Ciasto dyniowe przepis | Dorota Kamińska

Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby upiec pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Spróbujcie wykorzystać mniejszą porcję cukru, bo ciasto z dyni, podobnie jak marchewkowe, może wyjść dość słodkie. Nie bójcie się dodatku innych bakalii: rodzynek czy żurawiny, choć u mnie są to tylko migdały i kandyzowana skórka z pomarańczy. Możecie dodać odrobinę soku pomarańczowego do kremu, żeby nieco „podrasować” jego łagodny smak.

Jeśli nie z kremem, to może z kwaskowatą konfiturą? Wierzch można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady, dołożyć ulubione owoce lub… po prostu pokroić upieczone i wystudzone ciasto na kawałki, bez dodatkowych ozdób. Zaserwowane z kawą, w miłym towarzystwie, będzie równie pyszne.

Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu i koniecznie dajcie znać w komentarzach, który wariant wybraliście :).

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Wilgotne, aromatyczne, korzenne ciasto dyniowe z migdałami i skórką z pomarańczy, udekorowane kremem z bitej śmietany i mascarpone.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto dyniowe, ciasto z dyni, ciasto z dynią
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 289kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki miąższu dyni (piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach)
  • 4 jajka
  • ⅓-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowy)
  • 2 szklanki mąki (orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki blanszowanych migdałów (siekane lub w słupkach)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
  • ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)

Do dekoracji

  • krem z bitej śmietany i mascarpone (330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
  • Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
  • Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
  • Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
  • Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
  2. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarponekrem budyniowy lub krem z mascarpone
  3. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  4. Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
  5. Zakalec – jak go uniknąć?

Wartości odżywcze

Calories: 289kcal | Carbohydrates: 45g (15%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 40mg (13%) | Sodium: 166mg (7%) | Potassium: 205mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 28g | Vitamin A: 64.1% | Vitamin C: 8.1% | Calcium: 4.8% | Iron: 7.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Czy do ciast których przepisy Pani podaje mogę zastępować mąkę pszenną mąką bezglutenową najlepszą wg Pani przepisu albo których ciast nie powinno się z tej mieszanki robić wg grup:
    biszkoptowe
    z owocami
    kruche
    ….(proszę ew uzupełnić)
    albo jaką mąkę nie pszenną (nie wiem kokosowa, ciecierzyca, migdałowa …) można wskazać żeby użyć zamiast mieszanki

    pozdrawiam
    Świątecznie

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)