Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki ziemniaczano-cukiniowe
5/5 (2)

Przepis „na szybko”. Placki cukiniowe z ziemniakami wymyśliłyśmy wspólnie z moją przyjaciółką Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii, bo akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).

Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich

Pokroiłyśmy drobno jedną cebulę, starłyśmy na tarce o grubych oczkach obraną cukinię i 5 dużych ziemniaków, dodałyśmy jedno jajko i szklankę mąki, sól i pieprz, dokładnie wymieszałyśmy. Usmażyłyśmy placki cukiniowe z ziemniakami na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju i podałyśmy ze śmietanką.

Po pobycie na świeżym powietrzu wyostrza się apetyt. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na takie małe co nieco :). Spróbujcie zastąpić cukinię innymi warzywami: patisonem, marchewką, dynią o niezbyt wodnistym miąższu. To tylko początek plackowych możliwości!

Placki cukiniowe z ziemniakami

Liczba porcjiok. 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto na placki

    • 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach)
    • 1 cukinia (mała; starta na tarce o grubych oczkach)
    • 5 ziemniaków (duże; starte na tarce o grubych oczkach)
    • 1 jajko
    • 1 Szklanka mąki pszennej
    • sól, pieprz

    Dodatkowo

    • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
    • olej (do smażenia)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Cukinię można zastąpić dynią, patisonem lub marchewką.

    Placki cukiniowe z ziemniakami - Jak zrobić

    Krok 1
    Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
    Krok 2
    Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
    Krok 3
    Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
    Krok 4
    Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    10 komentarzy
    1. Na podstawie własnych głupich doświadczeń ostrzegam – cukinia, podobnie jak ogórki, puszcza sok. Dużo. Trzeba ją najpierw posolić i odstawić na min. kwadrans, ja tego za pierwszym razem nie zrobiłam i dużo się gimnastykowałam, żeby masa się trzymała…

    2. Niestety moje placki nie są zwarte, przy próbie przełożenia na drugą stronę rozpadają się. Dodać więcej mąki lub jajek? Smażyć na małym czy dużym ogniu?

    3. Witam,

      wczoraj zrobiłem te placuszki z sosem grzybowym oczywiście, bo sezon grzybowy w pełni. 🙂
      Zmodyfikowałem tylko o usunięcie cebuli. Wyszły smaczne. Zobaczymy jak smakują odgrzewane, bo oczywiście zostało trochę.

      Pozdrawiam
      Tomek

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)