Koktajl z brokuła przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem. Nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo! Koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają. Zobaczcie jak zrobić koktajl z brokułem.

Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne

Nie będę Was oszukiwać i pisać, że to najlepszy koktajl, jaki kiedykolwiek wypijecie. Choć pomieszałam owoce z warzywami, nawet sama siebie nie byłabym w stanie przekonać, że koktajl z brokuła jest smaczniejszy od tych przygotowanych w 100% z owoców. Ale za to koktajl brokułowy ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny! Moja propozycja jest dodatkowo wegańska i dostarcza wszystkie składniki odżywcze, które brokuły tracą w czasie ich gotowania.

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła

Koktajl z brokuła z dodatkiem owoców, pyszny zielony koktajl brokułowy wegański bez mleka i jego przetworów, zmiksowany z brokułów, mięty lub szpinaku, pomarańcz, banana, ananasa, słonecznika, jabłka i limonki.
4.47 z 13 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: koktajl brokułowy, koktajl z brokuła
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 230kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¼ główki brokuła (bez grubego trzonka; kilka różyczek można zostawić do dekoracji)
  • 2 pomarańcze (obrane, wypestkowane, najlepiej bez błon)
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa lub melona (o grubości ok. 3 cm)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 limonka lub cytryna (opcjonalnie; obrana, wypestkowana, najlepiej bez błon)
  • 1 garść listków mięty lub szpinaku (kilka można zostawić do dekoracji)
  • 1 garść słonecznika (łuskany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki koktajl.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (koktajl na bazie mięty, limonki i ananasa) | Kalorie: 230kcal (12%) | Węglowodany: 57g (19%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 1g (2%) | Sód: 36mg (2%) | Potas: 941mg (27%) | Błonnik: 11g (46%) | Cukier: 35g (39%) | Witamina A: 1090IU (22%) | Witamina C: 198.7mg (241%) | Wapń: 121mg (12%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy się skusicie i go zrobicie.

Zobacz też
Szparagi z jajkiem sadzonym

Koktajl z brokuła
Koktajl z brokuła

Jeśli chcecie przemycić surowe brokuły w jadłospisie, koktajl z brokuła będzie strzałem w dziesiątkę! Kto się skusi? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował!

3 komentarze
  • Bardzo smaczny, pije koktajle codziennie. Poza tym są doskonałym rozwiązaniem na 2 śniadanie a czasem na kolacje zwłaszcza po treningu
    Pozdrawiam

  • Cześć, przepis bardzo fajny, jednak czemu mamy wyrzucać błony i pestki w których znajduje się dużo dobrych składników, a blender spokojnie sobie z nimi poradzi 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom