Marchewka z groszkiem

Uwielbiam marchewkę z groszkiem. Jako dziecko godzinami przebywałam w ogródku i czekałam, aż dojrzeją moje ulubione owoce i zielony groszek. Codziennie sprawdzałam strączki, a gdy wreszcie dojrzały, szybko zjadałam zawartość, zanim ktokolwiek inny mógłby go zerwać. Z czasem moja miłość do groszku przerodziła się w nowe uczucie: marchewka z groszkiem – delikatnie słodka, o pięknym, pomarańczowo-zielonym kolorze, cieszy moje podniebienie, kiedy przygotowuję jeden z klasycznych, polskich obiadów.

Zobacz też: Pomysły na inne dodatki do głównych dań

Marchewka z groszkiem to bardzo ładny i smaczny dodatek do drugich dań. Szczególnie pasuje do kurczaka, np. do kotletów de volaille. Sprawdzi się też jako ciepłe danie kolacyjne, choć osobiście mogłabym zjeść cały garnek samej marchewki z groszkiem również na obiad.

5 od 3 osób
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepsza marchewka z groszkiem, duszona na maśle, delikatnie zagęszczana mąką (opcjonalnie), z dodatkiem soli i odrobiny soku z cytryny.
Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 157 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 marchewki (średnie; pokrojone w kostkę)
  • 200 g groszku (świeży lub mrożony)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki + kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Marchewka z groszkiem - przepis i film wideo

Moje porady

Zestaw marchewka z groszkiem można urozmaicić, dodając pod koniec gotowania 1-2 łyżki soku z cytryny.

Marchewka z groszkiem - Jak zrobić
  1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i solą.
    Jak zrobić marchewkę z groszkiem krok po kroku
  2. Dodajemy marchewkę, mieszamy dokładnie, żeby masło rozprowadziło się po wszystkich kawałkach. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie.
  3. Dodajemy groszek, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  4. Opcjonalnie dodajemy łyżkę mąki rozrobioną w kilku łyżkach wody, dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.
Wartości odżywcze
Marchewka z groszkiem
Wielkość porcji (175 g)
Liczba kalorii 157 kcal Kalorie z tłuszczów 90 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 10g 15%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 26mg 9%
Sód 230mg 10%
Potas 317mg 9%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 4g 16%
Cukry 5g
Białko 3g 6%
Witamina A 217.7%
Witamina C 28.6%
Wapń 3.6%
Żelazo 5.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak smakuje Wam groszek z marchewką? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy to także Wasze miłe wspomnienie jedzenia z dzieciństwa :).

Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

43 komentarze
  1. Uwielbiam marchewkę z groszkiem tylko nigdy mi nie wychodzila tak jak mojej babci ale teraz sprobuje z tym przepisem.

  2. Właśnie przed chwilą zrobiłam :)) wygląda pysznie!! Super prezentuje się z kotletami sojowymi i ziemniaczkami, idę zajadać! Przepis mistrzowski!

  3. Uwielbiam!!!!, jak zrobie taki rondelek do obiadu, mimo,iż sama go pochłaniam, (moje córki juz sie przejadly niestety), na kolacje koniecznie go wykańczam i do tego kanapeczka z masełkiem:)))
    A jeszcze jadlam bardzo dobra marchewkę z pietruszka i selerem starta na plasterki, i dodatki takie same, naprwawde mniammm i polecam:)) Pozdrawaim serdecznie

  4. Przepis taki sam jak mój z tym że ja jeszcze dodaję łyżkę słodkiej śmietany. A co do ilości, to ja robię z 2 kg marchewki, wszystko krojone nożem.Roboty mnóstwo ale warto.

  5. Kiedyś do marchewki dorzuciłam garść orzeszków ziemnych ( bo tak zostało trochę w torebce)- wyszło pyyyszne

  6. @Ania nie omieszkam wypróbować 🙂 @Leokadia ale cukru już wtedy nie dodajesz, czy też na lekko słodko?

  7. Polecam marchewkę pokrojoną w słupki, ugotowaną „al-dente” ;)), z odrobiną masła i posypaną bazylią :)))

  8. to kwestia smaku, ale kiedyś dodawałam trochę cukru i była ok, teraz raczej nie dodaję cukru, jak mi czegoś brakuje w smaku dodaje nieco fruktozy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)