W sklepach można kupić całe mnóstwo składników, z których warto zrobić pyszne pesto, począwszy od bazylii, poprzez rukolę, pietruszkę, szpinak, paprykę i cukinię… Wypróbowałam wszystkie i bardzo lubię mieć w lodówce cały słoik pesto własnej produkcji, które wykorzystuję na wiele sposobów. Standardowy skład to zawsze główne, wiodące warzywo, do tego prażone orzechy lub nasiona, dobry olej i włoski ser. Dziś pesto z jarmużu, hit tego sezonu, bo w końcu można kupić te smaczne, zielone liście nie tylko na targowiskach, ale także w marketach i dyskontach: pakowany w foliowe torebki, czasami nawet nie wymaga mycia. Wystarczy kilka garści do wyczarowania różnych, zdrowych i zielonych przysmaków.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Zamknięte w słoiczku lub po prostu przykryte, np. folią, pesto, może stać w lodówce przez tydzień, chociaż trudno o tak długi czas, kiedy przygotowuje się nieduże porcje i nie robi go na zapas. Można zmiksować więcej, hurtowo i pasteryzować słoiki. Powstanie zapas domowej produkcji, do wykorzystania w awaryjnych sytuacjach, kiedy na szybko trzeba zrobić obiad, a w lodówce brakuje składników.
Pesto z jarmużu, podobnie jak każde inne, jest fantastycznym dodatkiem do kanapek. Spróbujcie posmarować nim wędlinę lub pomidora, albo wykorzystajcie jako sos do sałatek, rozrzedzając, w razie potrzeby, dodatkową oliwą. Dodajcie do ugotowanego makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, w połączeniu z którym stworzy bezmięsny, pożywny posiłek. Dorzućcie podsmażonego kurczaka, skropionego sokiem z cytryny i doprawionego solą i pieprzem. Wystarczą łagodne dodatki, bo to przecież pesto będzie grało pierwsze skrzypce w tym obiedzie. Zamieńcie makaron na ryż lub kaszę. Zobaczcie, ile obiadowych pomysłów. Można jeść przez kilka dni z rzędu.
To tylko kilka składników w przepisie, dlatego pamiętajcie o ich najwyższej jakości. Świeży jarmuż o mocnych, twardych listkach. Aromatyczny czosnek, najlepiej nasz polski, o intensywnym smaku. Olej, w którym nie czuć goryczki: polecam ekologiczny olej lniany, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, ale delikatna oliwa o łagodnym smaku również świetnie sprawdzi się w całym zestawie składników. Parmezan – u mnie obowiązkowo, ale można go pominąć, jeśli nie jadacie sera. Orzechy, migdały… tak! Ale najlepsze pesto z jarmużu przygotowuję z dodatkiem prażonych ziaren słoneczniku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 garście jarmużu (świeży lub sparzony i dobrze odciśnięty; sparzony będzie miał delikatniejszy smak)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju lnianego (można zastąpić oliwą o smaku bez goryczki)
- 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
- 50 g ziaren słonecznika (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w płatkach lub orzechami nerkowcami, albo pestkami dyni)
- ½ łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, po kilka sekund, na najwyższych obrotach, z przerwami (żeby nie przepalić silniczka).
Czekam na wieści o dodatkach – na co się zdecydujecie? Może dorzucilibyście tu coś jeszcze?
Szanowna Pani, chciałam zapytać, jak długo można przechowywać takie pesto w lodówce? 2-3 dni wytrzyma? Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Może nawet i 5-7 dni być w lodówce, tylko warto je trzymać w zamkniętym pudełeczku lub słoiczku, żeby nie ściemniało i nie przeszło innymi zapachami z lodówki.