Konfitura z malin przepis | Dorota Kamińska

Konfitura z malin

5/5 (2)

Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory

Konfitura z malin
Print Recipe
5 from 1 vote

Konfitura z malin

Klasyczna konfitura z malin długo przesmażana, z całymi owocami, o bardzo prostym składzie. Konfitura malinowa z malin i cukru oraz soku i miąższu z cytryny, bez dodatkowych zagęszczaczy.
Prep Time1 d
Cook Time1 hr 30 mins
Total Time1 d 1 hr 30 mins
Course: Półprodukt
Cuisine: Polska
Keyword: konfitura z malin
Servings: 6 słoiczków po ok. 150 g każdy
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny

Instructions

  • Maliny delikatnie płuczę na sicie. Odcedzam, osuszam na papierowym ręczniku. Zasypuję częścią cukru i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok.
  • Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru (lub mniej, jeśli część została wykorzystana do zasypania malin) zalewamy 1,5 szklanki wrzątku oraz sokiem z miąższem z cytryny, mieszam i zagotowuję.
  • Do wrzącego syropu dodaję maliny i duże kawałki skórki z cytryny i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
  • Studzę konfiturę z malin i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
  • Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę z malin, aż maliny staną się szkliste, lekko przezroczyste.
  • Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z malin przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem. Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  • Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

Która smakuje Wam bardziej? Konfitura z malin czy truskawkowa?

Konfitura malinowa
Konfitura malinowa

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

34 komentarze
  1. Dla mnie jest niewykonalne zeby tych malin nie przemieszac. Jak je zasypie cukrem i potem zaleje syropem to robi mi sie skorupa na dnie garnka. Dodam ze miałam ponad 2 kg malin wiec gar byl duży.

  2. Dziękuję za świetny przepis.
    Ja mam z niego i sok i konfitury. Cukru daje trochę mniej i drugiego dnia gdy juz jest to wszystko mocno gorące to „ubieram ” z tego trochę soku. A reszte mam jako konfiture. Jest mimo to soczysta i ma intensywny kolor. Nie jest zbyt gesta ale tak chciałam bo nadaje sie i do naleśników i do lodów i do herbatki.

  3. Zastanawia mnie co sprawia ze Twoja konfitura ma taki soczysty u ciemny kolor. Moje maliny wręcz im dłużej je gotuje czyt dwa razy to traca na kolorze 🙁 czy to dzieki cytrynie?

    1. Sok z cytrusów pomaga zachować kolor (cytrusy zawierają pektyny), ale niestety też jest pewna granica ich działania. Np. dżem truskawkowy, pomimo dodatku cytrusów, wychodził mi brązowawy. To kwestia karmelizacji cukru, który brązowieje wraz z gęstnieniem. Dlatego dżemy z fixami z żelatyną mają ładniejszy kolor, bo tam cukier nie musi się karmelizować tak mocno – to żelatyna nadaje gęstości przetworom. Można też zagęszczać dżemy i konfitury naturalnymi pektynami w proszku i wtedy również łatwiej o ładny kolor :).

  4. Trochę zbyt słodka jak dla mnie. Na 3 kg malin dałem 3 kg cukru. Przed punktem 6 należałoby dodać aby te duże kawałki cytryny wyłowić z garnka przed wlaniem do słoików. W trakcie konsumpcji te skórki z gęstej konfiturze przeszkadzają. Należy dodać również aby na drugi dzień gotować odpowiednio, 1h- konfitura rzadka, 2h- konfitura średnio rzadka, 3h- dość gęsta. Wybrałem opcję 3h, ponieważ w garnku konfitura dość rzadka. Później po ostygnięciu mocno gęstnieje,ale też za sprawą zbyt dużej ilości cukru. Radze dać o połowę mniej niż w przepisie.

    Pozdrawiam wszystkich kucharzy!

  5. Bo i pora roku bardziej barszczom sprzyja, ale ja muszę wyczyścić dysk twardy w komputerze i montuję baaardzo zaległe filmy :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)