fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe

Placuszki biszkoptowe

Coś na mniejszej ilości tłuszczu i bez proszku do pieczenia czy drożdży czyli odpowiednik racuchów drożdżowych – pyszne racuchy biszkoptowe, trochę jak omlet na słodko, ale nieco sztywniejsze, dzięki czemu można spakować je jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, udekorować owocami, polać jogurtem i spałaszować ze smakiem :).

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Placuszki przygotowuję na różne sposoby. Z reguły mieszam „na oko” jajka z jogurtem lub kefirem oraz bezglutenową mąką, dodaję proszek do pieczenia, słodzę ksylitolem i smażę, podając z ulubionymi owocami i bakaliami, które akurat mam pod ręką. Racuchy biszkoptowe to potrawa śniadaniowa, której poświęcam odrobinę więcej czasu, bo wymagają ubicia piany z białek. Odwdzięczają się lekkością i delikatnością. Nie przepadam za racuchami smażonymi na głębokim tłuszczu – na co dzień. Pozwalam sobie na nie rzadziej, zostawiając je na okazje typu Tłusty Czwartek. Biszkoptowe można przygotowywać nieco częściej, zwłaszcza gdy jako bazę wykorzystacie dobrą, orkiszową lub razową mąkę, albo mieszankę bezglutenową. Są bez mleka i bez drożdży – idealne dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na krowie białko.

Placuszki biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe

Racuchy biszkoptowe bez mleka, wyrastające na pianie z białek. Puszyste racuszki do udekorowania owocami i bitą śmietaną lub ulubioną polewą.
4.67 from 3 votes
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy biszkoptowe
Liczba porcji: 16 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 18 łyżek mąki (pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa lub mąka migdałowa/orzechowa/kokosowa)
  • 2 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem, ma niższy indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier)
  • szczypta soli

Do smażenia

  • olej

Do dekoracji

  • świeże owoce (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, borówki, kiwi, figi, brzoskwinie, morele)
  • mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie smażenia, tuż przed obróceniem, na racuchy można nałożyć plasterki świeżych owoców, przykryć kolejną warstwą ciasta, dosmażyć i obrócić.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, kiedy formują już miękkie czubki, dodaję cukier z solą i ubijam aż do ich rozpuszczenia.
  • Dodaję żółtka i mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub widelca, do połączenia składników.
  • Przesiewam mąkę i znów delikatnie mieszam całość, do połączenia składników.
  • Smażę niewielkie porcje ciasta wyłożonego łyżką na patelni z rozgrzanym olejem, na niedużym ogniu. Racuchy powinny powoli wyrastać i niezbyt mocno się zrumienić.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom