Tybetański grzybek kefirowy – cudowne ziarna kefirowe

Tybetański grzybek kefirowy

Oto sposób, w jaki naturalnie powstaje kefir. Bazą są tzw. ziarna kefirowe czyli tybetański grzybek kefirowy, który powoduje fermentację mleka. Wystarczy włożyć go do mleka i po 2-3 dniach można pić pyszny kefir domowy – naturalny probiotyk. Skąd wziąć świeży grzybek, jak go przechowywać i rozmnażać oraz inne przydatne porady – to wszystko w dzisiejszym wpisie.

Zobacz też: Superfood po polsku

przepisy na bazie rodzimych składników, które warto codziennie jeść

Nie będzie to kolejny wpis powielający dostępne w Internecie informacje o jego cudownych właściwościach. Mówi się nawet, że leczy nowotwory, likwiduje zły cholesterol, poprawia libido. „Krawaty wiąże i usuwa ciążę” ;). Warto jednak dowiedzieć się, jakie naprawdę są jego korzystne właściwości. A ma ich sporo :).

Tybetański grzybek kefirowy
Tybetański grzybek kefirowy

Najważniejsze – nie przesadzić

Kefir na grzybku to napój mleczny bogaty w białko. I tu od razu przypomnę, że dzienna dawka białka dla osoby, która nie trenuje siłowo i ma małą-umiarkowaną aktywność fizyczną, powinna wynosić 0,8-1 g na każdy kilogram masy ciała. Ważysz 50 kg? Dziennie warto wtedy zjeść maksymalnie 50 g białka. A to zawarte jest w jajkach, mięsie, mleku i jego przetworach oraz warzywach strączkowych i pozostałych, w kaszach… Zatem to nie tak, że skoro kefir jest zdrowy, to można go pić bez ograniczeń! Jasne? Przelicz sobie, ile białka jest w tym, co codziennie zjadasz i w razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ dzienną dawkę w granicy normy.

Kefirowy grzybek tybetański – właściwości

Gdzie kupić grzybek kefirowy

Skorzystajcie z ofert na Allegro. Wybierzcie dostawcę, który przesyła grzybek w plastikowych butelkach (najlepsze zabezpieczenie w transporcie). Zwróćcie uwagę, żeby przesyłka była nadawana od poniedziałku do środy w trybie priorytetowym. Dzięki temu przez weekend grzybek nie będzie leżeć w magazynie. Najlepiej zamawiać, gdy na zewnątrz panują chłodne temperatury.

Bardzo jestem ciekawa, czy będzie Wam regularnie wychodził ten pyszny domowy kefir na grzybku. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam rozmnaża grzybek. Może macie jakieś dodatkowe porady i sugestie?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)