Placki cukiniowe z ziemniakami przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Przepis „na szybko”. Placki cukiniowe z ziemniakami wymyśliłyśmy wspólnie z moją przyjaciółką Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii, bo akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Pokroiłyśmy drobno jedną cebulę, starłyśmy na tarce o grubych oczkach obraną cukinię i 5 dużych ziemniaków, dodałyśmy jedno jajko i szklankę mąki, sól i pieprz, dokładnie wymieszałyśmy. Usmażyłyśmy placki cukiniowe z ziemniakami na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju i podałyśmy ze śmietanką.

See Also
Koktajl z kapusty

Po pobycie na świeżym powietrzu wyostrza się apetyt. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na takie małe co nieco :). Spróbujcie zastąpić cukinię innymi warzywami: patisonem, marchewką, dynią o niezbyt wodnistym miąższu. To tylko początek plackowych możliwości!

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki cukiniowe z ziemniakami, podane ze śmietaną lub jogurtem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki cukiniowe z ziemniakami
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
Kalorie: 248kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na placki

  • 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cukinia (mała; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 5 ziemniaków (duże; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • olej (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
  • Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przydatne przepisy i poradniki

Cukinię można zastąpić dynią, patisonem lub marchewką.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (ze śmietaną) | Calories: 248kcal (12%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sodium: 38mg (2%) | Potassium: 273mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 150IU (3%) | Vitamin C: 9.1mg (11%) | Calcium: 36mg (4%) | Iron: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood