Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Wielokrotnie gościł na moim stole, a piekę go już ponad rok. Chleb bezglutenowy – dla tych, którzy chleb uwielbiają, a nie mogą jeść glutenu lub starają się go ograniczyć. Przygotowuję go z mieszanki bezglutenowej domowej roboty, a jedynym zagęstnikiem ciasta jest siemię lniane oraz tapioka.

Zobacz też: Więcej przepisów bez glutenu i inne domowe pieczywo

Niełatwo o smaczny wypiek bezglutenowy, gdy ciasto ma wyrastać na drożdżach. To właśnie gluten zapewnia gąbczastą strukturę, ścinając się w trakcie pieczenia (jest białkiem) i zamykając dostęp próbującym wydostać się z ciasta pęcherzykom powietrza. Mój chleb bezglutenowy to wersja z dodatkiem nasion i orzechów, które poprawiają jego smak, przy okazji dostarczając do organizmu roślinnego tłuszczu, omega-3 oraz minerałów. W smaku inny niż klasyczny chleb pszenny, za to dużo łagodniejszy niż inny z chlebów, który darzę ogromną miłością: gryczany, nietypowy i nie przez wszystkich lubiany.

Ten chleb nie wymaga długotrwałego wyrabiania, jest dość prosty w przygotowaniu. Nie wyrasta tak mocno jak klasyczny, na zakwasie czy drożdżach, ale gwarantuję, że trochę urośnie, a elastyczności nada mu siemię lniane.

Jak każde ciasto bezglutenowe, wymaga więcej wody niż klasyczne, pszenne wypieki. Tutaj wodę dodatkowo „pije” siemię lniane, dlatego jeśli pierwszy raz wyjdzie Wam z nieco zbyt twardą skórką (a ta może wyjść biała i popękana, ale czasami lekko się rumieni), kolejnym razem przygotujcie nieco wilgotniejsze ciasto.

Ciekawa jestem, jak Wam się uda mój chleb bezglutenowy i czy będzie smakować. Po upieczeniu i pokrojeniu w kromki nadaje się do mrożenia, a potem od razu do zapiekania w piekarniku lub tosterze na tosty.

 

5 od 2 osób
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy
Przygotowanie
25 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 25 min
 
Chleb bezglutenowy o łagodnym smaku i chrupiącej skórce. Prosty chleb bezglutenowy wyrastający na drożdżach, z mieszanki skrobi kukurydzianej, mąki ziemniaczanej, gryczanej, ryżowej i tapioki, z dodatkiem pestek z dyni, słonecznika i siemienia lnianego.
Danie: Pieczywo
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: chleb bezglutenowy
Liczba porcji: 1 keksówka o wymiarach 12 x 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 3 szklanki mąki bezglutenowej (polecam moją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą, składającą się z mąki gryczanej, mazeiny, mąki ryżowej i ziemniaczanej oraz tapioki; link poniżej)
  • szklanki wody (ciepła)
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego (ziarniste lub mielone; zapewni ciastu lepkość niezbędną do wyrośnięcia i utrzymania struktury)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g drożdży suchych instant)
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki słonecznika lub migdałów bez skórki (opcjonalnie; w płatkach lub słupkach)
  • 2 łyżki pestek z dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżka orzechów (opcjonalnie; grubo posiekane; włoskie lub nerkowce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Mąka bezglutenowa - przepisy; do tego chleba polecam mąkę bezglutenową najlepszą
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Chleb bezglutenowy - Jak zrobić
Rozczyn drożdżowy
  1. Świeże drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ½ szklanki ciepłej wody. Suche drożdże instant nie wymagają przygotowania rozczynu.
  2. Dosypuję kilka łyżek mąki i mieszam całość, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywam, odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu. Rozczyn delikatnie zabąbelkuje, ale nie tak intensywnie jak w przypadku mąki pszennej.
Wyrabianie ciasta
  1. Zabąbelkowany rozczyn lub suche drożdże instant, pozostałą mąkę i wodę oraz wszystkie składniki umieszczam w naczyniu do wyrabiania ciasta. Mieszam dokładnie za pomocą łyżki lub miksera z końcówkami świderkami, albo w robocie planetarnym na niedużych obrotach, do połączenia składników i uzyskania lepkiego ciasta. Ciasto nie może być zbyt wilgotne - nie powinno luźno spływać z łyżki lub boku miski, ale warto pamiętać, że mąki bezglutenowe i ziarna zabierają sporo wilgoci, więc nie może też być za gęste.
Pieczenie
  1. Przekładam ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką bezglutenową lub ziemniaczaną keksówki. Zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 20-30 minut (to nie jest ciasto drożdżowe na mące pszennej, więc nie podwoi swojej objętości, ale będzie widać, że podrosło). Dłuższe wyrastanie nie ma sensu, ponieważ w cieście nie ma glutenu, który utrzymałby jego strukturę.
  2. Wstawiam foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 ºC na ok. 60 minut.
  3. Gotowy, upieczony chleb od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
  4. Gotowy chleb od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
    1. Nigdy nie piekłam chlebów w maszynie, zawsze tylko piekarnik. Znam działanie maszyn tylko z teorii. Myślę, że dużo zależy od tego, jakie ustawienia ma maszyna, np. czy da się wyłączyć podwójne wyrastanie ciasta. Jeśli wybierze Pani suche drożdże i zacznie od składników mokrych, a suche wsypie na samą górę, powinno się udać :).

