Kaczka z żurawiną przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Na święta, zamiast kurczaka, na stole rodzinnym w domu u mojej babci pojawia się kaczka. Jest to zawsze ta sama, klasyczna wersja czyli kaczka z jabłkami. To właśnie od tego dania rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem kaczek, których smak można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Dzisiejszy przepis, kaczka z żurawiną, to również propozycja z jabłkami w składzie, ale znajdziecie tu także inne, znane Wam zapewne składniki, których prawdopodobnie nie spodziewaliście się w farszu: seler naciowy: intensywny, zrównoważony kwaśnymi jabłkami.

Zobacz teżRozdanie bakalii i gadżetów do pieczenia od Bakalland

Nadająca słodyczy żurawina, idealny dodatek do mięs, popularny szczególnie w krajach skandynawskich oraz USA, u nas coraz częściej wykorzystywany do wypieku ciast, ale wciąż rzadko dodawany do drobiu, z którym tak dobrze się komponuje. Wreszcie: orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. I smażona na maśle cebula, a całość przyprawiona suszonymi ziołami: majerankiem, tymiankiem, rozmarynem i szałwią. I odrobiną ostrego, czerwonego pieprzu.

Zobacz też
Lasagne z sosem pomidorowym i fasolą

Być może nie wyobrażacie sobie innej kaczki niż ta klasyczna. Być może jesteście ciekawi nowych smaków i sprawdzić jak smakuje kaczka z żurawiną. Polecam przygotować na święta: to taka wzbogacona wersja kaczki z jabłkami. A wciąż równie prosta do zrobienia.

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Najlepsza, pieczona kaczka z żurawiną, z farszem z dodatkiem selera naciowego, jabłek, aromatycznych ziół i chrupiących orzechów włoskich, miękka w środku i z chrupiącą skórką.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 2 godz.
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 4 godz.
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pieczona kaczka z żurawiną
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • MIĘSO
  • 1 kaczka (ok. 2 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem, z odciętym gruczołem w kuprze i usuniętymi resztkami piór, tzw. pałkami)
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 100 g suszonej żurawiny
  • FARSZ DO KACZKI
  • 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • 2 łodygi selera naciowego (ok. 200 g; pokrojone na kawałki o grubości ok. 1 cm)
  • 1 jabłko (pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 bułka razowa (mała i sucha; namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1 łyżka tymianku (suszony)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • 1 łyżeczka szałwii (suszona)
  • sól, pieprz
  • DO DEKORACJI
  • plastry pomarańczy (półksiężyce)
  • suszona żurawina
  • roszponka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Nacieramy wierzch i środek kaczki solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • Nadziewanie kaczki
  • Cebulę szklimy na maśle.
  • Dodajemy jabłko, seler naciowy, orzechy i żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i dusimy, ale nie do miękkości: składniki farszu powinny być al dente czyli lekko twarde.
  • Podduszone warzywa i owoce mieszamy dokładnie z bułką.
  • Nadziewamy kaczkę farszem i zaszywamy z obu stron.
  • Pieczenie kaczki
  • Wstawiamy kaczkę do piekarnika i w trybie z podpiekaniem od góry pieczemy w temperaturze 200-220 °C. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia, czyli np. kaczkę o wadze 1,5 kg pieczemy przez 1,5 godziny.
  • Dekorowanie
  • Przekładamy kaczkę na półmisek i dekorujemy pomarańczą, żurawiną i roszponką.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kaczka pieczona z żurawiną
Kaczka pieczona z żurawiną
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom