Sałatka z ryżu z fasolą przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą

Kolejna w stylu „co się nawinie”, tym razem sałatka z ryżu z fasolą. Można zrobić ją, gdy po obiedzie czy kolacji został zapas ugotowanego ryżu, dorzucając pozornie przypadkowe, ale jednak przemyślane składniki. Będzie kolorowo, smacznie i pożywnie. Fasolę warto ugotować wcześniej, ale nada się także taka z puszki. Smaczna sałatka na kolację czy do spakowania do pracy poleca się do zrobienia!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą

5 od 1 osoby
Liczba porcji: 4

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki ryżu
  • 150 g czerwonej fasoli (ugotowana, odcedzona i wystudzona)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 50 g suszonych pomidorów (odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski)
  • 1 garść jarmużu
  • 100 g kukurydzy
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
  • Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
  • Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)