Wuzetka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Wuzetka

Wuzetka

  • czekoladowy biszkopt
  • z kremem z bitej śmietany
  • polana polewą czekoladową
Wuzetka - ciasto W-Z

Wuzetka, znana też jako ciasto WZ (W-Z), lub ciasto WZK, skrót od „wypiek z kremem”. Przepis na wuzetkę: upiec biszkopt kakaowy, zrobić bitą śmietanę i polewę czekoladową. Deser zapamiętany przeze mnie z czasów PRL, w których się urodziłam i w których przyszło mi spędzić kilka pierwszych lat mojego życia. Pamiętam do dziś zapach kawiarni z tamtych lat, kiedy rodzice zabierali mnie na lody „U Zbyszka”. Śmietankowe, z polewą czekoladową, w szklanych pucharkach… A do tego unosząca się wokół woń, którą ciężko mi opisać…

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

Taki sam zapach panuje do dziś we wrocławskiej „Witamince”, której historia sięga chyba równie odległych czasów. Lody z polewą truskawkową, w tamtych latach moje ulubione! Czasami „U Zbyszka” zamawialiśmy też wuzetki. Po pysznym deserze mogłam do woli pograć na automacie i zestrzelić jak najwięcej statków kosmicznych nieprzyjaciela.

Przepis na wuzetkę jak za dawnych lat

Niedawno odtworzyłam w mojej kuchni wersję „zbyszkowej” wuzetki, wzbogacając ją o zdobycze czasów kapitalizmu. Wykorzystałam likier pomarańczowy zamiast rumu czy spirytusu i polewę czekoladową z prawdziwej, gorzkiej czekolady.  Zobaczcie jak zrobić wuzetkę krok po kroku.

Wuzetka

Wuzetka

Najlepsza wuzetka, znana też jako ciasto WZ lub WZK czyli wypiek z kremem. Lekki biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i polewą z czekolady.
4.2 od 5 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto w-z, ciasto wz, ciasto wzk, wuzetka
Liczba porcji: 1 kwadratowa foremka o boku ok. 23 cm
Kalorie: 321kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt na wuzetkę

  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 8 łyżek cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • łyżek mąki (przesiana przez sitko; tortowa typ 400-450 lub orkiszowa typ 650)
  • łyżki gorzkiego kakao (przesiane przez sitko)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (lub 50 ml śmietanki kremówki)

Krem do wuzetki

  • 750 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu; dobrze schłodzona w lodówce, na najwyższej półce)
  • 3 łyżki cukru-pudru (opcjonalnie)
  • łyżki żelatyny

Do nasączenia (do wyboru)

  • likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy, albo inne soki i likiery z kwaskowatych cytrusów
  • herbata z cytryną (zimna)
  • rum (najlepiej biały)
  • likier kokosowy lub gruszkowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Metrowiec

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao oraz ½ łyżki soku z cytryny, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy ½ łyżki soku z cytryny.
  • Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
  • W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć blaszkę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Gotowy biszkopt czekoladowy od razu wyjmujemy z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
  • Biszkopt studzimy w formie ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki na 2 placki.
  • Ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody.
  • Nasączamy spód ciasta ponczem lub alkoholem i smarujemy powidłami, dżemem lub konfiturą (połową porcji).
  • Smarujemy spód ciasta bitą śmietaną (pół szklanki pozostawiamy do dekoracji wierzchu).
  • Przykrywamy śmietanę górnym biszkoptem, nasączonym ponczem lub alkoholem i posmarowanym pozostałymi powidłami lub konfiturą czy dżemem.
  • Na wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową i odstawiamy do zastygnięcia.
  • Delikatnie zaznaczamy nożem granice, wzdłuż których będzie krojone ciasto. Każdy kwadrat „wyrysowany” nożem na polewie dekorujemy bitą śmietaną ze szprycy lub rękawa cukierniczego.
  • Odstawiamy ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1-2 godziny.
  • Serwujemy wuzetkę udekorowaną konfiturą, świeżymi lub kandyzowanymi owocami oraz szczyptą kakao.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 321kcal (16%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 112mg (37%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 119mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 825IU (17%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 45mg (5%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wuzetka z tamtych czasów była lekka jak piórko i wilgotna. Ponieważ w domu mieliśmy gazowy piekarnik i mama piekła wyrastające ciasta tylko w prodiżu, na W-Z czy biszkopty mogliśmy pozwolić sobie częściej w kawiarni lub cukierni niż w domu. Podobnie jest dziś, po latach, pomimo tego, że mam wszystko, czego potrzeba do pieczenia domowych ciast. Lubię czasem iść do kawiarni i spróbować „kupnego” wypieku. To bardzo przyjemne, gdy udaje się trafić na słodkie cuda, o których już dawno zapomniałam. Jeden kęs, przymknięcie oczu… W ustach rozpływa się smak, a w głowie budzą wspomnienia. Wracają w myślach czasy, kiedy prawie niczego nie było w sklepach. Pomimo tego chodziło się czasem do kawiarni, kina, teatru, a nawet jadało w restauracjach. Historie, które dziś wydają się tak bardzo abstrakcyjne. A to właśnie one są znakiem rozpoznawczym mojego dzieciństwa, pełnego dobrych smaków.

Wuzetka przepis

Chociaż w moim domu, zamiast zapachu PRL-owskiej kawiarni, unosiła się woń czekolady, wyjadając resztki bitej śmietany z miski i nucąc Majkę Jeżowską, przez chwilę znów byłam małą dziewczynką. Upiekłam biszkopt na pianie z białek. Zmiksowałam krem z bitej śmietany. Przełożyłam nasączone ciasto, polałam polewą. A potem udekorowałam i wstawiłam do lodówki.

Wuzetka
Wuzetka

Jak udało się Wasze ciasto W-Z? Będzie częściej gościć na Waszych stołach? A może pamiętacie jakieś inne specjały i ciasto WZK to dopiero początek powrotu wspomnień z dawnych lat?

14 komentarzy
    • On jest pieczony w kwadratowej foremce o boku 23 cm, więc wychodzi na tyle wysoki, że w 30-35 minut może się jeszcze nie dopiec. I tak się go potem nasącza, więc ewentualna suchość się zgubi. Ale jeśli uznasz, że po 35 minutach jest dobry, bo wyrósł i wszystko będzie wskazywać na to, że jest już na tyle przypieczony z wierzchu, że środek też może mieć gotowy, to oczywiście można robić próbę patyczkiem i jeśli jest suchy, to wyjmować.

  • Hej, właśnie przeczytałam komentarz Agi, miałam ten sam problem, a teraz jeszcze bardziej widzę bład, maka tortowa! Do tego te jeszcze te płaskie łyzki, a zeby tego bylo malo to jeszcze jakies dziwne kakao super mocne, ze ciasto wygladalo jak czekolada w kostce 😛 Warto by podkreslic w składnikach wazne kwestie, bo chcac ratowac ciasto skonczylam na 12 jajkach! Ciasto w piekarniku, nie mam pojecia co z tego wyjdzie…

    • Trzymam kciuki, żeby wyrosło i nie opadło. Dopisałam uwagę o mące – poprawiam cały czas archiwalne przepisy, dodając takie informacje, bo nie we wszystkich recepturach je precyzowałam, ale do wuzetki jeszcze nie doszłam.

  • Witam! chciałam dowiedzieć się dlaczego już w pierwszej części przepisu masa wygląda u mnie zupełnie inaczej niż na filmiku. Już po dodaniu mąki i pozostałej części składników masa robi się twarda jak kamień…:(

    • Dobry wieczór. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. To są klasyczne proporcje ciasta biszkoptowego: na 1 jajko przypadają 2 łyżki cukru i 2 łyżki mieszanki mąki i kakao. Mogę przypuszczać, że jajka są mniejsze niż rozmiar M, a łyżki, zamiast płaskie, były czubate i mąka nie była pszenna tortowa, tylko np. do ciasta drożdżowego.

  • Pamietam jak pokazala sie pierwsza W-Ztka w latach 70tych. Dzisiejsze
    W-Zetki niczym nie przypominaja tamtej orginalnej, Ciasto bylo zolte tak
    jakby biszkoptowe i charakteryzowala sie bardzo pyszna warstwa lukrowa na
    gorze. Mialo na dole inne sztywniejsze i twardze kruche ciasto i dziwny
    smaczny dzem albe marmolada i o specyficznym smaku bita smietanke. Ciastko
    bylo kwadratowe ale nie tak wysokie. Nie moge znalezc tego przepisu
    orginalnego tej pierwszej W-Zetki. Nie mam pojecia czy ten przepis ktos
    zachowal. Warszawo pomoz mi. Jesli jest ktos z Warszawy kto zna ten przepis
    to bym byla bardzo wdzieczna. Ciastko mialo cos wspolnego z ukonczeniem
    trasy WZ. Dzisiejsze W-Ztki sa zniewaga dla tamtej oryginalnej.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom