fbpx
Czytasz właśnie
Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy

Nieco tańszą alternatywą dla kremu z czekoladą przygotowanego na bazie kremowego sera jest krem czekoladowy budyniowy, ze zmiksowanego masła z budyniem czekoladowym, ugotowanym wcześniej z dodatkiem kakao, dużo gęstszym niż typowy budyń deserowy, dzięki czemu konsystencja całości będzie kremowa i aksamitna.

Zobacz też:  Najlepsze przepisy na tort i babeczki cupcakes

Można wykorzystać go do przekładania i dekoracji ciast, babeczek i tortów, wypełniania rolad i zdobienia deserów, a procedura przygotowania oraz wszystkie zasady są identyczne jak w przypadku klasycznego, jasnego kremu z budyniu.

Krem czekoladowy budyniowy jest nieco bardziej skomplikowany niż ten najprostszy, który robię z mascarpone i czekolady lub kakao. Tutaj istnieje większe ryzyko zwarzenia w trakcie miksowania, dlatego koniecznie pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, masło lubi miksowanie na najwyższych obrotach miksera na puch, a gdy dodaje się budyń, trzeba robić to łyżka po łyżce, za każdym razem miksując masę na najwolniejszej prędkości ubijania.

Pamiętajcie, że kremy budyniowe wymagają cierpliwości i wprawy. Nie róbcie ich na ostatnią chwilę, zwłaszcza gdy w ich przygotowaniu stawiacie pierwsze kroki. Powodzenia!

Zobacz też
Babeczki Red Velvet

Mazurek z czekoladą

Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy czyli czekoladowy krem do tortu lub ciasta przygotowany na bazie budyniu czekoladowego i masła. Jest to gęsty i bogaty w smaku krem.
4.59 z 12 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 40 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem czekoladowy budyniowy, krem czekoladowy z budyniem, krem czekoladowy z budyniu
Liczba porcji: 1 porcja do przełożenia 1-2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 258kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao (ciemne, gorzkie lub słodkie, rozpuszczalne)
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; jeśli kakao nie było słodkie; najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Dodatkowo

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, mąkę, kakao, żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, kakao, mąki/żółtek, cukru, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • W momencie zagotowania od razu zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.
  • Masło ucieram na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
  • Do masła dodaję budyń po 1 łyżce, miksując na niskich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu.
  • Gotowym kremem przekładam lub dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki, do stężenia, na ok. 2 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić budyń czekoladowy – więcej porad. Koniecznie przeczytajcie, jeśli dopiero stawiacie pierwsze kroki w przygotowywaniu kremów.
  2. Gęsty budyń na krem – jak uzyskać właściwą konsystencję. Również warto przeczytać, jak się jest początkującym :).
  3. Jak wyparzyć jajko
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 258kcal (13%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 108mg (36%) | Sód: 209mg (9%) | Potas: 154mg (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 790IU (16%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać w komentarzach, jak się udały Wasze kremy oraz w jakich wypiekach je wykorzystaliście :).

 

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom