fbpx
Czytasz właśnie
Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Podstawowa, najprostsza, pożywna i smaczna: zapiekanka makaronowa z kilku prostych składników. Możecie przygotować ją z makaronu typu świderki lub kolanka, a nawet z niedużych muszelek czy penne. Zapiekany makaron z serem, który po ugotowaniu wkłada się do piekarnika. Klasycznie jest to potrawa wegetariańska, ale podpowiadam też jak zrobić zapiekankę makaronową wegańską. Którą wersję wybierzecie?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na łatwy obiad

Klasyczna wersja tego dania powstała w USA, a popularność zaczęła osiągać pod koniec XIX wieku, kiedy po raz pierwszy pojawiła się na nią receptura w książce kucharskiej. Podobno to danie uwielbiał prezydent Thomas Jefferson, a ogromną popularność zdobyło, gdy w latach trzydziestych XX wieku firma Kraft wprowadziła do sprzedaży gotowe dania pakowane. Tradycyjna receptura to makaron z sosem beszamelowym, do którego dodaje się ser. Dzięki temu powstaje pyszny sos Mornay. Niektóre receptury przewidują zapiekanie z kawałkami białego pieczywa na wierzchu, dzięki czemu powstaje rumiana kruszonka.

Zapiekanka makaronowa czyli zapiekany makaron po mojemu

Moja wersja to taka bardziej domowa zapiekanka z makaronem w wersji wege. Bez chleba. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do makaronu podsmażony na patelni boczek. A w wersji wegańskiej ugotujcie wegański makaron, wymieszajcie z wegańskim sosem serowym i zapieczcie w piekarniku :). Odrobina świeżych ziół przyda się do dekoracji, ale nie jest to obowiązkowy składnik.

Zobacz też
Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka makaronowa - przepis
Zapiekanka makaronowa – przepis
Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym na bazie beszamelu, z przyjemnie ciągnącym się serem żółtym.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zapiekanka makaronowa
Liczba porcji: 6
Kalorie: 552kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g makaronu (kolanka, penne lub świderki)
  • szklanki mleka
  • 3 łyżki masła (+ dodatkowe do posmarowania formy)
  • 2 szklanki ostrego sera cheddar (starty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem)
  • 1 szklanka sera gruyere (starty na tarce o grubych oczkach; można zmniejszyć ilość o połowę i nie posypywać wierzchu zapiekanki serem)
  • 4 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta)
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu (świeżo zmielony)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C góra+dół.
  • W garnku mocno podgrzewam mleko, ale nie zagotowuję. 
  • Na dużej patelni topię masło na średnim ogniu. Zasypuję mąką, mieszam i delikatnie rumienię zasmażkę.
  • Powoli wlewam do zasmażki mleko, mieszając stale, do zgęstnienia. Zdejmuję z ognia.
  • Do gorącego sosu dodaję sól, pieprz, chili i gałkę muszkatołową oraz połowę sera cheddar i połowę sera gruyere/pecorino.
  • Makaron gotuję do konsystencji twardawej w środku (ok. 2 minuty krócej od czasu podanego na opakowaniu). Odcedzam i przekładam do naczynia z sosem serowym. Dokładnie mieszam.
  • Przekładam całość do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Posypuję pozostałym serem (opcjonalnie).
  • Piekę przez ok. 30 minut bez przykrycia, na środkowej półce.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 552kcal (28%) | Carbohydrates: 40g (13%) | Białko: 25g (50%) | Fat: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 19g (119%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 813mg (35%) | Potas: 295mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1005IU (20%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 631mg (63%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na zapiekankę makaronową
Przepis na zapiekankę makaronową
Jak zrobić zapiekankę makaronową
Jak zrobić zapiekankę makaronową

Bardzo jestem ciekawa, czy taki zapiekany makaron przypadnie Wam do gustu oraz którą wersję: z boczkiem czy bez boczku, a może wegańską, wybierzecie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom