Na święta, zamiast kurczaka, na stole rodzinnym w domu u mojej babci pojawia się kaczka. Jest to zawsze ta sama, klasyczna wersja czyli kaczka z jabłkami. To właśnie od tego dania rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem kaczek, których smak można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Dzisiejszy przepis, kaczka z żurawiną, to również propozycja z jabłkami w składzie, ale znajdziecie tu także inne, znane Wam zapewne składniki, których prawdopodobnie nie spodziewaliście się w farszu: seler naciowy: intensywny, zrównoważony kwaśnymi jabłkami.
Zobacz też: Rozdanie bakalii i gadżetów do pieczenia od Bakalland
Nadająca słodyczy żurawina, idealny dodatek do mięs, popularny szczególnie w krajach skandynawskich oraz USA, u nas coraz częściej wykorzystywany do wypieku ciast, ale wciąż rzadko dodawany do drobiu, z którym tak dobrze się komponuje. Wreszcie: orzechy włoskie, uprażone na suchej patelni, delikatnie chrupiące. I smażona na maśle cebula, a całość przyprawiona suszonymi ziołami: majerankiem, tymiankiem, rozmarynem i szałwią. I odrobiną ostrego, czerwonego pieprzu.
Być może nie wyobrażacie sobie innej kaczki niż ta klasyczna. Być może jesteście ciekawi nowych smaków i sprawdzić jak smakuje kaczka z żurawiną. Polecam przygotować na święta: to taka wzbogacona wersja kaczki z jabłkami. A wciąż równie prosta do zrobienia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- 1 kaczka (ok. 2 kg; umyta, osuszona papierowym ręcznikiem, z odciętym gruczołem w kuprze i usuniętymi resztkami piór, tzw. pałkami)
- majeranek
- sól, pieprz
- 100 g suszonej żurawiny
Farsz do kaczki
- 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
- 2 łodygi selera naciowego (ok. 200 g; pokrojone na kawałki o grubości ok. 1 cm)
- 1 jabłko (pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 bułka razowa (mała i sucha; namoczona w wodzie i odciśnięta)
- 1 łyżka tymianku (suszony)
- 1 łyżka majeranku (suszony)
- 1 łyżeczka szałwii (suszona)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- plastry pomarańczy (półksiężyce)
- suszona żurawina
- roszponka
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Nacieramy wierzch i środek kaczki solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Nadziewanie kaczki
- Cebulę szklimy na maśle.
- Dodajemy jabłko, seler naciowy, orzechy i żurawinę, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami i dusimy, ale nie do miękkości: składniki farszu powinny być al dente czyli lekko twarde.
- Podduszone warzywa i owoce mieszamy dokładnie z bułką.
- Nadziewamy kaczkę farszem i zaszywamy z obu stron.
- Pieczenie kaczki
- Wstawiamy kaczkę do piekarnika i w trybie z podpiekaniem od góry pieczemy w temperaturze 200-220 °C. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia, czyli np. kaczkę o wadze 1,5 kg pieczemy przez 1,5 godziny.
- Dekorowanie
- Przekładamy kaczkę na półmisek i dekorujemy pomarańczą, żurawiną i roszponką.
Witam, jakie ładne zdjęcia, skąd bierzesz te graficzki bardzo proszę o odpowiedż
Pozdrawiam .
Dziękuję! O których graficzkach mowa?
Doroto, właśnie dałaś pomysł na potrawę wigilijną mojej rodzinie w
Hiszpanii, tam się akurat w ten dzień jada mięso więc potrawa będzie jak
najbardziej na miejscu 🙂
Nie napiszę nic nowego – fantastyczna fryzura!! 🙂
Ślicznie wyglądasz w takiej fryzurze i w czerwonej szmince:) A co do kaczki
– może kiedyś się odważę i spróbuję zrobić:)
Kaczka kaczką ale nowa fryzura piękna. Bardzo ładnie wyglądasz:)
Pięknie pani wygląda. 🙂
#przepis na #obiad czyli kaczka pieczona z żurawiną – idealna na Święta
Zastanawiam się czy nie spróbować,tym bardziej,że kiedyś nie lubiłam mięsa z kaczki.Nie wiem jak teraz.
Może teraz Ci się odmieni, proponuję może nie od razu całą kaczkę, ale np. pierś lub udko – w niektórych sklepach można kupić na wagę :).