Konfitura z malin przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Konfitura z malin

Konfitura z malin

Konfitura z malin
5/5 (2)

Pyszna, aromatyczna, konfitura z malin na jesień i zimę. W jesienno-zimowe chłody bardzo lubię słodzić nią herbatę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku, aromatu i koloru. Konfitura z malin w herbacie poprawia nastrój, gdy za oknem brakuje słońca, przypominając długie, gorące, letnie dni i zapach świeżych owoców. Można dodać ją do biszkoptowego placka lub udekorować odrobiną pyszny i prosty do zrobienia sernik waniliowy albo lody.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe przetwory

Konfitura z malin

Konfitura z malin

Klasyczna konfitura z malin długo przesmażana, z całymi owocami, o bardzo prostym składzie. Konfitura malinowa z malin i cukru oraz soku i miąższu z cytryny, bez dodatkowych zagęszczaczy.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 dzień
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Razem: 1 dzień 1 godz. 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: konfitura z malin
Liczba porcji: 6 słoiczków po ok. 150 g każdy

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • sok i miąższ z 1 cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Maliny delikatnie płuczę na sicie. Odcedzam, osuszam na papierowym ręczniku. Zasypuję częścią cukru i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok.
  • Z wody i cukru przygotowuję syrop. 1 kg cukru (lub mniej, jeśli część została wykorzystana do zasypania malin) zalewamy 1,5 szklanki wrzątku oraz sokiem z miąższem z cytryny, mieszam i zagotowuję.
  • Do wrzącego syropu dodaję maliny i duże kawałki skórki z cytryny i gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut. Żeby nie uszkodzić owoców, zamiast mieszania łyżką, można, delikatnie, potrząsać od czasu do czasu garnkiem. W czasie gotowania usuwam powstałą na powierzchni pianę.
  • Studzę konfiturę z malin i pozostawiam pod przykryciem, w chłodnym miejscu, do następnego dnia.
  • Następnego dnia ponownie, na wolnym ogniu, smażę konfiturę z malin, aż maliny staną się szkliste, lekko przezroczyste.
  • Ostudzoną przez kilka minut konfiturę z malin przelewam do słoiczków. Można przykryć je kółkiem wyciętym z pergaminu, nasączonym spirytusem. Zakręcam słoiki i uszczelniam, przykrywając pergaminem, celofanem lub kawałkiem lnu i obwiązując gumką.
  • Słoiki odwracam do góry dnem i zawijam szczelnie w gruby koc lub kładę pod kołdrę albo poduszkę i czekam kilka-kilkanaście godzin aż ostygną. Można też pasteryzować zakręcone, postawione na denkach słoiki w garnku z wrzącą wodą (nie powinny stać zbyt blisko siebie) przez ok. 10 minut, następnie wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną lub, bez pasteryzowania, odwrócone do góry dnem, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 120 °C, następnie wyjąć i odstawić, również do góry dnem, do ostudzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Która smakuje Wam bardziej? Konfitura z malin czy truskawkowa?

Zobacz też
Zupa z cukinii

Konfitura malinowa
Konfitura malinowa

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

34 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom