Dżem z truskawek z rabarbarem przepis | Dorota Kamińska

Dżem z truskawek z rabarbarem

Klasyczny dżem truskawkowy można wzbogacić smakowo i znacznie skrócić czas przygotowania, dodając do niego rabarbar. Bogaty w pektyny, przyspieszy żelowanie syropu powstałego po podgrzaniu owoców z cukrem i „rozwinie” jego smak o dodatkową, lekko kwaskowatą nutę. Tak przygotowany dżem z truskawek z rabarbarem nada się świetnie zarówno do kanapek, naleśników jak i przekładania słodkich ciast.

Zobacz też: Więcej pomysłów na domowe przetwory

Piękny zapach i lepszy smak dżem z truskawek z rabarbarem uzyska po dodaniu miąższu i startej skórki z cytryny lub pomarańczy, bo to właśnie z cytrusami doskonale uzupełnia się rabarbarowy smak. Polecam spróbować, choćby tylko do jednego słoiczka, dodać odrobinę miąższu z laski wanilii lub szczyptę cynamonu, który doskonale uzupełni ten wspaniały smak.

Dżem z truskawek z rabarbarem

Dżem z truskawek z rabarbarem

Dżem z truskawek z rabarbarem o obniżonej zawartości cukru czyli przepis na niskosłodzony dżem z truskawek z rabarbarem o cytrynowej lub pomarańczowej nucie smakowej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 2 godz. 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: dżem z truskawek z rabarbarem
Liczba porcji: 6 słoiczków po 150g
Kalorie: 252kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 800 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, bez szypułek)
  • 200 g rabarbaru (obrany z grubej skórki, pokrojony na plasterki o grubości ok. ½ cm)
  • 500-800 g cukru
  • 1 cytryna lub z mała pomarańcza (sok i miąższ)
  • ¼ cytryny lub pomarańczy (tylko starta skórka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniku i razem z rabarbarem zasypujemy w misce cukrem i odstawiamy na ok. 1-2 godziny.
  • Przekładamy truskawki i rabarbar z cukrem i puszczonym sokiem oraz sokiem z cytryny lub pomarańczy i wyszorowaną, sparzoną skórką do wysokiego garnka lub na patelnię o wysokich bokach. Delikatnie, na niewielkim ogniu podgrzewamy tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Zwiększamy ogień tak, żeby syrop z zaczął dość mocno bulgotać, ale nie wykipiał z garnka lub patelni. Przesmażamy truskawki z rabarbarem, w trakcie, od czasu do czasu, zdejmując delikatnie, za pomocą łyżki, powstającą na ich powierzchni pianę.
  • Kiedy syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć (po ok. 1,5 godziny), zaczynamy sprawdzanie gęstości dżemu. Wylewamy kroplę na zmrożony w zamrażalniku talerzyk i odstawiamy na 1 minutę do zamrażalnika. Po przejechaniu palcem zmrożony dżem powinien się pomarszczyć i zachować nadany mu w ten sposób kształt.*
  • Dżem, po wyjęciu skórki z cytryny i kilku minutach studzenia, przelewamy do wcześniej wygotowanych lub umytych w zmywarce, na najwyższej temperaturze, słoików (nie wlewamy do pełna, zostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu słoika), które przed wlewaniem dżemu trzymamy przez ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 °C. Słoiki, podczas wlewania dżemu, należy trzymać przez grubą rękawicę i mocno dokręcać przez ścierkę.
  • Po zakręceniu słoiki można pasteryzować (wekować) w garnku z wrzątkiem, ale ja proponuję odwrócić je do góry dnem, zawinąć w gruby koc i wyjąć dopiero po 24 godzinach).

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

* jeśli dżem jest za rzadki, kolejne próby gęstości przeprowadzamy co 5-10 minut
  1. Jak pasteryzować słoiki
  2. Truskawki - walory, właściwości i witaminy
  3. Rabarbar - walory, właściwości i witaminy

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 252kcal | Carbohydrates: 64g (21%) | Sodium: 2mg | Potassium: 216mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 60g | Vitamin A: 0.7% | Vitamin C: 76.3% | Calcium: 3.9% | Iron: 2.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Zrobiłam ten dżem na początku sezonu, wczoraj otwarłam pierwszy słoiczek i zakochałam się od razu <3 Na tyle, że dziś robię ponownie i to z podwójnej porcji. Jest perfekcyjny, przepyszny!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)