Chleb pszenno-żytni

5/5 (1)

Zaproszę Was dziś na chleb pszenno-żytni. Nie ma lepszego pieczywa niż francuskie – powiedzą Francuzi. Nie ma lepszego pieczywa niż czeskie – stwierdzą Czesi. Podróżuję po świecie i z niejednego pieca jadałam chleb, bułki, bagietki, banetki, ale ten nasz, polski, chociaż w ostatnich latach trochę podupadł, nadal utrzymuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych, za którymi tęsknię, kiedy wyjeżdżam z kraju.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Polskie chleby, te najlepsze, z grubą, chrupiącą skórką, sprzedawane w porządnej piekarni lub pieczone w domu, takie lekko wilgotne, trochę ciężkie w porównaniu z białym, mlecznym, drożdżowym pieczywem, które łatwo spotkać zagranicą to pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy, gdy opisuję komuś jak wygląda polskie pieczywo. Coraz więcej osób piecze je samodzielnie i choć domowa piekarnia wymaga trochę cierpliwości i wprawy, na szczęście uniwersalny, domowy chleb pszenno-żytni to mało skomplikowana receptura.

Piekąc chleb pszenno-żytni warto przyjąć prosty, ale skuteczny rytuał kuchenny: Rano, przed wyjściem do pracy, dokarmiamy zakwas i odstawiamy, żeby przygotował się zaczyn. Wieczorem, po powrocie z pracy, dodajemy pozostałe składniki do zaczynu, mieszamy ciasto, przekładamy do foremki i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy. Do rana chleb wystygnie i można wyjąć go z foremki, pokroić i przygotować pyszne kanapki.

Chleb pszenno-żytni

Liczba porcjikeksówka 12×30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 godz., 15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas16 godz., 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepszy chleb pszenno-żytni wyrastający na zakwasie, przygotowany z żytniej mąki wymieszanej z mąką pszenną chlebową lub orkiszową, sycący, o niskim indeksie glikemicznym.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto na chleb

    • cały powyższy zaczyn pomniejszony o 2 łyżki odlane w celu przygotowania kolejnego bochenka chleba
    • 1½ Szklanki mąki żytniej (typ 1400 lub 2000)
    • 1 Szklanka mąki pszennej chlebowej (typ 650-750; przesiana; można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 630-800)
    • 1 Szklanka wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru lub miodu

    Zaczyn

    • 2 łyżki zakwasu żytniego
    • ½ Szklanki mąki żytniej (typ 1400 lub 2000)
    • ½ Szklanki wody

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Chleb pszenno-żytni - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić zakwas żytni

    Chleb pszenno-żytni - Jak zrobić

    Zaczyn
    Krok 1
    2 łyżki zakwasu mieszam z mąką i wodą i odstawiam w ciepłe miejsce (może być pod przykryciem) do wyrośnięcia na 12 godzin.
    Ciasto na chleb
    Krok 2
    Do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszam aż do ich połączenia.
    Krok 3
    Przelewam masę do foremki wysmarowanej grubo tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia odpornym na wysokie temperatury i przywieranie i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (masa powinna podwoić swoją objętość i może jej to ewentualnie zająć więcej czasu).
    Pieczenie chleba
    Krok 4
    Nastawiam piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem lub 220 st. C w opcji góra+dół i wstawiam od razu foremkę z wyrośniętą masą. Można też skorzystać z funkcji pieczenia parowego, jeśli jest w nią wyposażony piekarnik.
    Krok 5
    Piekę chleb przez 60 minut. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko się rumienił, przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Krok 6
    Na 10 minut przed końcem pieczenia można spryskać wierzch wodą lub wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą, dzięki czemu chleb uzyska chrupiącą skórkę. Można też spryskać go wodą zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, kiedy jeszcze jest gorący.
    Krok 7
    Chleb studzę w foremce i dopiero kiedy nie jest już gorący, można go pokroić.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Chleb pszenno-żytni
    Chleb pszenno-żytni

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    28 komentarzy
    1. Dobry wieczór, szczęśliwie natrafiłam na Twojego bloga (szukałam przepisu na kotlety z ciasta jak na kopytka hahahahah mężowi się zachciało) i tak doszłam do chlebów na zakwasie. Ja chlebki na zakwasie piekę już od 3 lat innych nie jadamy…….chyba, że nie mamy wyjścia. Mam jednak pytanie – w moim przepisie po wymieszaniu dokarmionego dzień wcześniej zakwasu z resztą składników wlewam ciasto (jest konsystencji baaardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane nie jest płynne ale utrzymać długo w dłoni też nie można) do formy i odstawiam do wyrośnięcia na około 10-12 godzin i dopiero wtedy wkładam do rozgrzanego piekarnika. Cisto dopiero po tym czasie zwiększa swoją objętość. Jest to dość wygodne, wieczorem zarabiam ciasto rośnie sobie jak ja śpię a rano do piekarnika. Powiedz mi proszę jak to możliwe, że Twoje ciast potrzebuje tak mało czasu na wyrośnięcie. Chętnie bym upiekła taki są sytuacje kiedy potrzebuję szybko świeże pieczywo………………a u mnie to 12 godzin trzeba czekać. Ależ się rozpisałam……… Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję za wspaniałe inspiracje i czekam na odpowiedź. Ula

    2. Fajnie wygląda, musi być lekko wilgotny w środku. Ja dodaję jeszcze różnego rodzaju ziarna – dynię, słonecznik, siemię i sezam. A posypuję czarnuszką.

      1. wsadzać go do pieca od razu jak zaczną sie pojawiać te bąble, czy ma ich być sporo?? moze wrzuci pani zdjęcia chleba zaraz przed włozeniem do piekarnika;)

            1. Powinien zabąbelkować (bąble będą spore, o średnicy ok. pół centymetra), a masa powinna podwoić swoją objętość. Nie może wyrastać zbyt długo przed pieczeniem, bo bąble popękają i ciasto opadnie, a podczas pieczenia mało wyrośnie.

    3. piekny, ale dla mnie za dużo zachodu!zreszta na pewno by mi nie wyszedł, bom antytalent do wypieków i tylko mi szarlotka i proste babki wychodza

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)