Brownie z fasoli przepis | Dorota Kamińska

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Są nietypowe ciasta, np. brownie z fasoli. Bez dodatku mąki, doskonałe w smaku i zdrowsze, bo z dodatkiem roślinnego białka i minerałów. Nie oznacza to oczywiście, że można jeść brownie z fasolą bez ograniczeń! Ale warto wypróbować przepis i eksperymentować z odchudzaniem znanych przepisów.

5 od 1 osoby
Brownie z fasoli
Brownie z fasoli
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 5 min
 

Brownie z fasoli za to przygotowane na bazie ugotowanej, czerwonej fasolki, z dodatkiem jajek, oleju i proszku do pieczenia. Doskonałe brownie z fasolą i dobrej jakości kakao.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: brownie z fasoli
Liczba kalorii: 116 kcal
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm lub okrągła o średnicy 24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
  • ½ puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
  • 2 jajka (duże)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Brownie z fasoli - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
  2. Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
  3. Piekę przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
Wartości odżywcze
Brownie z fasoli
Wielkość porcji (40 g)
Liczba kalorii 116 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Cholesterol 18mg 6%
Sód 50mg 2%
Potas 124mg 4%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 9g
Białko 1g 2%
Witamina A 0.5%
Witamina C 0.2%
Wapń 3.4%
Żelazo 2.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)