  1. Swietny blog i widze ze jest Pani ciepla osoba,ktora ceni sobie swoich czytelnikow
    Duzo inspiracji w Nowym Roku!

    1. Dziękuję pięknie i również życzę wszystkiego najlepszego, mnóstwa pogodnych i radosnych dni oraz ciepła w zimowe wieczory, które podobno są aktualnie bardzo srogie, a my akurat na urlopie :D.

  2. Pani Doroto. Tak się porobiło, ze musiałem się przesiąść na dietę bezglutenową. Zaszokowała mnie cena w sklepie 8 pln za parę kromek. Po wpisaniu chleb bezglutenowy wujek Google wykierował mnie na pani stronę. Same superlatywy jeśli chodzi o stronę i no i oczywiście blogerkę.
    Najpierw obejrzałem galerię mąk bezglutenowych a potem przepis na chleb, no i wreszcie dochodzę do sedna. Według pani przepisu ( 3 mąki, 2 1/4 wody + drożdże) ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Musiałem dosypać jeszcze około szklanki mąki , żeby dało radę włożyć je do foremki.
    pozdrawiam
    emte

    1. Panie emte, dziękuję za komentarz i dobre słowa :). Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, dopytam jeszcze, czy dieta bezglutenowa jest spowodowana celiakią? Bo część z pokazanych przeze mnie mąk bezglutenowych ma śladowe ilości glutenu i muszę wreszcie zaktualizować ten wpis o odpowiednie informacje. Co do ciasta, ono wychodzi dość rzadkie (pokażę to, jak do przepisu dołączę film). To charakterystyczna cecha mieszanek bezglutenowych opartych o skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową czy gryczaną: „piją” więcej wody niż mąka pszenna. Przy ciastach, w których dodatkowo jest sporo tłuszczu i dodatek jajek, nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale przy chlebach ciasta muszą być luźniejsze, żeby po upieczeniu nie wyszły twarde jak kamień i suche jak wiór :). A takie „sukcesy” mi się już zdarzały ;). Powodzenia w bezglutenowych wypiekach. W razie potrzeby służę radą :D.

    1. Elciu, z tych 3 szklanek mąki i 2 i 1/4 szklanki wody odsypuje się kilka łyżek i odlewa 1/2 szklanki na rozczyn. Resztę wykorzystuje się do wyrobienia ciasta. Zaktualizowałam przepis, bo jak spojrzałam na niego teraz, po tak długiej przerwie od momentu spisania, to widzę, że faktycznie mogło to nie być do końca jasne. To ciasto na chleb wychodzi dość luźne, ale nie powinno się lać tak jak np. naleśnikowe.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)