Spaghetti Napoli przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli to jedno z łatwiejszych dań makaronowych. Jego korzeni można szukać w kuchni neapolitańskiej, kolebce makaronu spaghetti oraz przetwarzanych pomidorów, zamykanych, w formie pomidorowej pulpy, w słojach. W najprostszej wersji pulpę pomidorową podgrzewa się i miesza z ugotowanym makaronem i oliwą z oliwek. Jednak dodając kilka prostych składników, można wzbogacić sos Napoli o dodatkowe, ciekawe smaki. I oczywiście zapewniam Was, że warto! Spróbujecie tego sosu raz i zagości u Was potem na stałe! Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem neapolitańskim krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Spaghetti Napoli jest jednym z najpopularniejszych dań makaronowych na świecie i podstawą do eksperymentów kulinarnych.  To na jego podstawie mógł prawdopodobnie powstać w zeszłym stuleciu przepis na spaghetti alla puttanesca. Makaron z sosem neapolitańskim oczywiście najlepiej przygotować z dojrzałych, słodkich pomidorów. Opcjonalnie można wykorzystać do jego ugotowania pomidorową pulpę/passatę lub sok pomidorowy 100%. Ale wybierajcie tylko takie półprodukty, które mają dobry skład i smak. Gotowi? To tylko kilkanaście minut i prosty, pyszny obiad gotowy!

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

Najlepsze spaghetti Napoli czyli przepis na makaron z sosem z dojrzałych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół.
4.8 od 5 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti napoli
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 679kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 500 g pomidorów (sparzone, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę; można zastąpić pulpą pomidorową lub pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100 %)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; posiekany w bardzo drobną kosteczkę;)
  • ½ szklanki wywaru warzywnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili (opcjonalnie)
  • tarty parmezan (opcjonalnie; do posypania; w wersji wegańskiej należy pominąć)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie z oliwek szklimy cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwamy na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładamy czosnek.
  • Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory i dolewamy wywar. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Do sosu dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem Napoli i posypujemy tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 679kcal (34%) | Carbohydrates: 110g (37%) | Białko: 21g (42%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 828mg (36%) | Potas: 893mg (26%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 890IU (18%) | Witamina C: 16.7mg (20%) | Wapń: 131mg (13%) | Żelazo: 4.5mg (25%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wolicie makaron wymieszany z sosem przed nałożeniem do talerzy, tak jak preferują Włosi? A może sami mieszacie na talerzach?

Zobacz też
Koktajl z rabarbaru

Spaghetti z sosem Napoli
Spaghetti z sosem Napoli

Dajcie mi koniecznie znać, jak udało się Wam spaghetti Napoli według mojego przepisu. Bardzo jestem ciekawa Waszych wrażeń. A może przyrządziliście to danie z innym makaronem? Na jaki stawiacie?

36 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom