Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby upiec pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Spróbujcie wykorzystać mniejszą porcję cukru, bo ciasto z dyni, podobnie jak marchewkowe, może wyjść dość słodkie. Nie bójcie się dodatku innych bakalii: rodzynek czy żurawiny, choć u mnie są to tylko migdały i kandyzowana skórka z pomarańczy. Możecie dodać odrobinę soku pomarańczowego do kremu, żeby nieco „podrasować” jego łagodny smak.

Jeśli nie z kremem, to może z kwaskowatą konfiturą? Wierzch można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady, dołożyć ulubione owoce lub… po prostu pokroić upieczone i wystudzone ciasto na kawałki, bez dodatkowych ozdób. Zaserwowane z kawą, w miłym towarzystwie, będzie równie pyszne.

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu i koniecznie dajcie znać w komentarzach, który wariant wybraliście :).

5 od 1 osoby
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 10 min
 
Wilgotne, aromatyczne, korzenne ciasto dyniowe z migdałami i skórką z pomarańczy, udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią
Liczba kalorii: 289 kcal
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto dyniowe
  • 2 szklanki miąższu dyni (piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 4 jajka
  • ⅓-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowy)
  • 2 szklanki mąki (orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów (siekane lub w słupkach)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
Do dekoracji
  • krem z bitej śmietany i mascarpone (330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasto dyniowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarponekrem budyniowy lub krem z mascarpone
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
  5. Zakalec – jak go uniknąć?
Ciasto dyniowe - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  2. Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
  3. Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
  4. Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
  5. Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  6. Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  7. Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
  8. Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
  9. Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.
Wartości odżywcze
Ciasto dyniowe
Wielkość porcji
Liczba kalorii 289 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 40mg 13%
Sód 166mg 7%
Potas 205mg 6%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 1g 4%
Cukry 28g
Białko 4g 8%
Witamina A 64.1%
Witamina C 8.1%
Wapń 4.8%
Żelazo 7.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Czy do ciast których przepisy Pani podaje mogę zastępować mąkę pszenną mąką bezglutenową najlepszą wg Pani przepisu albo których ciast nie powinno się z tej mieszanki robić wg grup:
    biszkoptowe
    z owocami
    kruche
    ….(proszę ew uzupełnić)
    albo jaką mąkę nie pszenną (nie wiem kokosowa, ciecierzyca, migdałowa …) można wskazać żeby użyć zamiast mieszanki

    pozdrawiam
    Świątecznie

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)