Dal z soczewicy - indyjski dhal przepis | Dorota Kamińska

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Recepturę na dhal poznałam wiele lat temu, choć długo czekałam na spróbowanie, jak smakuje ta pyszna potrawa jadana w Indiach, a w dodatku krajem, gdzie po raz pierwszy na mój talerz trafił dal z soczewicy, okazała się Sri Lanka :). „Dal”, zapisywane jako „dhal” jest w Indiach ogólnym określeniem warzyw strączkowych: grochu, soczewicy, fasoli, ciecierzycy, jak również przygotowywanych na ich bazie potraw. I choć mam dla Was dziś mój ulubiony przepis na dal, zachęcam do potraktowania go jako punkt wyjściowy do przygotowania własnej wersji, bo receptur na tę pyszną, prostą i pożywną potrawę jest równie dużo, co na nasz polski bigos.

Zobacz też: Więcej przepisów kuchni indyjskiej

Masur dal czyli czerwoną soczewicę, w najprostszy sposób, gotuje się z dodatkiem imbiru i miesza z paroma prostymi dodatkami. Na Sri Lance, która często bywa nazywana małymi Indiami, tamtejszy kucharz w jednym z moich miejsc noclegowych zaserwował mi doskonały dal z soczewicy z nietypowymi dodatkami: mlekiem kokosowym i sokiem z limonki. Musicie spróbować tego połączenia, choć oba składniki w recepturze zaznaczam jako opcjonalne.

Wykorzystując łamaną soczewicę, potrawę można ugotować szybciej. Dhal powinien być lekko lub mocniej rozgotowany, dlatego klasyczne czasy gotowania soczewicy trzeba nieco wydłużyć. U mnie, z łamanej soczewicy czerwonej, wyszedł dość mocno rozgotowany, ale ten jedzony po raz pierwszy na Sri Lance czy później, w indyjskich restauracjach, miał nieco bardziej ziarnistą konsystencję. Kwestia gustu – ciekawa jestem, jaki bardziej przypadnie Wam do gustu.

Dal z soczewicy pięknie pachnie imbirem i korzennymi przyprawami. Zapraszam na indyjski dhal lub jego wersję ze Sri Lanki, choć obstawiam, że również w Indiach znajdą się zwolennicy dodatku mleka kokosowego do tej pysznej, rozgrzewającej i pożywnej potrawy pełnej roślinnego białka.

Dal z soczewicy - przepis na dhal indyjski

Dal z soczewicy – indyjski dhal

Dal z soczewicy czerwonej - przepis na indyjski dhal z imbirem, cebulą, czosnkiem i przyprawami, opcjonalnie z mlekiem kokosowym. 
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 40 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: dal z soczewicy, indyjski dhal z soczewicą
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 202kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g czerwonej soczewicy (cała (danie będzie gęstsze, a kawałki soczewicy wyczuwalne lub łamana (kremowa konsystencja)))
  • 500 ml wody
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana)
  • plastry korzenia imbiru (z obranego kawałka o grubości ok. 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu (kminek rzymski; ziarnisty)
  • szczypta chili
  • 1-2 łyżki masła klarowanego (lub oleju, np. kokosowego rafinowanego, w wersji wegańskiej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry (rozgnieciona w moździerzu)
  • szczypta asafetydy (opcjonalnie; indyjska przyprawa o żółtym kolorze)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z limonki (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • świeża kolendra
  • sezam
  • pieprz
  • plasterki limonki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Soczewicę wsypuję do garnka (maksymalnie do połowy jego wysokości), zalewam wodą, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, dodaję kurkumę i imbir, gotuję pod przykryciem przez 20-30 minut (łamaną soczewicę krócej, w całych ziarnach dłużej).UWAGA: w połowie gotowania trzeba zacząć pilnować, żeby nie przywarła do dna i co kilka minut mieszać. To dłuższe gotowanie soczewicy niż standardowo, po którym ziarna staną się rozgotowane.
  • Po ugotowaniu wyjmuję imbir i doprawiam całość solą.
  • Na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem na maśle klarowanym, na złocisty kolor.
  • Dodaję asafetydę, kumin, suszoną kolendrę i chili i podsmażam całość na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty.
  • Podsmażone dodatki przekładam do soczewicy i delikatnie mieszam całość. Opcjonalnie dodaję mleko kokosowe i sok z limonki.
  • Serwuję dhal posypany świeżą kolendrą, sezamem i odrobiną pieprzu.

Przydatne przepisy i poradniki

Indyjski dhal można przygotować również z soczewicy o innych kolorach, wydłużając jej czas gotowania do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Dal to także danie z fasoli lub grochu czy innych strączków.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 202kcal | Carbohydrates: 27g (9%) | Protein: 9g (18%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sodium: 208mg (9%) | Potassium: 416mg (12%) | Fiber: 11g (44%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 0.5% | Vitamin C: 13.6% | Calcium: 5.2% | Iron: 18.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Przepis ok (zrobiłem wersję bez mleczka kokos. i limonki). Ale następnym razem imbir zetrę na tarce, bo nie da się wyjmować kawałków z ugotowanej pulpy. I na pewno dam połowę mniej kuminu, bo niestety zdominował całą potrawę. Do mojego dalu dodałem też (eksperymentalnie) pół łyżeczki miodu, bo czegoś w smaku brakowało i to był strzał w 10. Lekko wyczuwalna słodycz miodu super zbalansowała wszystkie smaki – polecam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)