Koktajl z brokuła przygotowałam po raz pierwszy, eksperymentując ze składem. Nigdy wcześniej, w żadnej kawiarni, restauracji czy barze nie widziałam w menu pozycji tj. koktajl brokułowy. Dawniej nie wiedziałam nawet, że brokuły, podobnie jak kalafior, można i warto jeść na surowo! Koktajl z brokułami to połączenie niewielu kalorii i bogactwa składników odżywczych. Idealny na śniadanie dla tych z Was, którzy rano zwykle nie mają czasu na zjedzenie klasycznego posiłku. Doskonały jako danie w jadłospisie tych, którzy się odchudzają. Zobaczcie jak zrobić koktajl z brokułem.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Nie będę Was oszukiwać i pisać, że to najlepszy koktajl, jaki kiedykolwiek wypijecie. Choć pomieszałam owoce z warzywami, nawet sama siebie nie byłabym w stanie przekonać, że koktajl z brokuła jest smaczniejszy od tych przygotowanych w 100% z owoców. Ale za to koktajl brokułowy ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny! Moja propozycja jest dodatkowo wegańska i dostarcza wszystkie składniki odżywcze, które brokuły tracą w czasie ich gotowania.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¼ główki brokuła (bez grubego trzonka; kilka różyczek można zostawić do dekoracji)
- 2 pomarańcze (obrane, wypestkowane, najlepiej bez błon)
- 1 banan
- 1 plaster ananasa lub melona (o grubości ok. 3 cm)
- 1 jabłko (bez ogryzka)
- 1 limonka lub cytryna (opcjonalnie; obrana, wypestkowana, najlepiej bez błon)
- 1 garść listków mięty lub szpinaku (kilka można zostawić do dekoracji)
- 1 garść słonecznika (łuskany)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki koktajl.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy się skusicie i go zrobicie.

Jeśli chcecie przemycić surowe brokuły w jadłospisie, koktajl z brokuła będzie strzałem w dziesiątkę! Kto się skusi? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował!
Bardzo smaczny, pije koktajle codziennie. Poza tym są doskonałym rozwiązaniem na 2 śniadanie a czasem na kolacje zwłaszcza po treningu
Pozdrawiam
Cześć, przepis bardzo fajny, jednak czemu mamy wyrzucać błony i pestki w których znajduje się dużo dobrych składników, a blender spokojnie sobie z nimi poradzi 😉
Uważam, że w koktajlach psują smak. Ale z kolei jak zjadam same pomarańcze lub grejpfruty, to mi błony nie przeszkadzają :).