Pampuchy – pączki na parze

Próbując jak smakują azjatyckie pączki na parze przypomniałam sobie jak w czasach dzieciństwa jadłam polskie pampuchy, równie delikatne i puszyste, polane sosem ze zmiksowanych truskawek czy malin, albo udekorowane śmietaną z cukrem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad

Podróżując po Azji, miałam okazję skosztować jak smakują bułki na parze, azjatyckie steamed buns, przygotowywane z większych lub mniejszych porcji ciasta i nadziewane pastą z fasolki adzuki, sezamu lub nasion lotosu. Kolor śnieżnej bieli, delikatność, miękkość i lekkość, za sprawą specjalnie wybielanej mąki typu Hongkong. Na targach ulicznych i w barach można kupić je „do ręki” – są idealne do zjedzenia na śniadanie. Wieczorem, w restauracji, można zamówić bułki na parze malutkie, serwowane w bambusowych koszyczkach, do zjedzenia na 1-2 kęsy. Dim sum, chiński podwieczorek.

Pączki ryżowe na parze, z nadzieniem z pasty z nasion lotosu. Przypominają nasze pampuchy? #kuchnia #food #travel #hongkong

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

W naszej rodzinie pampuchy przygotowywało się od zawsze. Z okolic Poznania przepis na pyzy drożdżowe, znane też, w różnych regionach Polski, jako buchty, parowniki, parowce, kluski drożdżowe, pączki na parze, przywiozła moja babcia, przekazując swoim córkom recepturę „na oko”: 50 g drożdży, 500 g mąki, mleko, cukier i jajko z masłem. Gotowane na garnku obwiązanym ściereczką, którą jeszcze dawniej moja prababcia nazywała łachem, podane z dodatkiem świeżych jagód, truskawek czy malin i gęstej śmietany z cukrem albo w wersji wytrawnej: z modrą kapustą i kaczką z jabłkami, przez lata były niedrogim daniem obiadowym, na którym wychowało się kilka pokoleń.

Z czasem zniknęły z naszych stołów, ustępując miejsca innym potrawom zwiastującym nadejście nowych czasów, choć jeszcze w liceum jadałam pampuchy z przyjaciółką, w szkolnej stołówce lub po powrocie do domu, zakupione w sklepie, zamrożone i odgrzane na włożonym do garnka z gotującą się wodą durszlaku. Musiałam wyjechać na drugi koniec świata, żeby dopiero niedawno móc sobie o nich przypomnieć.

Azjatyckie pączki na parze są śnieżnobiałe, upieczone ze specjalnie wybielonej mąki, bez dodatku jajek czy mleka. Nasze polskie pampuchy to nieco inna receptura, ale dlaczego nie skorzystać z inspiracji z dalekiego wschodu i nie przygotować ich w podobny sposób, dopasowując do diety dla alergików i wegan?

Pampuchy
Przygotowanie
2 godz.
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
2 godz. 30 min
 

Puszyste, lekkie pampuchy, znane też jako pyzy drożdżowe, kluski na parze, parowce, buchty, pączki na parze.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: buchty, kluski na parze, pączki na parze, pampuchy, parowce, pyzy drożdżowe
Liczba porcji: 18 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 500 g białej mąki pszennej (najlepszy będzie typ 405 - pączki uzyskają najjaśniejszy kolor)
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 200 ml wody (1 niepełna szklanka; ciepła (nie gorąca!))
  • 2 łyżki masła lub tłuszczu roślinnego (czubate)
  • 1 szczypta soli
Nadzienie
  • 300 g masła orzechowego, masła migdałowego, pasty tahini, masła czekoladowego, pasty z nasion lotosu, pasty z fasolki adzuki, świeżych owoców sezonowych (do wyboru)
Polewa (opcjonalnie)
  • 200 g śmietany, polewy czekoladowej lub zmiksowanych owoców (truskawki, maliny, jagody)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pampuchy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak przygotować rozczyn drożdżowy
  2. 200 ml wody można zastąpić zestawem 100 ml mleka + 1 jajko - wykorzystując mleko do przygotowania rozczynu, a jajko dodając podczas wyrabiania ciasta
Pampuchy - Jak zrobić
Ciasto drożdżowe
  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do zabąbelkowania i wyrośnięcia (podwojenia objętości).
    Pampuchy - przepis - krok 1
  2. Rozczyn wlewamy do miski z pozostałą mąką, dodajemy pozostałą wodę, cukier i sól i mieszamy, zagniatając, do połączenia składników. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
    Pampuchy - przepis - krok 2
  3. Kiedy w cieście pojawią się pierwsze bąbelki, dodajemy tłuszcz i zagniatamy dokładnie, łącząc wszystkie składniki i wtłaczając do ciasta jak największą ilość powietrza.

