Tag: Szybki obiad

Jak zrobić szybki obiad, który dodatkowo będzie smaczny? To wcale nie jest trudne, a w tym dziale znajdziesz niejeden przepis na szybki obiad, mało skomplikowany, do zrobienia w domu, po pracy lub po szkole. Czasem będzie to klasyczne, znane danie, innym razem wymyślona na poczekaniu potrawa z kilku składników znalezionych w lodówce. Taki szybki obiad dla każdego.
Zapraszam po moje sprawdzone przepisy na szybkie obiady.

Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

12 Udostępnień
Curry z kurczakiem

Indyjskie curry z kurczakiem

Cudownie pachnące przyprawami, o charakterystycznym, korzennym aromacie, pyszne indyjskie curry z kurczakiem, do ugotowania jako danie jednogarnkowe, rozgrzewające, zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory. To jedna z potraw, które nie są skomplikowane w przygotowaniu, a łatwo zaskoczyć nimi domowników i gości. Wystarczy zamarynować z wyprzedzeniem mięso: rano, przed wyjściem do pracy lub chociaż parę godzin przed przygotowaniem posiłku. 

11 Udostępnień
Zapiekanka makaronowa z serem

Zapiekanka makaronowa z serem

Lubię dania proste i sycące, do których przygotowania wystarczy parę prostych składników. Takie, które rozgrzeją mnie w chłodne dni lub maksymalnie skrócą czas przebywania w kuchni, gdy jest cieplej. Tzw. comfort food, potrawy często podobne do siebie w wielu regionach całego świata, może nie posiadające identycznego składu, za to podobne cechy. Niektórzy mówią, że mączne kluski charakterystyczne dla niemieckiej i austriackiej kuchni kuchni to makaron spätzle, przygotowany z mąki pszennej, wody, soli, jajek i oleju. W kuchni polskiej to kluski lane, których odpowiednik można też spotkać w Czechach. Dlatego zapiekanka makaronowa z serem to międzynarodowe danie w wielu odsłonach i przybliżę Wam dziś jedną z najprostszych.

Makaron z warzywami

Makaron z warzywami

Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.

3 Udostępnień
Ser pleśniowy z grilla

Ser pleśniowy z grilla

Nie od dziś wiadomo, że największą sławę zdobywają proste przepisy, a sekret tkwi w doborze składników najwyższej jakości i ich skomponowaniu. W dobrych potrawach smaki uzupełniają się lub kontrastują ze sobą: do tych mocnych pasują łagodne, delikatne dodatki, słodkie idzie w parze z kwaśnym lub odrobiną goryczy… Dziś zapraszam na ser pleśniowy z grilla.

1 Udostępnień
Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Najprościej podać ugotowane, ale w wersji ekstra polecam pieczone ziemniaki z piekarnika, które zrobią się praktycznie same, bo najwięcej czasu potrzeba do ich upieczenia, a przygotowania to tylko obranie ich ze skórki, pokrojenie na plasterki i przyprawienie solą, opcjonalnie odrobiną białego pieprzu i posmarowanie oliwą, chociaż moja ulubiona ich wersja to te z dodatkiem pięknie pachnących ziół i soku z limonki lub cytryny, które najlepiej podkreślają ziemniaczany smak.

1 Udostępnień
Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Jeden z łatwych i szybkich, a jednocześnie eleganckich obiadów, który do przygotowania wymaga tylko kilku prostych składników. Kurczak ze szpinakiem, pachnący cytryną, bo to ona nadaje mu wyrazistego smaku. Bez mąki czy jajek, bez mleka i śmietany, chociaż można dodać ją do szpinaku, jeśli lubicie bardziej kremowy sos.

3 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)