fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z grzybami

Makaron z grzybami

  • do zrobienia z dowolnych grzybów: pieczarek, borowików, podgrzybków, kurek i innych
  • z sosem na bazie wina lub śmietanki
  • gotowy w 20 minut
Makaron z grzybami

Makaron z grzybami w chłodny, pochmurny, jesienny dzień pojawił się na moim stole. Z zamrożonych wcześniej grzybków, które były najpierw uduszone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, a potem włożone do zamrażalnika w niedużych porcjach, przygotowałam w krótkim czasie makaron w sosie grzybowym. Wystarczyło odgrzać zamrożoną porcję i dodać ser pleśniowy, a potem całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypałam natką pietruszki dla dekoracji i dodatkowego smaku. Dla Was mam jednak propozycję przygotowania tego dania ze świeżych grzybów. Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem grzybowym krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki obiad

Jeśli nie ser pleśniowy, to kremowa śmietanka lub mascarpone. Świetnie sprawdzi się też dodatek białego wina lub wywaru warzywnego, ewentualnie drobiowego. Czasami taki makaron z sosem grzybowym będzie wymagać dodania do sosu odrobiny zasmażki lub mąki ziemniaczanej czy skrobi kukurydzianej. Ale nie jest to konieczne! Pamiętajcie, że nawet ten rzadszy sos, w połączeniu z makaronem, zgęstnieje, a do makaronowego ciasta wchłonie się nadmiar wody.

Przepis na makaron z grzybami

Idealne danie na jesienny obiad. Zgodzicie się ze mną? Możecie wykorzystać mieszankę dowolnych grzybów. Borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, pieczarki, a nawet opieńki. Jadalne purchawki czy gołąbki też się tu sprawdzą.

Przepis na makaron z grzybami

Makaron z grzybami

Makaron z grzybami z cebulą, czosnkiem i białym winem lub śmietanką kremówką, z dodatkiem sera pleśniowego i natki pietruszki, do zrobienia w 20 minut.
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z grzybami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 634kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g makaronu
  • 500 g grzybów (pokrojone na plasterki lub w słupki, obgotowane przez 2 minuty i odcedzone)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie; połowę lub całość można zastąpić śmietanką 30-36% lub wywarem z drobiu/warzyw)
  • 25 g sera pleśniowego (np. rokpol, gorgonzola, lazur)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na bardzo cienkie plasterki)
  • ½ papryczki chili (posiekana w drobną kosteczkę; można zastąpić zwykłą czerwoną papryką i doprawić szczyptą suszonego chili)
  • 50 g parmezanu (lub innego twardego sera włoskiego; opcjonalnie; starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić olejem roślinnym do smażenia)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Bitki wołowe

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek delikatnie solę i szklę na maśle na niedużym ogniu.
  • Dodaję grzyby i chili, zalewam winem. Duszę przez kilka minut.
  • Zdejmuję pokrywkę z patelni, dosypuję połowę natki pietruszki. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i odparowuję na średnim ogniu.
    W tym samym czasie gotuję makaron „al dente”, czyli lekko twardy.
  • Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z grzybami. Dodaję ser. Dokładnie mieszam całość.
  • Przed podaniem posypuję każdą porcję pozostałą natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 634kcal (32%) | Carbohydrates: 70g (23%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sód: 378mg (16%) | Potas: 694mg (20%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1240IU (25%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 6mg (30%) | Vitamin B5: 2mg (20%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 23mg (28%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 205µg (195%) | Wapń: 236mg (24%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 83mg (21%) | Phosphorus: 417mg (42%) | Selenium: 59µg (84%) | Zinc: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Makaron z grzybami przepis na prosty, ale elegancki obiad

Polecam Wam to rozwiązanie, o którym wspominałam na początku wpisu. Przygotowuję zapas grzybowej bazy do sosów i zup. Świeże grzyby pokrojone na plasterki podsmażam na patelni z zeszkloną wcześniej cebulą i czosnkiem. Po wystudzeniu zamrażam. Jeśli obgotowujecie grzyby, możecie to oczywiście zrobić przed smażeniem. I potem taką bazę wykorzystuję do przyrządzenia obiadu na szybko.

Natka pietruszki to doskonały dodatek do grzybów. Ale jeśli za nią nie przepadacie, możecie wykorzystać tymianek, bazylię lub oregano. Zioła to nie tylko dodatkowy smak, ale też najprostszy sposób na udekorowanie potrawy.

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam posmakuje makaron z grzybami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakich grzybów go przygotowaliście!

3 komentarze
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom