Brownie z fasoli przepis | Dorota Kamińska

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Są nietypowe ciasta, np. brownie z fasoli. Bez dodatku mąki, doskonałe w smaku i zdrowsze, bo z dodatkiem roślinnego białka i minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że można jeść brownie z fasolą bez ograniczeń! Ale warto wypróbować przepis i eksperymentować z odchudzaniem znanych przepisów.

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli za to przygotowane na bazie ugotowanej, czerwonej fasolki, z dodatkiem jajek, oleju i proszku do pieczenia. Doskonałe brownie z fasolą i dobrej jakości kakao.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 5 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: brownie z fasoli
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm lub okrągła o średnicy 24 cm
Kalorie: 116kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • ½ puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
  • Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
  • Piekę przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.

Wartości odżywcze

Serving: 40g | Calories: 116kcal (6%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 6g (9%) | Cholesterol: 18mg (6%) | Sodium: 50mg (2%) | Potassium: 124mg (4%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 9g (10%) | Vitamin A: 25IU (1%) | Vitamin C: 0.2mg | Calcium: 34mg (3%) | Iron: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)