Tarta z warzywami - quiche warzywny przepis | Dorota Kamińska

Tarta z warzywami – quiche warzywny

Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. am!

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

 

Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!

Kenwood Chef XL Titanium z malakserem i przystawką do krojenia w kostkę
Kenwood Chef XL Titanium z malakserem i przystawką do krojenia w kostkę

Moja tarta z warzywami to receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Chef XL Titanium, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Bardzo podobało mi się ścieranie cebuli bezpośrednio do zamkniętego pojemnika, bo nie uroniłam ani jednej łzy, a przystawka do krojenia w kostkę pokroiła za mnie warzywa do nadzienia.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami na kruchym cieście czyli doskonała tarta warzywna z cebulą, czosnkiem, cukinią, papryką, dynią i brokułami oraz kokosowo-jajecznym sosem pachnącym korzennymi przyprawami lub ziołami. Najlepszy quiche z warzywami!
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 50 min
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: quiche warzywny, tarta z warzywami
Liczba porcji: 1 forma o średnicy 28-30 cm, dla 4-6
Kalorie: 387kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 400 g mąki krupczatki (lub orkiszowej (niższy indeks glikemiczny, albo innej mąki pszennej))
  • 200 g masła (1 kostka; pokrojone na mniejsze kawałki, schłodzone)
  • 1 jajko (lub ok. ½ szklanki lodowatej wody)
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ średniej cukinii
  • 1 duża marchewka (lub ½ średniego batata)
  • 1 słodka papryka czerwona (podłużna)
  • 200 g dyni lub bakłażana (około)
  • ¼ brokuła (tylko różyczki, bez grubego trzonu)
  • 3 jajka
  • ½ limonki (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego albo zwierzęcego)
  • łyżki ziół prowansalskich (lub mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry, ostrej papryki i kardamonu z anyżem)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Nastawiam piekarnik na 220 st. C (góra + dół).
    Tarta z warzywami - przepis - krok 1
  • Mąkę siekam z masłem i solą.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 2
  • Dodaję jajko lub wodę i szybko zagniatam ciasto.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 3
  • Wylepiam ciastem dno i bok formy na tartę wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwam całość widelcem.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 4
  • Wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 10 minut.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 5

Krojenie warzyw

  • Cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 6
  • Cukinię i marchewkę lub batata kroję w plasterki lub półksiężyce.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 7
  • Brokuł dzielę na nieduże kawałki ręcznie, a pozostałe warzywa kroję w kostkę.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 8

Nadzienie

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 9
  • Dodaję pozostałe warzywa i duszę przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 10
  • W dużej misce rozkłócam mleko, jajka, sok z limonki i przyprawy.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 11
  • Dodaję podduszone warzywa do mieszanki jajecznej i mieszam całość.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 12
  • Przekładam mieszankę warzywną na podpieczone ciasto (zabezpieczam spód foremki, jeśli ma wyjmowane dno).
    Tarta z warzywami - przepis - krok 13

Pieczenie tarty warzywnej

  • Wstawiam tartę do piekarnika na ok. 40 minut.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 14
  • Podaję tartę gorącą lub schłodzoną w lodówce.
    Tarta z warzywami - przepis - krok 15

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto - więcej receptur

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (z tarty pokrojonej na 12 porcji) | Calories: 387kcal | Carbohydrates: 32g (11%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 25g (38%) | Saturated Fat: 13g (65%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sodium: 193mg (8%) | Potassium: 395mg (11%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 90.5% | Vitamin C: 47.8% | Calcium: 6.6% | Iron: 20.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, który zestaw przypraw zagości w Waszej tarcie i czy wykorzystacie te same warzywa, czy jednak pokusicie się o eksperymenty. Dajcie znać :).

Tarta z warzywami
Tarta z warzywami

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Witam, a jakiej średnicy jest tarta na tę ilość składników? Wygląda ślicznie a mnie czeka przygotowanie wegetariańskiego przyjęcia na Wielkanoc a to ślicznie wygląda.

    1. Dzień dobry, jest to tarta na formę 28-30 cm, pod zdjęciem jest podana informacja w tabeli z przepisem :). Polecam, może Pani też jakoś bardziej symetrycznie rozłożyć warzywa, ale smak w jednym i drugim przypadku jest doskonały :D.

  2. Zaciekawił mnie ten przepis, ze wzgledu na mleko kokosowe zamiast śmietany. Zrobilam, wyszło przepysznie. Użyłam mąki orkiszowej, ziół prowansalskich. Rodzince bardzo smakowalo. ☺

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)