Tag: warzywa strączkowe

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

7 Udostępnień
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Hummus, humus, houmous – wspaniała pasta z ciecierzycy bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek. Najlepszy z pastą tahini, czosnkiem i pietruszką, kolendrą lub miętą.

6 Udostępnień
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?

Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę

Ma szerokie zastosowanie, a w uprawach na całym świecie jest dostępna w różnych kolorach i odmianach. Pyszna i zdrowa soczewica, niedroga i prosta w przyrządzeniu. Jak ugotować soczewicę – pokażę Wam przepis krok po kroku i doradzę, do czego najlepiej ją wykorzystać.

1 Udostępnień
Jak ugotować soję

Jak ugotować soję

Pamiętam okropny smak kotletów sojowych, które w latach dziewięćdziesiątych trafiły do polskich sklepów. Po ugotowaniu smakowały niemal jak papier i pewnie nie tylko mnie skutecznie zniechęciły do soi. Żałuję, że jej smaku nie poznałam wcześniej i choć jest wokół niej trochę kontrowersji związanych z genetycznymi modyfikacjami i mocno nawożonymi uprawami, lubię od czasu do czasu włączyć ją do swojego jadłospisu. Dziś pokażę jak ugotować soję na dwa sposoby: klasycznie oraz w przyspieszonej wersji.

Jak ugotować fasolę

Jak ugotować fasolę

Gotowanie fasoli to prosta czynność, którą można przeprowadzić na kilka sposobów, w zależności od ilości czasu, jakim dysponujemy i rodzaju fasoli, którą planujemy ugotować. Jak ugotować fasolę – oto kilka moich porad i przepis krok po kroku.

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Na początku miała być soczewica, ugotowana i wymieszana z zeszkloną z czosnkiem cebulą, doprawiona czymś aromatycznym i pachnącym. Dodałabym do niej żółty ser i zjadła pożywną kolację. Kiedy dopiero w trakcie gotowania okazuje się, że w kuchni niektórych składników jednak brak, powstają szalone i nietypowe pomysły, a czasem w łatwy sposób czaruję coś zwykłego, za to bardzo smacznego. Tak powstała moja zupa z soczewicy, gęsta i smaczna, w dodatku przepięknie pachnąca, bezglutenowa i wegetariańska, a nawet, jeśli zastąpić masło oliwą – wegańska, a do kompletu – trochę ostra.

1 Udostępnień
Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Klasyczny bigos zna i lubi większość z nas. Istnieje na niego nieskończona ilość receptur i każda pani czy pan domu ma swoją sprawdzoną, najlepszą, własną. Również wegetarianie przepadający za smakiem kapusty mają swój bigos wegetariański, w którym mięso można zastąpić innymi składnikami „wege”. To świetna propozycja dla tych, którzy nie lubią potraw mięsnych lub nie spożywają ich ze względów ideologicznych czy zdrowotnych, a bez kapusty żyć nie mogą :).

Makaron z serem

Makaron z serem

W kuchni włoskiej najpopularniejszym dodatkiem do makaronu jest żółty ser: parmezan albo pecorino, rzadziej biała mozzarella, która z kolei króluje jako dodatek do pizzy. W Polsce lubianym i niedrogim daniem, bardzo szybkim do przygotowania, jest makaron z serem białym – klasycznym, grudkowatym twarogiem, do którego, wedle upodobania, można dołożyć różne proste dodatki.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem, wigilijna wersja bigosu, jest bardzo treściwym i smacznym daniem, które każda gospodyni przygotowuje w inny, ulubiony sposób. Groch, wymoczony przez noc w wodzie, można gotować krócej, żeby ziarenka pozostały w całości lub potrzymać go nieco dłużej na zmniejszonym ogniu, rozgotowując na gęstą papkę. W podstawowej wersji kapustę z grochem przygotowuje się, szkląc na maśle cebulę i dodając ugotowany groch i kiszoną kapustę. Oprócz kiszonej, można ugotować też odrobinę kapusty świeżej.

2 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)