Pampuchy – pączki na parze

5/5 (3)

Próbując jak smakują azjatyckie pączki na parze przypomniałam sobie jak w czasach dzieciństwa jadłam polskie pampuchy, równie delikatne i puszyste, polane sosem ze zmiksowanych truskawek czy malin, albo udekorowane śmietaną z cukrem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Podróżując po Azji, miałam okazję skosztować jak smakują bułki na parze, azjatyckie steamed buns, przygotowywane z większych lub mniejszych porcji ciasta i nadziewane pastą z fasolki adzuki, sezamu lub nasion lotosu. Kolor śnieżnej bieli, delikatność, miękkość i lekkość, za sprawą specjalnie wybielanej mąki typu Hongkong. Na targach ulicznych i w barach można kupić je „do ręki” – są idealne do zjedzenia na śniadanie. Wieczorem, w restauracji, można zamówić bułki na parze malutkie, serwowane w bambusowych koszyczkach, do zjedzenia na 1-2 kęsy. Dim sum, chiński podwieczorek.

Pączki ryżowe na parze, z nadzieniem z pasty z nasion lotosu. Przypominają nasze pampuchy? #kuchnia #food #travel #hongkong

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

W naszej rodzinie pampuchy przygotowywało się od zawsze. Z okolic Poznania przepis na pyzy drożdżowe, znane też, w różnych regionach Polski, jako buchty, parowniki, parowce, kluski drożdżowe, pączki na parze, przywiozła moja babcia, przekazując swoim córkom recepturę „na oko”: 50 g drożdży, 500 g mąki, mleko, cukier i jajko z masłem. Gotowane na garnku obwiązanym ściereczką, którą jeszcze dawniej moja prababcia nazywała łachem, podane z dodatkiem świeżych jagód, truskawek czy malin i gęstej śmietany z cukrem albo w wersji wytrawnej: z modrą kapustą i kaczką z jabłkami, przez lata były niedrogim daniem obiadowym, na którym wychowało się kilka pokoleń.

Z czasem zniknęły z naszych stołów, ustępując miejsca innym potrawom zwiastującym nadejście nowych czasów, choć jeszcze w liceum jadałam pampuchy z przyjaciółką, w szkolnej stołówce lub po powrocie do domu, zakupione w sklepie, zamrożone i odgrzane na włożonym do garnka z gotującą się wodą durszlaku. Musiałam wyjechać na drugi koniec świata, żeby dopiero niedawno móc sobie o nich przypomnieć.

Azjatyckie pączki na parze są śnieżnobiałe, upieczone ze specjalnie wybielonej mąki, bez dodatku jajek czy mleka. Nasze polskie pampuchy to nieco inna receptura, ale dlaczego nie skorzystać z inspiracji z dalekiego wschodu i nie przygotować ich w podobny sposób, dopasowując do diety dla alergików i wegan?

Pampuchy

Liczba porcji18 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz.
Czas gotowania30 min
Całkowity czas2 godz., 30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Puszyste, lekkie pampuchy, znane też jako pyzy drożdżowe, kluski na parze, parowce, buchty, pączki na parze.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto drożdżowe

    • 500 g białej mąki pszennej (najlepszy będzie typ 405 - pączki uzyskają najjaśniejszy kolor)
    • 50 g drożdży
    • 100 g cukru (½ szklanki)
    • 200 ml wody (1 niepełna szklanka; ciepła (nie gorąca!))
    • 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego (czubate)
    • szczypta soli

    Nadzienie

    • 300 g masła orzechowego, masła migdałowego, pasty tahini, masła czekoladowego, pasty z nasion lotosu, pasty z fasolki adzuki, świeżych owoców sezonowych (do wyboru)

    Polewa (opcjonalnie)

    • 200 g śmietany, polewy czekoladowej lub zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Pampuchy - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak przygotować rozczyn drożdżowy
    2. 200 ml wody można zastąpić zestawem 100 ml mleka + 1 jajko - wykorzystując mleko do przygotowania rozczynu, a jajko dodając podczas wyrabiania ciasta

    Pampuchy - Jak zrobić

    Ciasto drożdżowe
    Krok 1
    Pampuchy - przepis - krok 1
    Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
    Krok 2
    Pampuchy - przepis - krok 2
    Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
    Krok 3
    Pampuchy - przepis - krok 3
    Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.
    Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.
    Krok 4
    Pampuchy - przepis - krok 4
    Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
    Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)
    Krok 5
    Pampuchy - przepis - krok 5
    Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
    Formowanie pampuchów
    Krok 6
    Pampuchy - przepis - krok 6
    Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
    Krok 7
    Pampuchy - przepis - krok 7
    Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
    Krok 8
    Pampuchy - przepis - krok 8
    Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.
    Krok 9
    Pampuchy - przepis - krok 9
    Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.
    Gotowanie na parze
    Krok 10
    Pampuchy - przepis - krok 10
    W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.

    Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie.

    Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.
    Krok 11
    Pampuchy - przepis - krok 11
    Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
    Krok 12
    Pampuchy
    Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pączki na parze
    Pączki na parze
    Pampuchy - pączki na parze
    Pampuchy – pączki na parze

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    5 komentarzy
    1. Ciekawostka : w moim mieście rodzinnym mówi sie na nie „parowańce” w mieście oddalonym o 30 km ( inne województwo) – „parzaki”, a u mojego męża chybalnie wiedzą co to jest 🙂 (przynajmniej on tak twierdzi :)) moja mama robi je na słodko – z przeróżnymi owocami ( najczęściej sezonowymi) i słodką śmietanką, lub na słono – z kapusta kiszoną, soczewicą lub mięsem 🙂 Osobiście polecam z truskawkami lub jagodami 🙂

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)