fbpx
Czytasz właśnie
Pampuchy – pączki na parze

Pampuchy – pączki na parze

Pampuchy

Próbując jak smakują azjatyckie pączki na parze przypomniałam sobie jak w czasach dzieciństwa jadłam polskie pampuchy, równie delikatne i puszyste, polane sosem ze zmiksowanych truskawek czy malin, albo udekorowane śmietaną z cukrem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Podróżując po Azji, miałam okazję skosztować jak smakują bułki na parze, azjatyckie steamed buns, przygotowywane z większych lub mniejszych porcji ciasta i nadziewane pastą z fasolki adzuki, sezamu lub nasion lotosu. Kolor śnieżnej bieli, delikatność, miękkość i lekkość, za sprawą specjalnie wybielanej mąki typu Hongkong. Na targach ulicznych i w barach można kupić je „do ręki” – są idealne do zjedzenia na śniadanie. Wieczorem, w restauracji, można zamówić bułki na parze malutkie, serwowane w bambusowych koszyczkach, do zjedzenia na 1-2 kęsy. Dim sum, chiński podwieczorek.

Pączki ryżowe na parze, z nadzieniem z pasty z nasion lotosu. Przypominają nasze pampuchy? #kuchnia #food #travel #hongkong

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Zobacz też
Kopytka z bobem

W naszej rodzinie pampuchy przygotowywało się od zawsze. Z okolic Poznania przepis na pyzy drożdżowe, znane też, w różnych regionach Polski, jako buchty, parowniki, parowce, kluski drożdżowe, pączki na parze, przywiozła moja babcia, przekazując swoim córkom recepturę „na oko”: 50 g drożdży, 500 g mąki, mleko, cukier i jajko z masłem. Gotowane na garnku obwiązanym ściereczką, którą jeszcze dawniej moja prababcia nazywała łachem, podane z dodatkiem świeżych jagód, truskawek czy malin i gęstej śmietany z cukrem albo w wersji wytrawnej: z modrą kapustą i kaczką z jabłkami, przez lata były niedrogim daniem obiadowym, na którym wychowało się kilka pokoleń.

Z czasem zniknęły z naszych stołów, ustępując miejsca innym potrawom zwiastującym nadejście nowych czasów, choć jeszcze w liceum jadałam pampuchy z przyjaciółką, w szkolnej stołówce lub po powrocie do domu, zakupione w sklepie, zamrożone i odgrzane na włożonym do garnka z gotującą się wodą durszlaku. Musiałam wyjechać na drugi koniec świata, żeby dopiero niedawno móc sobie o nich przypomnieć.

Azjatyckie pączki na parze są śnieżnobiałe, upieczone ze specjalnie wybielonej mąki, bez dodatku jajek czy mleka. Nasze polskie pampuchy to nieco inna receptura, ale dlaczego nie skorzystać z inspiracji z dalekiego wschodu i nie przygotować ich w podobny sposób, dopasowując do diety dla alergików i wegan?

Pampuchy przepis na pączki na parze

Pampuchy

Puszyste, lekkie pampuchy, znane też jako pyzy drożdżowe, kluski na parze, parowce, buchty, pączki na parze.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 2 godziny
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 2 godziny 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: buchty, kluski na parze, pączki na parze, pampuchy, parowce, pyzy drożdżowe
Liczba porcji: 18 sztuk
Kalorie: 249kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g białej mąki pszennej (najlepszy będzie typ 405 - pączki uzyskają najjaśniejszy kolor)
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 200 ml wody (1 niepełna szklanka; ciepła (nie gorąca!))
  • 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego (czubate)
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 300 g masła orzechowego, masła migdałowego, pasty tahini, masła czekoladowego, pasty z nasion lotosu, pasty z fasolki adzuki, świeżych owoców sezonowych (do wyboru)

Polewa (opcjonalnie)

  • 200 g śmietany, polewy czekoladowej lub zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak przygotować rozczyn drożdżowy
  2. 200 ml wody można zastąpić zestawem 100 ml mleka + 1 jajko - wykorzystując mleko do przygotowania rozczynu, a jajko dodając podczas wyrabiania ciasta

Jak zrobić

Ciasto drożdżowe

  • Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
    Pampuchy - przepis - krok 1
  • Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
    Pampuchy - przepis - krok 2
  • Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.
    Pampuchy - przepis - krok 3
  • Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
    Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)
    Pampuchy - przepis - krok 4
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
    Pampuchy - przepis - krok 5

Formowanie pampuchów

  • Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
    Pampuchy - przepis - krok 6
  • Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
    Pampuchy - przepis - krok 7
  • Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.
    Pampuchy - przepis - krok 8
  • Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
    Pampuchy - przepis - krok 9

Gotowanie na parze

  • W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.
    Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie.
    Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.
    Pampuchy - przepis - krok 10
  • Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
    Pampuchy - przepis - krok 11
  • Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.
    Pampuchy

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (z niesłodzonym masłem orzechowym oraz polewą z mieszanki różnych owoców) | Kalorie: 249kcal (12%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 137mg (6%) | Potas: 165mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 105IU (2%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 14mg (1%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pączki na parze
Pączki na parze
Pampuchy - pączki na parze
Pampuchy – pączki na parze
6 komentarzy
  • Ciekawostka : w moim mieście rodzinnym mówi sie na nie „parowańce” w mieście oddalonym o 30 km ( inne województwo) – „parzaki”, a u mojego męża chybalnie wiedzą co to jest 🙂 (przynajmniej on tak twierdzi :)) moja mama robi je na słodko – z przeróżnymi owocami ( najczęściej sezonowymi) i słodką śmietanką, lub na słono – z kapusta kiszoną, soczewicą lub mięsem 🙂 Osobiście polecam z truskawkami lub jagodami 🙂

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom