fbpx
Czytasz właśnie
Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki ziemniaczane z cukinią wymyśliłyśmy, wspólnie z moją przyjaciółką Anią, po powrocie z dość długiego spaceru. Przepis na placki z ziemniaków i cukinii to receptura na dość szybko. Burczało nam w brzuchach i nie było rady – trzeba było przygotować coś, co nie zajęłoby dużo czasu i składało się z ziemniaków i cukinii. Akurat tylko to plus parę jajek znajdowało się tego popołudnia w mojej lodówce :).

Zobacz teżNajlepsze przepisy wegetariańskie

Pokroiłyśmy drobno jedną cebulę, starłyśmy na tarce o grubych oczkach obraną cukinię i 5 dużych ziemniaków, dodałyśmy jedno jajko i szklankę mąki, sól i pieprz, dokładnie wymieszałyśmy. Usmażyłyśmy placki cukiniowe z ziemniakami na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oleju i podałyśmy ze śmietanką.

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Placki cukiniowe z ziemniakami

Placki cukiniowe z ziemniakami, podane ze śmietaną lub jogurtem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki cukiniowe z ziemniakami
Liczba porcji: 12 sztuk o średnicy ok. 15 cm
Kalorie: 248kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na placki

  • 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 cukinia (mała; starta na tarce o grubych oczkach)
  • 5 ziemniaków (duże; starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
  • olej (do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
  • Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
  • Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Przydatne przepisy i poradniki

Cukinię można zastąpić dynią, patisonem lub marchewką.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (ze śmietaną) | Kalorie: 248kcal (12%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 38mg (2%) | Potas: 273mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 150IU (3%) | Witamina C: 9.1mg (11%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po pobycie na świeżym powietrzu wyostrza się apetyt. Dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na takie małe co nieco :). Spróbujcie zastąpić cukinię innymi warzywami: patisonem, marchewką, dynią o niezbyt wodnistym miąższu. To tylko początek plackowych możliwości!

10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom