Muffiny - najprostsza bazowa receptura przepis | Dorota Kamińska

Muffiny – najprostsza bazowa receptura

Podbijają serca: muffiny. Przepis prosty, a jednocześnie dający pole do popisu wszystkim, którzy choć odrobinę chcą zaszaleć w kuchni, są pomysłowi i lubią eksperymentować, wzbogacając podstawowe receptury o dodatkowe składniki. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej, jak i razowej mąki, dokładając praktycznie dowolne dodatki: świeże lub suszone owoce, mak, bakalie, kakao i dekorując na nieskończenie wiele sposobów. Moja receptura zawiera cukier, ale można też upiec muffiny wytrawne, bez jego dodatku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

Muffiny triumfują na polskich stołach. Są wyjątkowo proste do zrobienia: według poniższej, bazowej receptury, wystarczy połączyć sypkie składniki z mokrymi, przełożyć masę do foremek i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika. Idąc o krok dalej, można pokusić się o przygotowanie nadzienia (np. budyniu) i/lub polewy czy kremu: budyniowego, maślanego lub czekoladowego, albo maślano-owocowego. Dodajmy do tego możliwość dekoracji za pomocą lukru plastycznego czy z wykorzystaniem gotowych, dostępnych w sklepach cukierniczych, kolorowych dodatków: kwiatków, srebrnych i złotych perełek, posypek we wszystkich kolorach tęczy… Można za każdym razem upiec inne wersje smakowe i nigdy się nimi nie znudzić.

Muffiny – przepis podstawowy
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Przepis na muffiny - bazowa receptura i podstawowe składniki, które są punktem wyjścia do wprowadzania smakowych modyfikacji. Najprostszy, podstawowy przepis na muffiny bez miksera.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffinki, muffiny
Liczba kalorii: 209 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche na ciasto
  • 2 szklanki mąki (przesiana)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie)
Składniki mokre na ciasto
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
  • miąższ z laski wanilii
  • ½ cytryny (tylko starta skórka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Muffiny – przepis podstawowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić lukier
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Polewa z białej czekolady - przepis
  4. Zakalec - jak go uniknąć
Muffiny – przepis podstawowy - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.

  2. Składniki suche mieszam w misce.

  3. W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.

  4. Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.

  5. Nakładam masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości.

  6. Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.

  7. Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

  8. Wystudzone muffiny dekoruję: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.

Wartości odżywcze
Muffiny – przepis podstawowy
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 75 g))
Liczba kalorii 209 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 28mg 9%
Sód 25mg 1%
Potas 130mg 4%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Cukry 8g
Białko 3g 6%
Witamina A 1.1%
Witamina C 1.6%
Wapń 5.6%
Żelazo 6.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam Wasze muffinki – bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystaliście jakieś opcjonalne dodatki i kremy :).

Muffiny
Muffiny

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

39 komentarzy
  1. Witam
    Moje ciasto na muffiny wyszło dość gęste w porównaniu do tego na video. Trzymałam się przepisu, ważyłam składniki na wadze. Jedyne odstępstwo to zamiast oleju dałam masło.
    Muffiny wyszły smaczne ale musiałam oddać jeszcze trochę masła ??.
    Bardzo fajny przepis.
    Pozdrawiam
    Gabrysia

    1. To jeszcze ewentualnie pozostaje kwestia wielkości jajek, bo ja używam tych w rozmiarze M. Może miałaś S? Dobrze, że sobie poradziłaś z dodatkowym masłem i cieszę się, że wyszły smaczne :).

  2. Coś wspaniałego, to kolejny przepis na muffiny, z którego korzystam i znowu bardzo udany. Za chwilę, dzięki Tobie, będę specjalistką w tym temacie 😉 Pozdrawiam!

  3. coz muffiny wygladaja super napewno wyprobuje przepis bo widze ze nie jest mocno skomplikowany, akurat juz widze jak moje dzieci zajadaja sie ciastkiem i popija herbata imbirowo-pomaranczowa. mam nadzieje ze tym razem wypiek mi sie uda bo akurat w ciastach jestem strasznie slaba

  4. Pokaźna ilość :). Dzięki piękne za dobre słowo, cieszę się, że strona się przydaje i podoba :))). Też lubię ten przepis na muffiny, praktycznie zawsze z niego korzystam i tylko wprowadzam drobne modyfikacje w postaci różnych dodatków. A jaki jest skład tych ciemnych? 🙂

  5. [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/09/1176404_695449293801875_546633653_n.jpg[/img]

    Uwielbiam tę stronę! Przepis na muffiny, jak dla mnie – ideał!
    Proporcje dobrane odpowiednio, czas oraz temperatura także.
    Rodzinka nie mogła się najeść! Wielkie dzięki Pozytywna Kuchnio:-)

  6. Niesamowicie i dokładnie udostępniony przepis, który przyda się w moim domu. Ściągnąłem do mojego albumu przepisów – bardzo dziękuje. I jeszcze jedno. Wszystkie słodkości tak pięknie wyglądają, że aż tutaj po drugiej stronie monitora czuć jest te wszystkie dobroci 🙂

  7. Hey, If you have a minute visit us on Travel4Taste! We are also on facebook- LIKE us to stay in touch!
    Check our French Mi-cuit au chocolat!

  8. Witaj kochana
    Dzięki Twojej stronie chyba na prawde zwariowałam dzis wraz z 7zletnia córeczką Julia piekłysmybabeczki ja dodałam do połowy ciata kakao i starta czekolade a do jasnych aromat waniliowy i kolorowy różówy cukier na wierzch a niech tam w końcu wiosne mamy 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/579058_493297757384879_824655605_n-2.jpg[/img]

  9. Witam kochana!!!!!!!!

    Chyba stałam sie maniaczka pieczenia dzieki Twojej stronce dziś moje dzieło, które wykonałam z pomoca mojej 7 letniej córci Julii dodała tylko kakao i starta ciemną czekolade i do jasnych odrobine aromatu waniliowego na wierzch posypałyśmy różowy ozdobny cukier
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/579058_493297757384879_824655605_n.jpg[/img]
    ]

  10. zrobiłam 12 babeczek – rodzinka zjadła zanim dobrze ostygły i trzeba było kolejne 12 upiec. Ciasto szybko się robi! super wychodzi!

  11. Myślę, że jeśli nie macie z mamą w planie w najbliższym czasie wymieniać piekarnika, dobrym rozwiązaniem byłby termometr odporny na wysokie temperatury, który można byłoby wkładać do piekarnika. Wtedy byłoby wiadomo ile dokładnie stopni jest w środku :).

  12. Dziękuję bardzo! Rozgrzałam piekarnik (nie mam pojęcia na ile stopni) i zrobiłam muffiny. Wyszły przepyszne i nie ma zakalca! Z pewnością wykorzystam ten przepis na Wielkanoc 🙂

  13. To takie proste?? Muszę spróbować, mam nadzieje, że nawet taka totalna „noga” jak ja da radę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Możesz zmienić mąkę albo zastąpić mleko jogurtem lub maślanką – będą bardziej wilgotne i nieco cięższe.

  15. Witam. Mam pytanie. Robię muffinki z takiego samego przepisu, a one zawsze wychodzą strasznie twarde. Od czego to zależy i co mogę z tym zrobić?

  16. Teoretycznie do ciast wyrastających piekarnik powinien być lekko podgrzany. Jeśli zwykłe ciasto w ten sposób wyrasta i nie ma zakalca to i muffiny Wam się udadzą :).

  17. Właśnie zawsze wkłada do zimnego piekarnika.
    Mogłabym go rozgrzać, ale nie mam pojęcia do jakiej temperatury on się nagrzewa

  18. Napewno wypróbuję przepis 🙂
    Muszę to w końcu napisać. Twoje filmiki to prawdziwa uczta dla oka. Widać dużo serca włożonego w dopracowanie każdego szczegółu. Nawet najzwyklejsze potrawy potrafią zachwycić tym jak się prezentują w tak estetyczny sposób zaserwowane.
    Mniam! Pozdrawiam i czekam na jeszcze 😉

  19. Nic mi o tym nie wiadomo :). Na pewno nie można mieszać za długo i nie można odstawiać do późniejszego wykorzystania. Zaraz po połączeniu składników trzeba przełożyć do foremek i siup do piekarnika :).

  20. Pani Doroto, mam pytanie. Moje muffiny zawszę strasznie wyrastają, a przez to pękają. A pęknięte muffiny nie nadają się do dekoracji. Co robić? Starałem się zmniejszyć ilość proszku, ale mimo wszystko pękają u góry.

  21. Pani Dorotko, a co zrobić jak nie mam takiego piekarnika z ustawianą temperaturą? Mam taki zwykły, w którym nie ma podziałki, mama zawsze wstawia w zimny, a tu widzę temperatura ma ogromne znaczenie

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)