Pesto z bazylii przepis | Dorota Kamińska

Pesto z bazylii

Uwielbiam pesto bazyliowe! Przez cały rok hoduję na parapecie kuchennym doniczkową bazylię, której używam jako dodatku do wielu dań, a od czasu do czasu cały krzaczek przeznaczam na przygotowanie pesto z bazylii. Drobno siekam listki na deseczce, a całość ucieram w moździerzu. Dla odrobiny ekstrawagancji można dodać orzechy, zmielone lub bardzo drobno posiekane, które wzbogacą konsystencję o dodatek chrupkich drobinek.

Pesto z reguły zjadam natychmiast po przyrządzeniu, chociaż pod przykryciem może stać w lodówce nawet przez 2 doby. Pesto z bazylii można też zamknąć w szczelnym pudełku i zamrozić.

Pesto bazyliowe

Pesto z bazylii

Pesto z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych, czosnku i parmezanu. Najlepsze pesto bazyliowe!
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pesto z bazylii
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 50 g orzechów pinii lub ziemnych (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone lub zmielone w blenderze)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.
  • Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić pesto bazyliowe - krok po kroku
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Pesto z bazylii
Pesto z bazylii

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

18 komentarzy
  1. to mój ulubiony przepis na pesto. tylko, żadnych moździerzy nie używam. wszystko w blenderze. liście w kawałkach, czosnek przekrojony na pół, lub cztery części w zależności od wielkości ząbka. I wtedy to „jest moment” 🙂
    pozdr., V.

  2. Nie ma czegoś takiego jak oliwa zrobiona czegoś innego niż oliwki, dlatego powinniśmy mówić olej z oliwek albo oliwa. Określenie oliwa z oliwek to pleonazm.

  3. [..YouTube..] Nie ma czegoś takiego jak oliwa zrobiona czegoś innego niż oliwki, dlatego powinniśmy mówić olej z oliwek albo oliwa. Określenie oliwa z oliwek to pleonazm.

    1. Teoretycznie tak, ale bazylia może wtedy zgorzknieć. Dlatego sklepowe pesto ze słoika smakuje zupełnie inaczej. Lepiej mieć świeżą bazylię i przygotowywać je na bieżąco, ewentualnie mrozić.

      1. dziękuję za odpowiedź:). Właśnie mam małą plantację bazylii, co prawda czerwono-listnej ale chyba też się nada do mrożenia:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)