Chleb pszenno-żytni

Zaproszę Was dziś na chleb pszenno-żytni. Nie ma lepszego pieczywa niż francuskie – powiedzą Francuzi. Nie ma lepszego pieczywa niż czeskie – stwierdzą Czesi. Podróżuję po świecie i z niejednego pieca jadałam chleb, bułki, bagietki, banetki, ale ten nasz, polski, chociaż w ostatnich latach trochę podupadł, nadal utrzymuje się w ścisłej czołówce moich ulubionych, za którymi tęsknię, kiedy wyjeżdżam z kraju.

Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Polskie chleby, te najlepsze, z grubą, chrupiącą skórką, sprzedawane w porządnej piekarni lub pieczone w domu, takie lekko wilgotne, trochę ciężkie w porównaniu z białym, mlecznym, drożdżowym pieczywem, które łatwo spotkać zagranicą to pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi mi do głowy, gdy opisuję komuś jak wygląda polskie pieczywo. Coraz więcej osób piecze je samodzielnie i choć domowa piekarnia wymaga trochę cierpliwości i wprawy, na szczęście uniwersalny, domowy chleb pszenno-żytni to mało skomplikowana receptura.

Piekąc chleb pszenno-żytni warto przyjąć prosty, ale skuteczny rytuał kuchenny: Rano, przed wyjściem do pracy, dokarmiamy zakwas i odstawiamy, żeby przygotował się zaczyn. Wieczorem, po powrocie z pracy, dodajemy pozostałe składniki do zaczynu, mieszamy ciasto, przekładamy do foremki i odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy. Do rana chleb wystygnie i można wyjąć go z foremki, pokroić i przygotować pyszne kanapki.

Chleb pszenno-żytni
Przygotowanie
15 godz. 15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
16 godz. 15 min
 
Najlepszy chleb pszenno-żytni wyrastający na zakwasie, przygotowany z żytniej mąki wymieszanej z mąką pszenną chlebową lub orkiszową, sycący, o niskim indeksie glikemicznym.
Danie: Półprodukt
Autorka: Dorota Kamińska
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na chleb
  • cały powyższy zaczyn pomniejszony o 2 łyżki odlane w celu przygotowania kolejnego bochenka chleba
  • szklanki mąki żytniej (typ 1400 lub 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (typ 650-750; przesiana; można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 630-800)
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • ½ szklanki mąki żytniej (typ 1400 lub 2000)
  • ½ szklanki wody

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Chleb pszenno-żytni - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić zakwas żytni
Chleb pszenno-żytni - Jak zrobić
Zaczyn
  1. 2 łyżki zakwasu mieszam z mąką i wodą i odstawiam w ciepłe miejsce (może być pod przykryciem) do wyrośnięcia na 12 godzin.
Ciasto na chleb
  1. Do wyrośniętego zaczynu dodaję pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszam aż do ich połączenia.
  2. Przelewam masę do foremki wysmarowanej grubo tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia odpornym na wysokie temperatury i przywieranie i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (masa powinna podwoić swoją objętość i może jej to ewentualnie zająć więcej czasu).
Pieczenie chleba
  1. Nastawiam piekarnik na 200 st. C z termoobiegiem lub 220 st. C w opcji góra+dół i wstawiam od razu foremkę z wyrośniętą masą. Można też skorzystać z funkcji pieczenia parowego, jeśli jest w nią wyposażony piekarnik.
  2. Piekę chleb przez 60 minut. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko się rumienił, przykrywam papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  3. Na 10 minut przed końcem pieczenia można spryskać wierzch wodą lub wstawić do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą, dzięki czemu chleb uzyska chrupiącą skórkę. Można też spryskać go wodą zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, kiedy jeszcze jest gorący.
  4. Chleb studzę w foremce i dopiero kiedy nie jest już gorący, można go pokroić.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Chleb pszenno-żytni
Chleb pszenno-żytni

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

28 komentarzy
  1. Dobry wieczór, szczęśliwie natrafiłam na Twojego bloga (szukałam przepisu na kotlety z ciasta jak na kopytka hahahahah mężowi się zachciało) i tak doszłam do chlebów na zakwasie. Ja chlebki na zakwasie piekę już od 3 lat innych nie jadamy…….chyba, że nie mamy wyjścia. Mam jednak pytanie – w moim przepisie po wymieszaniu dokarmionego dzień wcześniej zakwasu z resztą składników wlewam ciasto (jest konsystencji baaardzo gęstego ciasta na placki ziemniaczane nie jest płynne ale utrzymać długo w dłoni też nie można) do formy i odstawiam do wyrośnięcia na około 10-12 godzin i dopiero wtedy wkładam do rozgrzanego piekarnika. Cisto dopiero po tym czasie zwiększa swoją objętość. Jest to dość wygodne, wieczorem zarabiam ciasto rośnie sobie jak ja śpię a rano do piekarnika. Powiedz mi proszę jak to możliwe, że Twoje ciast potrzebuje tak mało czasu na wyrośnięcie. Chętnie bym upiekła taki są sytuacje kiedy potrzebuję szybko świeże pieczywo………………a u mnie to 12 godzin trzeba czekać. Ależ się rozpisałam……… Pozdrawiam serdecznie. Dziękuję za wspaniałe inspiracje i czekam na odpowiedź. Ula

  2. Fajnie wygląda, musi być lekko wilgotny w środku. Ja dodaję jeszcze różnego rodzaju ziarna – dynię, słonecznik, siemię i sezam. A posypuję czarnuszką.

    1. wsadzać go do pieca od razu jak zaczną sie pojawiać te bąble, czy ma ich być sporo?? moze wrzuci pani zdjęcia chleba zaraz przed włozeniem do piekarnika;)

          1. Powinien zabąbelkować (bąble będą spore, o średnicy ok. pół centymetra), a masa powinna podwoić swoją objętość. Nie może wyrastać zbyt długo przed pieczeniem, bo bąble popękają i ciasto opadnie, a podczas pieczenia mało wyrośnie.

  3. piekny, ale dla mnie za dużo zachodu!zreszta na pewno by mi nie wyszedł, bom antytalent do wypieków i tylko mi szarlotka i proste babki wychodza

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)