Sos z orzeszków ziemnych przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych, obok tego przygotowanego na bazie sezamu, jest doskonałym i prostym do zrobienia dipem bez gotowania. Można wykorzystać go na wiele sposobów, serwując jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw, pieczonych mięs i ryb. Spróbujcie maczać w nim surowe, pokrojone w słupki warzywa. Poezja! Zobaczcie jak zrobić sos z masła orzechowego – pyszny sos arachidowy krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Można go przyrządzić zarówno z kremowego masła orzechowego, jak i z całych orzeszków. W przypadku tych ostatnich konieczny będzie blender, chyba że chcecie rozcierać orzechy na wilgotnym kamieniu, drugim kamieniem (tak jak robi się to np. w Indonezji czy Afryce). Blendowanie to oczywiście najprostszy i najszybszy sposób. Uzyskacie aksamitną konsystencję sosu o charakterystycznym smaku. Orzeszki mogą być lekko uprażone, jeśli chcecie odrobinę wzmocnić, podkręcić smak całości.

Sos z masła orzechowego
Sos z masła orzechowego

Trzeba się oczywiście powstrzymywać przed wyjedzeniem samego sosu, zanim wykorzysta się go np. do sałatki lub makaronu!

Sos z orzeszków ziemnych

Sos z orzeszków ziemnych

Doskonały sos z orzeszków ziemnych z dodatkiem miodu, oliwy, musztardy i soku z cytryny, świetny do sałatek i nie tylko!
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Afrykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: sos z tahiny
Liczba porcji: 10 łyżek
Kalorie: 157kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki masła orzechowego (korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone))
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki łyżeczki musztardy dijon (można zastąpić 2 ząbkami czosnku drobno posiekanymi oraz 1 łyżeczką rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry lub kuminu lub 1 łyżeczką świeżo startego imbiru)
  • 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka | Kalorie: 157kcal (8%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Sód: 302mg (13%) | Potas: 62mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 2mg (2%) | Witamina E: 2mg (13%) | Witamina K: 7µg (7%) | Wapń: 7mg (1%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 16mg (4%) | Fosfor: 32mg (3%) | Selen: 3µg (4%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do ryżu, makaronu, gotowanej kaszy: wystarczy dodać odrobinę i wymieszać przed podaniem. Banalny sposób na podkręcenie smaku, nieprawdaż?

Jak zrobić sos z masła orzechowego
Jak zrobić sos z masła orzechowego

Tak przygotowany sos może postać, pod przykryciem, do 5 dni w lodówce. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek. Jego najprostsze wykorzystanie to także wymieszanie z listkami dowolnej sałaty.

Zobacz też
Domowy budyń

Sos z masła orzechowego - przepis
Sos z masła orzechowego – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy sos z masła orzechowego będzie gościł często w Waszej kuchni. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakuje!

 

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom