Oto sposób, w jaki naturalnie powstaje kefir. Bazą są tzw. ziarna kefirowe czyli tybetański grzybek kefirowy, który powoduje fermentację mleka. Wystarczy włożyć go do mleka i po 2-3 dniach można pić pyszny kefir domowy – naturalny probiotyk. Skąd wziąć świeży grzybek, jak go przechowywać i rozmnażać oraz inne przydatne porady – to wszystko w dzisiejszym wpisie.
Zobacz też: Superfood po polsku
przepisy na bazie rodzimych składników, które warto codziennie jeść
Nie będzie to kolejny wpis powielający dostępne w Internecie informacje o jego cudownych właściwościach. Mówi się nawet, że leczy nowotwory, likwiduje zły cholesterol, poprawia libido. „Krawaty wiąże i usuwa ciążę” ;). Warto jednak dowiedzieć się, jakie naprawdę są jego korzystne właściwości. A ma ich sporo! Oczywiście nie wszystko, co przeczytacie o nim w internecie, jest zgodne z prawdą :).

Kefirowy grzybek tybetański – właściwości
Trudno pisać o samych właściwościach grzybka, bo jest to po prostu forma kolonii drożdży i kultur bakterii kwasu mlekowego. Po dodaniu grzybka do mleka i przeprowadzeniu procesu fermentacji wytwarza się pyszny, domowy kefir o korzystnych dla zdrowia właściwościach i składnikach odżywczych.
W wielu miejscach przeczytacie, że rozkłada zły cholesterol i złogi w naczyniach krwionośnych. Wspomaga leczenie chorób serca, naczyń wieńcowych i zapobiega zawałom. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zwiększa libido. Opóźnia proces starzenia. Działa zbawiennie na nerki. Reguluje ciśnienie. Wiele informacji powielanych o grzybku kefirowym nie ma niestety potwierdzenia w badaniach naukowych. Jak jest naprawdę? O tym potem, w dalszej części. Ale najpierw…
Najważniejsze – nie przesadzić
Kefir na grzybku to napój mleczny bogaty w białko. I tu od razu przypomnę, że dzienna dawka białka dla osoby, która nie trenuje siłowo i ma małą-umiarkowaną aktywność fizyczną, powinna wynosić 0,8-1 g na każdy kilogram masy ciała. Ważysz 50 kg? Dziennie warto wtedy zjeść maksymalnie 50 g białka. A to zawarte jest w jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach oraz warzywach strączkowych i pozostałych, w kaszach… Zatem to nie tak, że skoro kefir jest zdrowy, to można go pić bez ograniczeń! Zwłaszcza w przypadku chorób nerek, gdzie zbyt duża ilość białka nie jest wskazana. Ale nie tylko w tym przypadku. Jasne? Przelicz sobie, ile białka jest w tym, co codziennie zjadasz i w razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ dzienną dawkę w granicy normy. A teraz przyjrzymy się właściwościom kefiru, które są potwierdzone naukowo.
Dlaczego warto pić kefir
Grzybek kefirowy zamienia mleko w kefir dzięki zachodzącemu w nim procesowi fermentacji. A fermentowane produkty mleczne są o wiele lepiej przyswajane przez organizm dorosłego człowieka. Kefir ma większy pozytywny wpływ na zdrowie niż jogurt, choć oba warto wykorzystywać w codziennej diecie.
- Bogate źródło białka, wapnia oraz witamin B12 i B2. Białko jest ważnym elementem budulcowym. Warto wspomnieć tu o jednym z aminokwasów o nazwie tryptofan. Jest to tzw. aminokwas egzogenny, czyli taki, którego człowiek nie wytwarza sam lub wytwarza w zbyt małych ilościach. Bierze udział w procesie wytwarzania serotoniny stąd picie kefiru polecane jest osobom chronicznie zmęczonym, o złym samopoczuciu. Osoby aktywne fizycznie, zamiast używać suchych odżywek białkowych, powinny zainteresować się zdrowym kefirem z łatwo przyswajalnym białkiem. Wapń to z kolei budulec kości i zębów. Witamina B12 ma działanie uspokajające i poprawia odporność na stres. Może pomóc zapobiegać anemii. W połączeniu z kwasem foliowym i witaminą B6 może zapobiegać miażdżycy oraz chorobom serca. Witamina B2 poprawia odporność i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
- Działanie probiotyczne dzięki zawartości do 61 różnych mikroorganizmów. Kefir korzystnie wpływa na mikroflorę bakteryjną jelit. Wspomaga dzięki temu odporność organizmu, ułatwia trawienie, a nawet pomaga w zwalczaniu biegunek.
- Ma minimalną zawartość laktozy, dlatego może go z powodzeniem pić większość osób z nietolerancją. Zwłaszcza ten fermentowany przez 3 dni.
- Zapobiega infekcjom bakteryjnym (np. Salmonella, Helicobacter pylori and E. coli) dzięki probiotycznemu szczepowi Lactobacillus kefiri.
- Dzięki zawartości wapnia oraz witaminy K2 (kefir z pełnotłustego mleka) może korzystnie wpływać na stan kości i zapobiegać osteoporozie.
- Trwają badania nad korzystnym wpływem kefiru na zwalczanie komórek nowotworowych, ale nie ma na razie większych testów przeprowadzonych na ludziach.
- Trwają badania nad korzystnym wpływem kefiru na zwalczanie alergii, ale nie ma na razie większych testów przeprowadzonych na ludziach.
Gdzie kupić grzybek kefirowy
Skorzystajcie z ofert na Allegro. Wybierzcie dostawcę, który przesyła grzybek w plastikowych butelkach (najlepsze zabezpieczenie w transporcie). Zwróćcie uwagę, żeby przesyłka była nadawana od poniedziałku do środy w trybie priorytetowym. Dzięki temu przez weekend grzybek nie będzie leżeć w magazynie. Najlepiej zamawiać, gdy na zewnątrz panują chłodne temperatury.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1000 ml mleka (najlepsze będzie pełnotłuste mleko krowie (nie może to być mleko UHT; polecam pasteryzowane, homogenizowane lub prosto od krowy))
- 2 łyżki ziaren kefirowych (grzybka)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Ziarna grzybka bardzo dokładnie opłukuję na plastikowym sitku pod zimną wodą.
- Wkładam ziarna do butelki z mlekiem.Można włożyć ziarna bezpośrednio do mleka, ale potem cały 1 litr gotowego kefiru trzeba będzie powoli przelać przez sitko, żeby je odcedzić.Można włożyć ziarna do mleka na sitku lub zawinięte w wyjałowioną gazę, żeby były całkowicie zanurzone w mleku. Wtedy będzie potrzebna miseczka lub wąskie, ale wysokie naczynie.Butelkę trzeba zakręcić, ale nie może być zakręcona szczelnie. W czasie fermentacji wytwarzają się gazy, które muszą mieć swobodne ujście z butelki.Miseczkę można przykryć pokrywką.
- Zostawiam naczynie z kefirem w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Z dala od przeciągów, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. Kilka razy dziennie delikatnie wstrząsam naczyniem, żeby wymieszać i odgazować fermentujące mleko.
- Po 24 godzinach kefir jest gotowy, jednak najlepszych właściwości nabierze po 3 dobach od wymieszania ziaren z mlekiem.
- Z gotowego kefiru odcedzam ziarna. Przepłukuję w zimnej wodzie na sitku i rozpoczynam produkcję kolejnego kefiru lub zalewam niewielką ilością mleka i odstawiam do lodówki, gdzie może w takiej formie stać do 7 dni. Po tym czasie należy go wykorzystać do produkcji kefiru lub znów dokładnie wypłukać i zalać świeżym mlekiem w celu dalszego przechowywania w lodówce.
Przydatne przepisy i poradniki
- Polecam, zamiast z mlekiem krowim, wymieszać ziarna kefirowe z pełnotłustym, naturalnym mlekiem kokosowym (bez emulgatorów, substancji słodzących i innych „cudów”; w składzie tylko woda i miąższ kokosu). Można uzyskać pyszny kefir wegański :).
- Mleko krowie można też zastąpić innym mlekiem zwierzęcym.
- Grzybek nie może mieć kontaktu z metalem (w tym np. z wewnętrzną warstwą kartonu na mleko). Polecam stosować czyste, szklane i plastikowe naczynia oraz łyżeczki. Drewno co prawda nie niszczy grzybka, ale tutaj łatwiej o wpuszczenie do kefiru obcych bakterii, co może niekorzystnie wpłynąć na kefirowy szczep.
- Można zamrozić grzybek dokładnie wypłukany z mleka. Po rozmrożeniu znów będzie nadawać się do robienia kefiru.
- Z biegiem czasu grzybek będzie się namnażać, więc na bieżąco warto go rozdawać innym lub mrozić jego zapas, na wypadek gdyby z jakiegoś powodu aktualnie używany stracił swoje właściwości lub uległ zniszczeniu.
- Gotowy kefir można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy będzie Wam regularnie wychodził ten pyszny domowy kefir na grzybku. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam rozmnaża grzybek. Może macie jakieś dodatkowe porady i sugestie?
witam jak zrobić kefir na mleku kokosowym (jaka konkretnie firma mleczka kokosowego). pozdrawiam.
Dzień dobry, u mnie to jest mleko „Real Thai” w czarnej puszce lub czarnym kartoniku.
Po uzyciu mleka bez laktozy smak zmienil sie na kwasny czy to znaczy ze grzybka nie nalezy hodować w mleku bez laktozy? Czy cos zrobilam nie tak.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Laktoza to cukier mleczny, który jest potrzebny, żeby grzybek mógł się namnażać i powodować fermenację i, tym samym, produkować kefir. W ten sposób laktoza zostaje przetworzona i w kefir jest już „bezlaktozowy”.
Przepłukiwanie ziaren kefirowych w zimnej wodzie nie tylko nie ma większego sensu, ale wręcz jest niepożądane. Ziarna kefirowe tracą wtedy swoją moc i mają mniejszą efektywność.
Mogę przesłać odpowiednie opracowanie na ten temat.
Można zamrozić i moc pozostaje po rozmrożeniu (wielokrotnie to sprawdziłam), więc zimna woda tym bardziej im nie szkodzi :).
Bardzo ciekawa sprawa z tym grzybkiem, już ponad rok temu o nim usłyszałem, ale dopiero niedawno wypróbowałem. Ciekawie obserwuje się jak rośnie 😉 No i wg mnie ma świetny smak, dużo lepszy niż kefiry „sklepowe”.