    Ciasto wymaga wyrabiania przez ok. 10 minut. Można pomóc sobie mikserem z końcówkami świderkami lub wyrabiać w robocie planetarnym.

    Pampuchy - przepis - krok 3
  4. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

    Można przyspieszyć wyrastanie ciasta w piekarniku (temperatura 35-40 °C, zamknięte drzwiczki, ok. 30 minut lub temperatura 180 °C, otwarte drzwiczki, ok. 30 minut)

    Pampuchy - przepis - krok 4
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączoną stolnicę i delikatnie przyciskamy dłońmi, odgazowując i lekko zagniatając. Dzielimy na 18 równych części.
    Pampuchy - przepis - krok 5
Formowanie pampuchów
  1. Z każdej części ciasta formujemy kulę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm.
    Pampuchy - przepis - krok 6
  2. Każdy krążek ciasta obracamy spodem do góry (będzie się łatwiej sklejać), a na środek nakładamy nadzienie.
    Pampuchy - przepis - krok 7
  3. Sklejamy brzegi ciasta, tworząc kształt paczuszki-sakiewki i dobrze dociskamy. Można też kulać ciasto w dłoniach na kształt regularnych bułek lub składać razem dwa krążki przełożone nadzieniem i wykrawać z nich pączki za pomocą szklanki.

    Pampuchy - przepis - krok 8
  4. Zostawiamy pączki do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut.

    Pampuchy - przepis - krok 9
Gotowanie na parze
  1. W zależności od wielkości posiadanego durszlaku/naczynia do gotowania na parze gotujemy po 1-3 pączki, rozpoczynając od tych, które zostały uformowane jako pierwsze i najszybciej wyrosły.

    Najprostszym sposobem gotowania pączków na parze jest umieszczenie durszlaku w garnku, wlanie na dno garnka ok. 5 cm wody tak, aby nie dotykała dna durszlaku i zagotowanie.

    Pampuchy można układać na dnie durszlaku na kawałkach papieru do pieczenia lub smarować ich spody tłuszczem, żeby zapobiec przywieraniu.

    Pampuchy - przepis - krok 10
  2. Durszlak z pampuchami przykrywamy i na dużym ogniu, partiami, pod przykryciem, gotujemy pączki na parze przez ok. 10-12 minut.
    Pampuchy - przepis - krok 11
  3. Pampuchy czyli pączki na parze serwujemy gorące, od razu po wyjęciu z durszlaku. Opcjonalnie można polać je śmietaną, polewą czekoladową lub zmiksowanymi owocami.
    Pampuchy

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pączki na parze
Pączki na parze
Pampuchy - pączki na parze
Pampuchy – pączki na parze

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Ciekawostka : w moim mieście rodzinnym mówi sie na nie „parowańce” w mieście oddalonym o 30 km ( inne województwo) – „parzaki”, a u mojego męża chybalnie wiedzą co to jest 🙂 (przynajmniej on tak twierdzi :)) moja mama robi je na słodko – z przeróżnymi owocami ( najczęściej sezonowymi) i słodką śmietanką, lub na słono – z kapusta kiszoną, soczewicą lub mięsem 🙂 Osobiście polecam z truskawkami lub jagodami 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)