Koktajl z brokuła przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem. Nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo! Koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają. Zobaczcie jak zrobić koktajl z brokułem.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Nie będę Was oszukiwać i pisać, że to najlepszy koktajl, jaki kiedykolwiek wypijecie. Choć pomieszałam owoce z warzywami, nawet sama siebie nie byłabym w stanie przekonać, że koktajl z brokuła jest smaczniejszy od tych przygotowanych w 100% z owoców. Ale za to koktajl brokułowy ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny! Moja propozycja jest dodatkowo wegańska i dostarcza wszystkie składniki odżywcze, które brokuły tracą w czasie ich gotowania.

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła z dodatkiem owoców, pyszny zielony koktajl brokułowy wegański bez mleka i jego przetworów, zmiksowany z brokułów, mięty lub szpinaku, pomarańcz, banana, ananasa, słonecznika, jabłka i limonki.
4.34 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl brokułowy, koktajl z brokuła
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 230kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¼ główki brokuła (bez grubego trzonka; kilka różyczek można zostawić do dekoracji)
  • 2 pomarańcze (obrane, wypestkowane, najlepiej bez błon)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa lub melona (o grubości ok. 3 cm)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 limonka lub cytryna (opcjonalnie; obrana, wypestkowana, najlepiej bez błon)
  • 1 garść listków mięty lub szpinaku (kilka można zostawić do dekoracji)
  • 1 garść słonecznika (łuskany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki koktajl.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (koktajl na bazie mięty, limonki i ananasa) | Calories: 230kcal | Carbohydrates: 57g (19%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 1g (2%) | Sodium: 36mg (2%) | Potassium: 941mg (27%) | Fiber: 11g (44%) | Sugar: 35g | Vitamin A: 21.8% | Vitamin C: 240.8% | Calcium: 12.1% | Iron: 8.6%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy się skusicie i go zrobicie.

Koktajl z brokuła
Koktajl z brokuła

Jeśli chcecie przemycić surowe brokuły w jadłospisie, koktajl z brokuła będzie strzałem w dziesiątkę! Kto się skusi? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Cześć, przepis bardzo fajny, jednak czemu mamy wyrzucać błony i pestki w których znajduje się dużo dobrych składników, a blender spokojnie sobie z nimi poradzi 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)