Sałatka składająca się z warzyw, mięsa lub owoców o łagodnych smakach, wymaga wydobycia jej charakteru, nadania odrobiny lekko kwaśnego i delikatnie ostrego sosu. Najpopularniejszym sosem do sałatek jest sos winegret czyli vinaigrette, którego korzenie sięgają kuchni francuskiej, a podstawowa receptura nie zmieniła się od setek lat. Słowo vinaigrette opisuje tradycyjny smak sosu: vin: winny i aigre: kwaśny, vinaigre: ocet.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki
Obowiązkowe składniki sosu winegret to ostra, prawdziwa musztarda dijon dobrej jakości, oliwa z oliwek i ocet winny sherry, który, w licznych wariacjach i modyfikacjach sosu winegret zamienia się octem winnym białym lub różowym, truskawkowym, śliwkowym, truflowym czy nawet octem na bazie szampana albo balsamicznym. Sos winegret można też podkreślić smakiem cebulki szalotki, drobno pokrojonej, osolonej, marynowanej w occie. Zamiennie można wykorzystać cebulkę dymkę, lub, jeśli obie nie są dostępne w sklepie czy na targu, zwykłą, bardzo drobno pokrojoną cebulę. Oprócz cebulki można wzbogacić sos dodatkiem bardzo drobno pokrojonych, świeżych ziół.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ małej szalotki, dymki lub cebuli (bardzo drobno posiekana)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego sherry (można zastąpić innym, dowolnym octem winnym lub octem smakowym, np. śliwkowym)
- 1 łyżka świeżych ziół (opcjonalnie; tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki; drobno pokrojone)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jeśli sos jest zbyt ostry, można rozcieńczyć go delikatnie dodatkową oliwą i dosypać odrobinę soli. Jeśli zbyt łagodny - dodać odrobinę więcej musztardy.
- Tuż przed polaniem sałaty do sosu możemy dodać świeże, drobno pokrojone zioła.
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Szalotkę zasypujemy solą i odstawiamy na 5 minut.
- W miseczce zalewamy posoloną szalotkę octem winnym sherry i odstawiamy na 1-2 godziny do marynowania.
- Do szalotki z octem dodajemy musztardę dijon i ubijamy całość widelcem lub łyżeczką.
- Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Sos winegret jest doskonałym dodatkiem do sałatek, nadaje się też do wykorzystania jako marynata do mięsa czy ryb albo sos podawany na zimno, do maczania.
Bardzo pyszny sos i zapach dla mnie super
Ten sos na occie winnym nie nadaje się do jedzenia… już sam zapach jest nieprzyjemny
dziewczyny powtarzacie się:)))) ja zrobiłam taki sos jak Grzegorz ponieważ nie znoszę octu!
Zależy o jak daleko cofniętej w czasie klasyce mówimy 🙂
hmm a czy aby klasyczny sos winegret to nie oliwa plus sok z cytryny (ewentualnie z octu)?
[..YouTube..] Zależy o jak daleko cofniętej w czasie klasyce mówimy 🙂
[..YouTube..] hmm a czy aby klasyczny sos winegret to nie oliwa plus sok z cytryny (ewentualnie z octu)?
super 🙂 mój długo wyczekiwany przepis 🙂
[..YouTube..] super 🙂 mój długo wyczekiwany przepis 🙂
Sprawdziłam w „Kulinariach francuskich” – piszą, że często przyprawiany musztardą, ale jako składniki podstawowe i obowiązkowe podają tylko oliwę i ocet.
Nie wierzyłabym ślepo opiniom pani Gessler, zwłaszcza jeśli nie znajdują poparcia w literaturze i na francuskich stronach kulinarnych 😛
Choć z musztardą jest smaczniejszy, to jest to przyprawa, nie podstawa 😉
Ciekawy watek bo vinaigrette ma mase wariantow. Ile gospodyn, tyle sposobow pewnie ;))
Musztarda nie jest obowiazkowa, dwa podstawowe skladniki to na pewno oliwa lub olej i ocet oraz sol i pieprz. (nie musi byc koniecznie oliwa, moze byc olej np. olej z orzechow, z pestek dyni, arganowy, ktorymi warto wzbogacic smak sosu, nie mowiac o aromatyzowanych octach). Mozliwosci jest wiec masa, od czasu do czasu lubie sobie zrobic vinaigrette mocno czosnkowy, a ostatnio do jakiejs letniej salatki mialam okazje sprobowac vinaigrette à la rhubarbe z usmazonymi i roztartymi kawalkami rabarbaru.
Pewnie tak :). Moja mama np. nigdy nie dodawała musztardy, tylko zawsze olej, ocet, sól, cukier i czasem cebulę.
@Ryszard dobre, dobre i jakie prawdziwe 🙂 @Olga dobry pomysł z takim mieszaniem. Musztarda być musi, chociaż nie dociekałam w fachowej literaturze, a polegałam na opinii Magda Gessler 😉 @Agata @Grzesiu właśnie ponoć tradycyjnie ten sos nie powinien być słodki, ale na szczęście tradycja jest po to, żeby ją czasem modyfikować 🙂
moja wersja : oliwa + ocet winny + musztarda + posiekana cebulka, czosnek ,cukier, sół pieprz i tymianek ( z octami różnie, balsamico, winny lub porzeczkowy ikeowski)do sloiczka, wstrząsnąc i mniaaaam
Dla informatykow przepis nie do wykonaniu bo dwa razy jest krok 3 🙂
@OG mój tato nauczył mnie tego sosu (od ponad 30 lat mieszka we Francji), ponoc Francuzi dodaja musztardę, nie sprawdzałam u źródła, zawierzyłam tacie 🙂
oliwa z oliwek, ocet winny, troszkę musztardy, cukier, sok z cytryny, pieprz jaki pod ręką i ulubione ziółka jak u PKuchni@ 🙂
Ja robię z octu z białego wina i z oliwy z oliwek. Wrzucam to wszystko do słoiczka, którym shake’uję chwilę – wychodzi piękna emulsja. Czy musztarda naprawdę jest obowiązkowa?
Mnie uczyli francuscy krewni,że podstawa, to:olej, ocet winny , sól, pieprz i czosnek. I taki sos najbardziej mi smakuje.
Fajny przepis, robimy podobnie, ale dodajmy jeszcze cukier, sok z cytryny, a nie dodajemy cebuli oraz octu, ale dużo świeżo i grubo zmielonego czarnego pieprzu (pierwszy jestem! 🙂