Sałatka z ryżu z fasolą przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą to kolejna z sałatek w stylu „co się nawinie”. Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą należy do prostych receptur. Można przygotować ją dzień przed imprezą, a w dodatku wykorzystać np. ryż pozostały po obiedzie. Wystarczy dorzucić do niego pozornie przypadkowe, ale jednak przemyślane składniki. Będzie kolorowo, smacznie i pożywnie. Fasolę warto ugotować wcześniej, ale nada się także taka z puszki. Smaczna sałatka na kolację czy do spakowania do pracy poleca się do zrobienia!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Moja sałatka z ryżu jest kolorowa za sprawą kukurydzy, jarmużu i suszonych pomidorów oraz czerwonej cebuli. Łączą się w niej łagodniejsze i bardziej intensywne smaki.

Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą

Podsmażyłam cebulkę z czosnkiem na klarowanym maśle, żeby wydobyć ich smak. Dzięki temu cebula jest też miękka i dobrze łączy się z pozostałymi składnikami. Z kolei jarmuż można wykorzystać surowy, byle tylko pozbyć się twardych łodyg. Suszone pomidory i kukurydza nadadzą sałatce odrobinę słodyczy. Tę z kolei doskonale przełamie dodatek soku z pomarańczy. Z odrobiną chili sałatka będzie delikatnie ostra, ale to już zostawiam Wam do wyboru :).

Sałatka z ryżu z fasolą

Sałatka z ryżu z fasolą

Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą, czerwoną cebulą, kukurydzą, jarmużem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem majonezowego sosu. Świetna, łatwa sałatka imprezowa.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 35 min
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Europejska
Przepis na: sałatka z ryżu z fasolą
Liczba porcji: 4
Kalorie: 247kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki ryżu
  • 150 g czerwonej fasoli (ugotowana, odcedzona i wystudzona)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 50 g suszonych pomidorów (odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski)
  • 1 garść jarmużu
  • 100 g kukurydzy
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Gołąbki

Jak zrobić

  • Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
  • Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
  • Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 247kcal (12%) | Węglowodany: 22g (7%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 254mg (11%) | Potas: 473mg (14%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 1492IU (30%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 37mg (45%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 112µg (107%) | Wapń: 49mg (5%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 36mg (9%) | Fosfor: 102mg (10%) | Selen: 1µg (1%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po wymieszaniu składników najlepiej odstawić sałatkę w chłodne miejsce. Gdy wszystkie smaki się „przegryzą”, będzie najlepsza!

Sałatka z ryżu z fasolą przepis

W klasycznej wersji można serwować ją z dodatkiem chleba lub czosnkowego pieczywa. Świetnie sprawdzi się też do zabrania w pudełku lub słoiku do pracy. Jest kolorowa i nie wymaga dodatkowych dekoracji.

Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą
Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą

Bardzo jestem ciekawa, czy ta sałatka ryżowa z fasolą przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ją w ostrzejszej, czy jednak w łagodniejszej wersji :). Jak wrażenia?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom