Koktajl z brokuła przepis | Dorota Kamińska

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem. Nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo! Koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają. Zobaczcie jak zrobić koktajl z brokułem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Nie będę Was oszukiwać i pisać, że to najlepszy koktajl, jaki kiedykolwiek wypijecie. Choć pomieszałam owoce z warzywami, nawet sama siebie nie byłabym w stanie przekonać, że koktajl z brokuła jest smaczniejszy od tych przygotowanych w 100% z owoców. Ale za to koktajl brokułowy ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny! Moja propozycja jest dodatkowo wegańska i dostarcza wszystkie składniki odżywcze, które brokuły tracą w czasie ich gotowania.

5 od 1 osoby
Koktajl z brokuła
Koktajl z brokuła
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 
Koktajl z brokuła z dodatkiem owoców, pyszny zielony koktajl brokułowy wegański bez mleka i jego przetworów, zmiksowany z brokułów, mięty lub szpinaku, pomarańcz, banana, ananasa, słonecznika, jabłka i limonki.
Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl brokułowy, koktajl z brokuła
Liczba kalorii: 230 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ¼ główki brokuła (bez grubego trzonka; kilka różyczek można zostawić do dekoracji)
  • 2 pomarańcze (obrane, wypestkowane, najlepiej bez błon)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa lub melona (o grubości ok. 3 cm)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 limonka lub cytryna (opcjonalnie; obrana, wypestkowana, najlepiej bez błon)
  • 1 garść listków mięty lub szpinaku (kilka można zostawić do dekoracji)
  • 1 garść słonecznika (łuskany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Koktajl z brokuła - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki koktajl.
Wartości odżywcze
Koktajl z brokuła
Wielkość porcji (1 szklanka (koktajl na bazie mięty, limonki i ananasa))
Liczba kalorii 230 kcal Kalorie z tłuszczów 9 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 1g 2%
Sód 36mg 2%
Potas 941mg 27%
Węglowodany ogółem 57g 19%
Błonnik 11g 44%
Cukry 35g
Białko 5g 10%
Witamina A 21.8%
Witamina C 240.8%
Wapń 12.1%
Żelazo 8.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy się skusicie i go zrobicie.

Koktajl z brokuła
Koktajl z brokuła

Jeśli chcecie przemycić surowe brokuły w jadłospisie, koktajl z brokuła będzie strzałem w dziesiątkę! Kto się skusi? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)