Placki cukiniowe z ziemniakami przepis | Dorota Kamińska

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Przepis „na szybko”. Placki cukiniowe z ziemniakami wymyśliłyśmy wspólnie z moją przyjaciółką Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii, bo akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Pokroiłyśmy drobno jedną cebulę, starłyśmy na tarce o grubych oczkach obraną cukinię i 5 dużych ziemniaków, dodałyśmy jedno jajko i szklankę mąki, sól i pieprz, dokładnie wymieszałyśmy. Usmażyłyśmy placki cukiniowe z ziemniakami na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju i podałyśmy ze śmietanką.

Po pobycie na świeżym powietrzu wyostrza się apetyt. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na takie małe co nieco :). Spróbujcie zastąpić cukinię innymi warzywami: patisonem, marchewką, dynią o niezbyt wodnistym miąższu. To tylko początek plackowych możliwości!

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki cukiniowe z ziemniakami, podane ze śmietaną lub jogurtem.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki cukiniowe z ziemniakami
Liczba porcji: 12 sztuko średnicy ok. 15 cm

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na placki

  • 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cukinia (mała; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 5 ziemniaków (duże; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • olej (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
  • Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przydatne przepisy i poradniki

Cukinię można zastąpić dynią, patisonem lub marchewką.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. Na podstawie własnych głupich doświadczeń ostrzegam – cukinia, podobnie jak ogórki, puszcza sok. Dużo. Trzeba ją najpierw posolić i odstawić na min. kwadrans, ja tego za pierwszym razem nie zrobiłam i dużo się gimnastykowałam, żeby masa się trzymała…

  2. Niestety moje placki nie są zwarte, przy próbie przełożenia na drugą stronę rozpadają się. Dodać więcej mąki lub jajek? Smażyć na małym czy dużym ogniu?

  3. Witam,

    wczoraj zrobiłem te placuszki z sosem grzybowym oczywiście, bo sezon grzybowy w pełni. 🙂
    Zmodyfikowałem tylko o usunięcie cebuli. Wyszły smaczne. Zobaczymy jak smakują odgrzewane, bo oczywiście zostało trochę.

    Pozdrawiam
    Tomek

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)