Sos z orzeszków ziemnych przepis | Dorota Kamińska

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych, obok tego przygotowanego na bazie sezamu, jest doskonałym i prostym do zrobienia dipem bez gotowania. Można wykorzystać go na wiele sposobów, serwując jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw, pieczonych mięs i ryb. Spróbujcie maczać w nim surowe, pokrojone w słupki warzywa. Poezja! Zobaczcie jak zrobić sos z masła orzechowego – pyszny sos arachidowy krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Można go przyrządzić zarówno z kremowego masła orzechowego, jak i z całych orzeszków. W przypadku tych ostatnich konieczny będzie blender, chyba że chcecie rozcierać orzechy na wilgotnym kamieniu, drugim kamieniem (tak jak robi się to np. w Indonezji czy Afryce). Blendowanie to oczywiście najprostszy i najszybszy sposób. Uzyskacie aksamitną konsystencję sosu o charakterystycznym smaku. Orzeszki mogą być lekko uprażone, jeśli chcecie odrobinę wzmocnić, podkręcić smak całości.

Sos z masła orzechowego
Sos z masła orzechowego

Trzeba się oczywiście powstrzymywać przed wyjedzeniem samego sosu, zanim wykorzysta się go np. do sałatki lub makaronu!

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych

Doskonały sos z orzeszków ziemnych z dodatkiem miodu, oliwy, musztardy i soku z cytryny, świetny do sałatek i nie tylko!
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Afrykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: sos z tahiny
Liczba porcji: 10 łyżek
Kalorie: 157kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki masła orzechowego (korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone))
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki łyżeczki musztardy dijon (można zastąpić 2 ząbkami czosnku drobno posiekanymi oraz 1 łyżeczką rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry lub kuminu lub 1 łyżeczką świeżo startego imbiru)
  • 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1łyżka | Calories: 157kcal (8%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 15g (23%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Sodium: 302mg (13%) | Potassium: 62mg (2%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin C: 2mg (2%) | Vitamin E: 2mg (13%) | Vitamin K: 7µg (7%) | Calcium: 7mg (1%) | Copper: 1mg (50%) | Iron: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 16mg (4%) | Phosphorus: 32mg (3%) | Selenium: 3µg (4%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do ryżu, makaronu, gotowanej kaszy: wystarczy dodać odrobinę i wymieszać przed podaniem. Banalny sposób na podkręcenie smaku, nieprawdaż?

Jak zrobić sos z masła orzechowego
Jak zrobić sos z masła orzechowego

Tak przygotowany sos może postać, pod przykryciem, do 5 dni w lodówce. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek. Jego najprostsze wykorzystanie to także wymieszanie z listkami dowolnej sałaty.

Sos z masła orzechowego - przepis
Sos z masła orzechowego – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy sos z masła orzechowego będzie gościł często w Waszej kuchni. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakuje!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)