Racuchy biszkoptowe przepis | Dorota Kamińska

Racuchy biszkoptowe

Placuszki biszkoptowe

Coś na mniejszej ilości tłuszczu i bez proszku do pieczenia czy drożdży czyli odpowiednik racuchów drożdżowych – pyszne racuchy biszkoptowe, trochę jak omlet na słodko, ale nieco sztywniejsze, dzięki czemu można spakować je jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, udekorować owocami, polać jogurtem i spałaszować ze smakiem :).

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Placuszki przygotowuję na różne sposoby. Z reguły mieszam „na oko” jajka z jogurtem lub kefirem oraz bezglutenową mąką, dodaję proszek do pieczenia, słodzę ksylitolem i smażę, podając z ulubionymi owocami i bakaliami, które akurat mam pod ręką. Racuchy biszkoptowe to potrawa śniadaniowa, której poświęcam odrobinę więcej czasu, bo wymagają ubicia piany z białek. Odwdzięczają się lekkością i delikatnością. Nie przepadam za racuchami smażonymi na głębokim tłuszczu – na co dzień. Pozwalam sobie na nie rzadziej, zostawiając je na okazje typu Tłusty Czwartek. Biszkoptowe można przygotowywać nieco częściej, zwłaszcza gdy jako bazę wykorzystacie dobrą, orkiszową lub razową mąkę, albo mieszankę bezglutenową. Są bez mleka i bez drożdży – idealne dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na krowie białko.

Racuchy biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe bez mleka, wyrastające na pianie z białek. Puszyste racuszki do udekorowania owocami i bitą śmietaną lub ulubioną polewą.

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy biszkoptowe
Liczba porcji: 16 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 18 łyżek mąki (pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa lub mąka migdałowa/orzechowa/kokosowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem, ma niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier)
  • szczypta soli
Do smażenia
  • olej
Do dekoracji
  • świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki, kiwi, figi, brzoskwinie, morele)
  • mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

W trakcie smażenia, tuż przed obróceniem, na racuchy można nałożyć plasterki świeżych owoców, przykryć kolejną warstwą ciasta, dosmażyć i obrócić.

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Racuchy biszkoptowe - Jak zrobić
  1. Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, kiedy formują już miękkie czubki, dodaję cukier z solą i ubijam aż do ich rozpuszczenia.
  2. Dodaję żółtka i mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub widelca, do połączenia składników.
  3. Przesiewam mąkę i znów delikatnie mieszam całość, do połączenia składników.
  4. Smażę niewielkie porcje ciasta wyłożonego łyżką na patelni z rozgrzanym olejem, na niedużym ogniu. Racuchy powinny powoli wyrastać i niezbyt mocno się zrumienić.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)