Pyszny sos bez mleka i glutenu, świetna alternatywa dla sosu beszamelowego i doskonały dodatek do gotowanych lub grillowanych warzyw, sałatek czy mięs to sos holenderski. Do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników, a dysponując mikserem ręcznym, z łatwością unikniemy grudek i uzyskamy gęsty, kremowy sos.
Zobacz też: Więcej pomysłów na sosy
Nazwa „sos holenderski” sugeruje jednoznacznie pochodzenie tego pysznego dodatku z Holandii, gdzie prawdopodobnie powstał po raz pierwszy w XVI wieku. Jest to jeden z podstawowych sosów kuchni… francuskiej i za sprawą różnorodnych dodatków można przygotować z niego inne, smaczne sosy. Do Francji prawdopodobnie został sprowadzony przez Hugenotów. Niektóre źródła podają z kolei, że sos holenderski jest dziełem francuskich kucharzy, a nazwę nadano mu z okazji wizyty holenderskiego króla na Wersalu.
Najbardziej znane połączenie pysznych, kremowych żółtek z masłem oraz warzyw to szparagi z sosem holenderskim. Sos holenderski jest też kluczowym składnikiem jajek Benedykta oraz bazą do przygotowania innych sosów, np. sosu bearneńskiego.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 żółtka
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- sól, biały pieprz
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.
Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Film wideo
Jak zrobić
- Żółtka ucieramy (najlepiej za pomocą miksera, w metalowym naczyniu, nad parą) niemal do białości.
- Do utartych żółtek dodajemy stopniowo stopione masło, cały czas ucierając.
- Do sosu dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i ucieramy aż do połączenia wszystkich składników. Sos holenderski najlepiej zaserwować na ciepło.
Przydatne przepisy i poradniki
Wartości odżywcze
