Pudding czekoladowy z chia to kolejny pyszny deser, który chcę Wam zaprezentować. Przepis na pudding czekoladowy z chia przygotowałam na bazie receptury na klasyczną wersję waniliową. To pomysł prosty deser, a do tego w wersji fit. Można zrobić go na mleku kokosowym lub dowolnym innym, które lubicie najbardziej. Nasionka szałwii hiszpańskiej go zagęszczą, a dodane chwilę potem dobrej jakości kakao nada czekoladowego, głębokiego smaku. Kto by się nie skusił?

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding
- 2 szklanki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
- 8 łyżek nasion chia
- 4 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 4 łyżki kakao (dobrej jakości gorzkie kakao, np. holenderskie)
Do dekoracji
- świeże lub suszone owoce i bakalie, polewy lub musy owocowe, bita śmietana
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po całym puddingu.
- Przekładam pudding z chia do pucharków, dekoruję i chłodzę jeszcze przez 30 minut.
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić mleko roślinne
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy fit