Krem czekoladowy budyniowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy

Nieco tańszą alternatywą dla kremu z czekoladą przygotowanego na bazie kremowego sera jest krem czekoladowy budyniowy, ze zmiksowanego masła z budyniem czekoladowym, ugotowanym wcześniej z dodatkiem kakao, dużo gęstszym niż typowy budyń deserowy, dzięki czemu konsystencja całości będzie kremowa i aksamitna.

Zobacz też:  Najlepsze przepisy na tort i babeczki cupcakes

Można wykorzystać go do przekładania i dekoracji ciast, babeczek i tortów, wypełniania rolad i zdobienia deserów, a procedura przygotowania oraz wszystkie zasady są identyczne jak w przypadku klasycznego, jasnego kremu z budyniu.

Krem czekoladowy budyniowy jest nieco bardziej skomplikowany niż ten najprostszy, który robię z mascarpone i czekolady lub kakao. Tutaj istnieje większe ryzyko zwarzenia w trakcie miksowania, dlatego koniecznie pamiętajcie o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, masło lubi miksowanie na najwyższych obrotach miksera na puch, a gdy dodaje się budyń, trzeba robić to łyżka po łyżce, za każdym razem miksując masę na najwolniejszej prędkości ubijania.

Pamiętajcie, że kremy budyniowe wymagają cierpliwości i wprawy. Nie róbcie ich na ostatnią chwilę, zwłaszcza gdy w ich przygotowaniu stawiacie pierwsze kroki. Powodzenia!

Zobacz też
Bezy czekoladowe

Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy

Krem czekoladowy budyniowy czyli czekoladowy krem do tortu lub ciasta przygotowany na bazie budyniu czekoladowego i masła. Jest to gęsty i bogaty w smaku krem.
4.73 z 11 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 40 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem czekoladowy budyniowy, krem czekoladowy z budyniem, krem czekoladowy z budyniu
Liczba porcji: 1 porcja do przełożenia 1-2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 258kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Budyń

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao (ciemne, gorzkie lub słodkie, rozpuszczalne)
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; jeśli kakao nie było słodkie; najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Dodatkowo

  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, mąkę, kakao, żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, kakao, mąki/żółtek, cukru, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • W momencie zagotowania od razu zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
  • Odstawiam budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzę w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem.
  • Masło ucieram na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
  • Do masła dodaję budyń po 1 łyżce, miksując na niskich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu.
  • Gotowym kremem przekładam lub dekoruję ciasto i wstawiam do lodówki, do stężenia, na ok. 2 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić budyń czekoladowy – więcej porad. Koniecznie przeczytajcie, jeśli dopiero stawiacie pierwsze kroki w przygotowywaniu kremów.
  2. Gęsty budyń na krem – jak uzyskać właściwą konsystencję. Również warto przeczytać, jak się jest początkującym :).
  3. Jak wyparzyć jajko
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 258kcal (13%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 108mg (36%) | Sód: 209mg (9%) | Potas: 154mg (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 790IU (16%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać w komentarzach, jak się udały Wasze kremy oraz w jakich wypiekach je wykorzystaliście :).

 

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom