fbpx
Czytasz właśnie
Muffiny – najprostsza bazowa receptura

Muffiny – najprostsza bazowa receptura

Muffiny

Muffiny potrafią podbić niejedno serce. Przepis na muffiny jest bajecznie prosty! Ale jednocześnie daje pole do popisu wszystkim, którzy choć odrobinę chcą zaszaleć w kuchni, są pomysłowi i lubią eksperymentować. Można wzbogacić podstawowe recepturę o dodatkowe składniki. Nadają się do upieczenia zarówno ze zwykłej, tortowej, jak i razowej mąki. Możecie dołożyć do nich praktycznie dowolne dodatki: świeże lub suszone owoce, mak, bakalie, kakao i udekorować na nieskończenie wiele sposobów. Moja receptura zawiera cukier, ale gdy go pominiecie, wyjdą Wam pyszne, wytrawne. Zobaczcie jak zrobić je w prosty i szybki sposób.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

Są łatwe do zrobienia, a do tego bez miksowania! Wszystko do pomieszania w misce za pomocą łyżki lub widelca. Z pewnością każdy z Was sobie poradzi!

Przepis na muffiny wytrawne lub na słodko

Muffiny triumfują na polskich stołach. Są wyjątkowo proste do zrobienia. Według poniższej, bazowej receptury, wystarczy połączyć sypkie składniki z mokrymi. Następnie trzeba przełożyć masę do foremek i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika. Idąc o krok dalej, można pokusić się o przygotowanie nadzienia (np. budyniu) i/lub polewy czy kremu. Polecam szczególnie budyniowy, maślany lub czekoladowy, albo maślano-owocowy.

Muffiny

Muffiny – przepis podstawowy

Przepis na muffiny – bazowa receptura i podstawowe składniki, które są punktem wyjścia do wprowadzania smakowych modyfikacji. Najprostszy, podstawowy przepis na muffiny bez miksera.
4.43 from 49 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffinki, muffiny
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 209kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche na ciasto

  • 2 szklanki mąki (przesiana)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie)

Składniki mokre na ciasto

  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • miąższ z laski wanilii
  • ½ cytryny (tylko starta skórka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Fondue

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić lukier
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Polewa z białej czekolady – przepis
  4. Zakalec – jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  • Składniki suche mieszam w misce.
  • W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  • Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
  • Nakładam masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości.
  • Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
  • Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
  • Wystudzone muffiny dekoruję: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (ok. 75 g) | Kalorie: 209kcal (10%) | Węglowodany: 25g (8%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 28mg (9%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 130mg (4%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 55IU (1%) | Witamina C: 1.3mg (2%) | Wapń: 56mg (6%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Klasyczne jasne, czekoladowe, a może pełne różnorodnych dodatków? Bardzo jestem ciekawa, co wybierzecie :).

Muffiny przepis

Dodajmy do tego na koniec możliwość dekoracji za pomocą lukru plastycznego czy z wykorzystaniem gotowych, dostępnych w sklepach cukierniczych, kolorowych dodatków. Kwiatki, srebrne i złote perełki, posypki we wszystkich kolorach tęczy… Z pewnością wybierzecie swoje ulubione. Można za każdym razem upiec inne wersje smakowe i nigdy się nimi nie znudzić!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam Wasze muffinki – bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystaliście jakieś opcjonalne dodatki i kremy :).

39 komentarzy
  • Czy bez problemu zamiast mleka można dodać wodę? I wszystko będzie ok? Mamy w klasie jedno dziecko uczulone na mleko.

  • Witam
    Moje ciasto na muffiny wyszło dość gęste w porównaniu do tego na video. Trzymałam się przepisu, ważyłam składniki na wadze. Jedyne odstępstwo to zamiast oleju dałam masło.
    Muffiny wyszły smaczne ale musiałam oddać jeszcze trochę masła ??.
    Bardzo fajny przepis.
    Pozdrawiam
    Gabrysia

    • To jeszcze ewentualnie pozostaje kwestia wielkości jajek, bo ja używam tych w rozmiarze M. Może miałaś S? Dobrze, że sobie poradziłaś z dodatkowym masłem i cieszę się, że wyszły smaczne :).

  • Coś wspaniałego, to kolejny przepis na muffiny, z którego korzystam i znowu bardzo udany. Za chwilę, dzięki Tobie, będę specjalistką w tym temacie 😉 Pozdrawiam!

  • coz muffiny wygladaja super napewno wyprobuje przepis bo widze ze nie jest mocno skomplikowany, akurat juz widze jak moje dzieci zajadaja sie ciastkiem i popija herbata imbirowo-pomaranczowa. mam nadzieje ze tym razem wypiek mi sie uda bo akurat w ciastach jestem strasznie slaba

  • Pokaźna ilość :). Dzięki piękne za dobre słowo, cieszę się, że strona się przydaje i podoba :))). Też lubię ten przepis na muffiny, praktycznie zawsze z niego korzystam i tylko wprowadzam drobne modyfikacje w postaci różnych dodatków. A jaki jest skład tych ciemnych? 🙂

  • [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/1176404_695449293801875_546633653_n.jpg[/img]

    Uwielbiam tę stronę! Przepis na muffiny, jak dla mnie – ideał!
    Proporcje dobrane odpowiednio, czas oraz temperatura także.
    Rodzinka nie mogła się najeść! Wielkie dzięki Pozytywna Kuchnio:-)

  • Niesamowicie i dokładnie udostępniony przepis, który przyda się w moim domu. Ściągnąłem do mojego albumu przepisów – bardzo dziękuje. I jeszcze jedno. Wszystkie słodkości tak pięknie wyglądają, że aż tutaj po drugiej stronie monitora czuć jest te wszystkie dobroci 🙂

  • Hey, If you have a minute visit us on Travel4Taste! We are also on facebook- LIKE us to stay in touch!
    Check our French Mi-cuit au chocolat!

  • Witaj kochana
    Dzięki Twojej stronie chyba na prawde zwariowałam dzis wraz z 7zletnia córeczką Julia piekłysmybabeczki ja dodałam do połowy ciata kakao i starta czekolade a do jasnych aromat waniliowy i kolorowy różówy cukier na wierzch a niech tam w końcu wiosne mamy 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/579058_493297757384879_824655605_n-2.jpg[/img]

  • Witam kochana!!!!!!!!

    Chyba stałam sie maniaczka pieczenia dzieki Twojej stronce dziś moje dzieło, które wykonałam z pomoca mojej 7 letniej córci Julii dodała tylko kakao i starta ciemną czekolade i do jasnych odrobine aromatu waniliowego na wierzch posypałyśmy różowy ozdobny cukier
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/579058_493297757384879_824655605_n.jpg[/img]
    ]

  • zrobiłam 12 babeczek – rodzinka zjadła zanim dobrze ostygły i trzeba było kolejne 12 upiec. Ciasto szybko się robi! super wychodzi!

  • Myślę, że jeśli nie macie z mamą w planie w najbliższym czasie wymieniać piekarnika, dobrym rozwiązaniem byłby termometr odporny na wysokie temperatury, który można byłoby wkładać do piekarnika. Wtedy byłoby wiadomo ile dokładnie stopni jest w środku :).

  • Dziękuję bardzo! Rozgrzałam piekarnik (nie mam pojęcia na ile stopni) i zrobiłam muffiny. Wyszły przepyszne i nie ma zakalca! Z pewnością wykorzystam ten przepis na Wielkanoc 🙂

  • To takie proste?? Muszę spróbować, mam nadzieje, że nawet taka totalna „noga” jak ja da radę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Możesz zmienić mąkę albo zastąpić mleko jogurtem lub maślanką – będą bardziej wilgotne i nieco cięższe.

  • Witam. Mam pytanie. Robię muffinki z takiego samego przepisu, a one zawsze wychodzą strasznie twarde. Od czego to zależy i co mogę z tym zrobić?

  • Teoretycznie do ciast wyrastających piekarnik powinien być lekko podgrzany. Jeśli zwykłe ciasto w ten sposób wyrasta i nie ma zakalca to i muffiny Wam się udadzą :).

  • Właśnie zawsze wkłada do zimnego piekarnika.
    Mogłabym go rozgrzać, ale nie mam pojęcia do jakiej temperatury on się nagrzewa

  • Napewno wypróbuję przepis 🙂
    Muszę to w końcu napisać. Twoje filmiki to prawdziwa uczta dla oka. Widać dużo serca włożonego w dopracowanie każdego szczegółu. Nawet najzwyklejsze potrawy potrafią zachwycić tym jak się prezentują w tak estetyczny sposób zaserwowane.
    Mniam! Pozdrawiam i czekam na jeszcze 😉

  • Nic mi o tym nie wiadomo :). Na pewno nie można mieszać za długo i nie można odstawiać do późniejszego wykorzystania. Zaraz po połączeniu składników trzeba przełożyć do foremek i siup do piekarnika :).

  • Pani Doroto, mam pytanie. Moje muffiny zawszę strasznie wyrastają, a przez to pękają. A pęknięte muffiny nie nadają się do dekoracji. Co robić? Starałem się zmniejszyć ilość proszku, ale mimo wszystko pękają u góry.

  • Pani Dorotko, a co zrobić jak nie mam takiego piekarnika z ustawianą temperaturą? Mam taki zwykły, w którym nie ma podziałki, mama zawsze wstawia w zimny, a tu widzę temperatura ma ogromne znaczenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom