fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Sukces w wypieku domowej pizzy w dużej mierze zależy od dwóch czynników: pierwszym z nich jest ciasto na pizzę. Przepis na szczeście bardzo prosty i składników niedużo. Z kolei drugi to dobrze skomponowane dodatki, w optymalnej ilości, które nie obciążą pizzy.

Zobacz teżKuchnia włoska – najlepsze przepisy

Mąka na pizzę

Oryginalna mąka na pizzę sprowadzana do Polski z Włoch to mąka pszenna typ 00. Osobiście od lat wypiekam pizzę na mące pszennej tortowej typ 450. Przetestowałam też mąkę typ 400 oryginalnie przeznaczoną do lekkich ciast biszkoptowych, mąkę orkiszową typ 630 (zdrowsza pizza o niskim indeksie glikemicznym). To już trochę kwestia gustu i przyzwyczajenia. Oficjalnie, zgodnie z tym co sugerują niektóre młyny,  najlepsze ciasto na pizzę wychodzi z mąki pszennej typ 500 (poznańska), 550 i 650. Są to mąki o wysokiej zawartości białka (glutenu). Dzięki temu przygotowywane na nich ciasto na pizzę jest wyjątkowo elastyczne.

Mąka na pizzę bez glutenu

A co dla osób na diecie bez glutenu? W sklepach dostępne są też mąki bezglutenowe skomponowane specjalnie do pieczenia pizzy. Proponuję jednak sprawdzić też mój przepis na ciasto na pizzę bezglutenowe (poniżej, na samym końcu wpisu).

Najlepsze ciasto na pizzę – kilka zasad do zapamiętania

Składniki i wyrastanie

  1. Podstawowe ciasto na pizzę jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, cukru, wody i odrobiny mąki. Gdy podwoi swoją objętość, zagniatamy ciasto drożdżowe z pozostałą mąką, wodą, solą i odrobiną oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy do wyrastania.
  2. Ciasto na pizzę, jak inne ciasta drożdżowe, lubi ciepło i nie przepada za przeciągiem. Przy powiewach chłodnego powietrza nie uda mu się wyrosnąć. Zimą miskę można postawić na niezbyt gorącym grzejniku. Latem wystarczy zostawić na stole, na który świeci przez okno słońce. Z kolei w pochmurne dni proponuję wstawić ją do lekko nagrzanego, uchylonego piekarnika lub zlewu kuchennego wypełnionego ciepłą wodą. Ale najlepszy efekt daje wstawienie ciasta do wyrastania… do lodówki! Na 8 godzin lub nawet dłużej, o czym wspominam w poradniku o pizzy idealnej.

Wałkowanie lub rozciąganie i dodatki

  1. W trakcie gdy ciasto będzie wyrastać, możemy przygotować dodatki do ułożenia na wierzchu pizzy. Ważne, żeby nie było ich zbyt wiele! Maksymalny zestaw to sos do posmarowania ciasta, mozzarella i 4 inne dodatki, inaczej obciążą ciasto.
  2. Cienko i delikatnie rozwałkowane ciasto na pizzę, upieczone na kamieniu do pizzy lub na blaszce posmarowanej oliwą z oliwek, nieobciążone nadmiarem dodatków, wyjdzie chrupiące. Po podniesieniu z talerza zachowa kształt (idealne jest wtedy, gdy dodatki nie spadną, ale ciasto nie będzie całkowicie sztywne), chociaż środkowa część powinna lekko, delikatnie się ugiąć. Szefowie kuchni natomiast ciasta nie wałkują. Rozciągają je delikatnie lub kręcą na pięści i podrzucają. Można też delikatnie wylepić ciastem formę do pieczenia.

Pieczenie

  1. Bardzo ważna jest też temperatura pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 250 °C. Przydatny okaże się też specjalny program do wypieku chleba i pizzy lub termoobieg. Po upieczeniu warto przestudzić pizzę przez kilka minut na kratce. Dzięki temu od spodu będzie mieć do niej dostęp chłodniejsze powietrze. To pomoże dodać jej chrupkości, jeśli do pieczenia nie wykorzystujemy specjalnego, pochłaniającego wilgoć kamienia.
Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Włoskie ciasto na pizzę czyli przepis na ciasto na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Ciasto na pizzę - przepis bez mleka, z dodatkiem mąki, drożdży, wody i cukru z solą.
4.73 z 18 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: włoskie ciasto na pizzę
Liczba porcji: 4 pizze o średnicy ok. 30 cm
Kalorie: 1116kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg mąki (przesiana przez sitko)
  • 50 g drożdży
  • szklanki wody (ciepła, ale nie gorąca)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Można też, zamiast dodawać mąkę do drożdży wymieszanych z cukrem i wodą, zrobić odwrotnie i wlać je do miski, do której wcześniej przesialiśmy całą mąkę, w której zrobiliśmy kopiec.
** Można też wyrobić ciasto bez oliwy, odstawić do wyrastania pod przykryciem, dodać oliwę w momencie gdy na cieście pojawią się pierwsze "bąbelki", jeszcze raz wyrobić i odstawić do właściwego wyrastania.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
  • Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy ciasto musi stać w lodówce).
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli piekę pizzę na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
    Zamiast wałkowania ciasto można rozciągnąć lub delikatnie wykleić na blaszce.
  • Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami. Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
  • Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.

Wartości odżywcze

Serving: 1spód do pizzy o średnicy ok. 30 cm | Kalorie: 1116kcal (56%) | Carbohydrates: 195g (65%) | Białko: 26g (52%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Sód: 598mg (26%) | Potas: 342mg (10%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 2g (2%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 12.1mg (67%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nie każdy lubi cienko rozwałkowane ciasto na pizzę. Również niektóre dodatki, te mniej klasyczne, cięższe i bardziej wilgotne, wymagają nieco grubszego spodu. Ciasto grube wymaga dodania większej ilości drożdży. Obecność mleka w składzie sprawia, że jest delikatniejsze od tego zwykłego, przygotowywanego na bazie wody, mąki i soli.

Zobacz też
Naleśniki z rabarbarem

Ciasto na pizzę

Grube ciasto na pizzę

Przepis na grube ciasto na pizzę, wyrastające na drożdżach, z dodatkiem mleka, które sprawia, że grube ciasto na pizzę jest delikatniejsze w smaku.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: grube ciasto na pizzę
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 669kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mąki (przesiana przez sitko)
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki mleka (lekko podgrzane)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Jak zrobić

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  • W trakcie wyrabiania dodajemy sól, wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20 minut).
  • Ciasto na pizzę rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek na grubość ok. 0,5 cm (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania). Zamiast wałkowania ciasto można rozciągnąć lub delikatnie wylepić nim blaszkę.
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem do pizzy i posypujemy dodatkami. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
  • Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.

Wartości odżywcze

Serving: 1spód do pizzy o średnicy ok. 30 cm | Kalorie: 669kcal (33%) | Carbohydrates: 113g (38%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 1189mg (52%) | Potas: 323mg (9%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 50IU (1%) | Wapń: 53mg (5%) | Żelazo: 6.6mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto na pizzę bezglutenowe, bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, które można też przygotować jako wegańskie. Wystarczy zastąpić białko jajka siemieniem lnianym. Po upieczeniu, jeśli nie jest zbyt długo trzymane w piekarniku, zachowuje elastyczność, delikatnie uginając się pod ciężarem dodatków. Jest smaczne, chociaż oczywiście to nie to samo co klasyczne ciasto na pszennej mące. Za to jako jego zastępca dla osób na diecie bezglutenowej sprawdza się świetnie.

Bezglutenowe ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę bezglutenowe

Ciasto na pizzę bezglutenowe na bazie gotowanych ziemniaków to najlepsze ciasto na pizzę bez glutenu. Jest elastyczne, a po upieczeniu nie wysycha na wiór, tylko delikatnie ugina się pod ciężarem składników.
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 30 minuty
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: ciasto na pizzę bezglutenowe
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy ok. 30 cm
Kalorie: 609kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 ziemniaki (sypkie, duże, ugotowane w mundurkach, delikatnie ostudzone i obrane, następnie zmielone w maszynce)
  • szklanki wody (ciepła)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • 1 szklanka mąki ryżowej (biała; najlepsza będzie mąka z ryżu kleistego)
  • ½ szklanki tapioki (sproszkowana)
  • 1 białko (można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonych ziaren siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego na kilkanaście minut do spęcznienia)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa - przegląd i opis

Jak zrobić

Drożdże z wodą

  • Drożdże kruszę do średniej miseczki, zalewam całą wodą, dodaję cukier, mieszam i odstawiam, pod przykryciem, na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Powinny zabąbelkować i wyrosnąć.

Ugniatanie ziemniaków z mąką

  • W dużej misce lub robocie planetarnym ugniatam ziemniaki, mąkę ryżową, tapiokę i sól, do połączenia składników.

Zagniatanie

  • Dodaję białko (można ubić je na białą, ale nie sztywną pianę lub dodać bez ubijania), oliwę i rozczyn drożdżowy, ugniatam do połączenia składników.

Wyrastanie

  • Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywając miskę (najlepiej przykryć szczelnie, folią do żywności). Ciasto po 1,5 godz. wyrastania powinno podwoić swoją objętość.

Dzielenie

  • Odpowietrzam ciasto pięścią i dzielę na 2-4 części.

Formowanie

  • Z każdej części formuję cienki placek, rozgniatając ręką bezpośrednio na omączonej mąką ryżową łopatce do nakładania pizzy na kamień lub naoliwionej/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Pieczenie

  • Po dodaniu ulubionych dodatków ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i piekę na blaszce przez ok. 10-15 minut (im dłużej pieczone, tym bardziej sztywne i chrupkie). Na kamieniu do pizzy ciasto piecze się przez 7-10 minut.
  • Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.

Wartości odżywcze

Serving: 1spód do pizzy o średnicy ok. 30 cm | Kalorie: 609kcal (30%) | Carbohydrates: 121g (40%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 72mg (3%) | Potas: 1055mg (30%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina C: 24.3mg (29%) | Wapń: 72mg (7%) | Żelazo: 8mg (44%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem na jakim cieście i z jakimi dodatkami najbardziej smakuje Wam domowa pizza. Czekam na Wasze propozycje dodatków w komentarzach :).

214 komentarzy
4.73 from 18 votes (15 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom