Nie od dziś wiadomo, że największą sławę zdobywają proste przepisy, a sekret tkwi w doborze składników najwyższej jakości i ich skomponowaniu. W dobrych potrawach smaki uzupełniają się lub kontrastują ze sobą: do tych mocnych pasują łagodne, delikatne dodatki, słodkie idzie w parze z kwaśnym lub odrobiną goryczy… Dziś zapraszam na ser pleśniowy z grilla.
Największą prostotą na całym świecie zasłynęła kuchnia włoska, za to francuska, znana z dań o wykwintnych smakach, ma jeszcze więcej do zaoferowania, bo gdzie, jak nie tu, szukać aromatycznych sosów, soczystych mięs i ryb, najpiękniejszych, cudownie smacznych deserów i najlepszych serów na świecie? W najprostszej odsłonie wystarczy mu tylko grillowanie, ale pokażę Wam dziś, jak wyczarować najlepszy ser pleśniowy z grilla w luksusowej wersji.
Zobacz też: Jak skomponować elegancką deskę serów
Jaki rodzaj sera wybrać na ser pleśniowy z grilla
Przede wszystkim: dobry ser. Po raz kolejny przypomnę, że jakość składników w prostych, kilkuskładnikowych daniach, musi być najwyższa. Do grillowania nadaje się ser pleśniowy w grubej, szczelnej skórce, która nie popęka pod wpływem wysokiej temperatury, a gorący, kremowy środek wyleje się dopiero po jej przekrojeniu. Wybierzcie okrągły lub trójkątny ser pleśniowy: camembert o niższej zawartości tłuszczu i bogatszym smaku lub łagodniejszy, tłustszy ser brie. Udało mi się kiedyś ugrillować roladkę koziego sera w grubszej, pleśniowej skórce, to też fantastyczny smak! Sery Le Rustique mają intensywny aromat, który w trakcie grillowania nabierze jeszcze większej mocy :).
Ser pleśniowy z grilla – dodatki
Uwielbiam klasyczne połączenie z żurawiną, ale polecam wypróbować coś innego i jeszcze bardziej ekstra: ser pleśniowy z grilla z miodem, tymiankiem i orzechami. Cudownie przypieczona skórka, kremowy, ciągnący środek, słodka polewa i chrupkie, mocno pachnące orzechy zwieńczone zapachem tymianku jak z prowansalskich pól.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 ser pleśniowy camembert lub brie
- 2 łyżki migdałów w płatkach (można zastąpić orzechami piniowymi; uprażone na suchej patelni)
- 2 łyżki posiekanych pistacji (można też wykorzystać inne orzechy, np. włoskie, nerkowce, pecan, macadamia lub ziemne; uprażone na suchej patelni)
- 2 łyżki miodu
- kilka gałązek tymianku (można zastąpić kilkoma listkami świeżej mięty lub bazylii czy oregano)
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; mały, pokrojony w cienkie słupki lub na plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Miód, na dużym ogniu, podgrzewam w małym rondelku z połową ziół (całe gałązki, dokładnie zanurzone). Kiedy zacznie bulgotać, od razu zdejmuję z ognia i odstawiam, przykrywając przykrywką.
- Na suchej patelni prażę bakalie i podpiekam czosnek.
- Ser pleśniowy układam na rozgrzanej, delikatnie naoliwionej w celu zapobiegania przywieraniu kratce grilla lub patelni grillowej (jeśli patelnia jest pokryta nieprzywierającą powłoką, można jej nie oliwić).
- Grilluję z każdej strony po ok. 2 minuty, aż skórka sera Le Rustique stanie się ciepła. W trakcie grillowania, po 1 minucie, można ostrożnie obrócić ser o ok. 45°, dzięki czemu na powierzchni pleśni, zamiast ciemnych pasków, utworzy się kratka.Można też grillować ser na zwykłej, płaskiej patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony (przesuwając go ostrożnie co ok. 30 sekund, co zapobiegnie przywieraniu i ewentualnemu przypaleniu - skórka ma być złoto-brązowa).
- Gotowy ser od razu układam na talerzu, dekorując podgrzanym miodem, świeżymi ziołami oraz orzechami i migdałami.
Które dodatki smakują Wam najbardziej? A może sam ser pleśniowy z grilla lepszy? Czekam na Wasze komentarze :).
Dzisiaj wybieram się na grilla do znajomych i skuszona artykułem zabieram ze sobą ser pleśniowy 😉