Pesto z jarmużu

W sklepach można kupić całe mnóstwo składników, z których warto zrobić pyszne pesto, począwszy od bazylii, poprzez rukolę, pietruszkę, szpinak, paprykę i cukinię… Wypróbowałam wszystkie i bardzo lubię mieć w lodówce cały słoik pesto własnej produkcji, które wykorzystuję na wiele sposobów. Standardowy skład to zawsze główne, wiodące warzywo, do tego prażone orzechy lub nasiona, dobry olej i włoski ser. Dziś pesto z jarmużu, hit tego sezonu, bo w końcu można kupić te smaczne, zielone liście nie tylko na targowiskach, ale także w marketach i dyskontach: pakowany w foliowe torebki, czasami nawet nie wymaga mycia. Wystarczy kilka garści do wyczarowania różnych, zdrowych i zielonych przysmaków.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Zamknięte w słoiczku lub po prostu przykryte, np. folią, pesto, może stać w lodówce przez tydzień, chociaż trudno o tak długi czas, kiedy przygotowuje się nieduże porcje i nie robi go na zapas. Można zmiksować więcej, hurtowo i pasteryzować słoiki. Powstanie zapas domowej produkcji, do wykorzystania w awaryjnych sytuacjach, kiedy na szybko trzeba zrobić obiad, a w lodówce brakuje składników.

Pesto z jarmużu, podobnie jak każde inne, jest fantastycznym dodatkiem do kanapek. Spróbujcie posmarować nim wędlinę lub pomidora, albo wykorzystajcie jako sos do sałatek, rozrzedzając, w razie potrzeby, dodatkową oliwą. Dodajcie do ugotowanego makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, w połączeniu z którym stworzy bezmięsny, pożywny posiłek. Dorzućcie podsmażonego kurczaka, skropionego sokiem z cytryny i doprawionego solą i pieprzem. Wystarczą łagodne dodatki, bo to przecież pesto będzie grało pierwsze skrzypce w tym obiedzie. Zamieńcie makaron na ryż lub kaszę. Zobaczcie, ile obiadowych pomysłów. Można jeść przez kilka dni z rzędu.

To tylko kilka składników w przepisie, dlatego pamiętajcie o ich najwyższej jakości. Świeży jarmuż o mocnych, twardych listkach. Aromatyczny czosnek, najlepiej nasz polski, o intensywnym smaku. Olej, w którym nie czuć goryczki: polecam ekologiczny olej lniany, bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, ale delikatna oliwa o łagodnym smaku również świetnie sprawdzi się w całym zestawie składników. Parmezan – u mnie obowiązkowo, ale można go pominąć, jeśli nie jadacie sera. Orzechy, migdały… tak! Ale najlepsze pesto z jarmużu przygotowuję z dodatkiem prażonych ziaren słoneczniku.

Pesto z jarmużu
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Pesto z jarmużu czyli smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania pasta do kanapek, sałatek, makaronu, ryżu i kaszy. Pesto z jarmużu ze słonecznikiem, czosnkiem i olejem lnianym, najlepsze pesto jarmużowe.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z jarmużu
Liczba porcji: 200 g
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 garście jarmużu (świeży lub sparzony i dobrze odciśnięty; sparzony będzie miał delikatniejszy smak)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju lnianego (można zastąpić oliwą o smaku bez goryczki)
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g ziaren słonecznika (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni; można zastąpić migdałami w płatkach lub orzechami nerkowcami, albo pestkami dyni)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pesto z jarmużu - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Pesto z jarmużu można przygotować bez blendera, korzystając ze sparzonego i odciśniętego jarmużu, ucierając wszystkie składniki ręcznie w moździerzu, tak samo jak w przypadku pesto z bazylii.

Pesto z jarmużu wegańskie - parmezan można pominąć lub zastąpić go tofu

Pesto z jarmużu - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, po kilka sekund, na najwyższych obrotach, z przerwami (żeby nie przepalić silniczka).

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Czekam na wieści o dodatkach – na co się zdecydujecie? Może dorzucilibyście tu coś jeszcze?

 

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Szanowna Pani, chciałam zapytać, jak długo można przechowywać takie pesto w lodówce? 2-3 dni wytrzyma? Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)