Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Hummus

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek. Oto hummus, znany też jako humus czy houmous. Można też wykorzystać go jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa. Zobaczcie jak zrobić hummus krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na warzywa strączkowe

Choć dziś houmous jada się na całym świecie. Popularność zdobył niewątpliwie wraz ze wzrostem zainteresowania dietą wegańską, a za jego kolebkę uznaje się Egipt oraz kraje wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Klasycznie przygotowuje się go z ugotowanej ciecierzycy wymieszanej z oliwą, pastą tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Hummus - pasta z ciecierzycy
Hummus – pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy i inne wersje smakowe

To podstawowa wersja, bo hummus można też zrobić z innych warzyw strączkowych. Koniecznie spróbujcie wersji na bazie bobu, soczewicy, zielonego groszku, doprawiając chili, świeżą pietruszką lub miętą, kuminem, a nawet kardamonem i kolendrą. Wolicie klasykę, czy będziecie próbować innych smaków? Ja jestem wielbicielką podstawowego składu! Powiem Wam jednak w sekrecie, że zamiast z pietruszką, którą co prawda bardzo lubię, pasta z ciecierzycy najlepiej smakuje mi ze świeżą miętą lub kolendrą.

5 od 2 osób
Hummus
Hummus
Przygotowanie
9 godz. 10 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
10 godz. 40 min
 
Najlepszy hummus czyli pasta z ciecierzycy, znana jako humus czy houmous. Przepis na hummus z ciecierzycy i pasty tahini, z dodatkiem czosnku, świeżych ziół i przypraw oraz soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Arabska, Egipska
Przepis na: houmous, hummus, humus, pasta z ciecierzycy
Liczba kalorii: 300 kcal
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g suchej ciecierzycy (lub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem)
  • 2-4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mięty, kolendry lub natki pietruszki (świeża, drobno posiekana)
  • 1 szczypta chili lub papryki w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie; mielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Hummus - Jak zrobić
  1. Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.

    Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.

  2. Do dekoracji odkładam część listków, odrobinę chili lub papryki i kilka-kilkanaście całych ziaren ciecierzycy. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
  3. Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
  4. Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.
Wartości odżywcze
Hummus
Wielkość porcji (115 g)
Liczba kalorii 300 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 159mg 7%
Potas 462mg 13%
Węglowodany ogółem 32g 11%
Błonnik 8g 32%
Cukry 5g
Białko 10g 20%
Witamina A 1%
Witamina C 6.6%
Wapń 5.9%
Żelazo 19%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Można i warto eksperymentować z jego składem, uzyskując za każdym razem inny, nowy smak oraz kolor. Podając na jednym talerzu kilka wersji, można uzyskać dodatkowy efekt dekoracyjny. Każdy z gości lub domowników będzie mógł komponować własne zestawy ulubionych smaków. Polecam spróbować zastąpić pastę tahini masłem orzechowym, to też ciekawy smak i dobry skład :).

Hummus
Hummus

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam humus. Którą wersje przygotowaliście i jaka Waszym zdaniem najlepsza?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)