostały po obiedzie. Wystarczy dorzucić do niego pozornie przypadkowe, ale jednak przemyślane składniki. Będzie kolorowo, smacznie i pożywnie. Fasolę warto ugotować wcześniej, ale nada się także taka z puszki. Smaczna sałatka na kolację czy do spakowania do pracy poleca się do zrobienia!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki
Moja sałatka z ryżu jest kolorowa za sprawą kukurydzy, jarmużu i suszonych pomidorów oraz czerwonej cebuli. Łączą się w niej łagodniejsze i bardziej intensywne smaki.
Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą
Podsmażyłam cebulkę z czosnkiem na klarowanym maśle, żeby wydobyć ich smak. Dzięki temu cebula jest też miękka i dobrze łączy się z pozostałymi składnikami. Z kolei jarmuż można wykorzystać surowy, byle tylko pozbyć się twardych łodyg. Suszone pomidory i kukurydza nadadzą sałatce odrobinę słodyczy. Tę z kolei doskonale przełamie dodatek soku z pomarańczy. Z odrobiną chili sałatka będzie delikatnie ostra, ale to już zostawiam Wam do wyboru :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki ryżu
- 150 g czerwonej fasoli (ugotowana, odcedzona i wystudzona)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
- 50 g suszonych pomidorów (odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski)
- 1 garść jarmużu
- 100 g kukurydzy
- ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Majonez – przepis jak zrobić domowy
- Jak ugotować fasolę
- Jak ugotować ryż
- Jak pokroić cebulę
- Jak ugotować kukurydzę
Jak zrobić
- Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
- Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Po wymieszaniu składników najlepiej odstawić sałatkę w chłodne miejsce. Gdy wszystkie smaki się „przegryzą”, będzie najlepsza!
Sałatka z ryżu z fasolą przepis
W klasycznej wersji można serwować ją z dodatkiem chleba lub czosnkowego pieczywa. Świetnie sprawdzi się też do zabrania w pudełku lub słoiku do pracy. Jest kolorowa i nie wymaga dodatkowych dekoracji.
Bardzo jestem ciekawa, czy ta sałatka ryżowa z fasolą przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ją w ostrzejszej, czy jednak w łagodniejszej wersji :). Jak wrażenia?