Ser pleśniowy z grilla

5/5 (1)

Nie od dziś wiadomo, że największą sławę zdobywają proste przepisy, a sekret tkwi w doborze składników najwyższej jakości i ich skomponowaniu. W dobrych potrawach smaki uzupełniają się lub kontrastują ze sobą: do tych mocnych pasują łagodne, delikatne dodatki, słodkie idzie w parze z kwaśnym lub odrobiną goryczy… Dziś zapraszam na ser pleśniowy z grilla.

Największą prostotą na całym świecie zasłynęła kuchnia włoska, za to francuska, znana z dań o wykwintnych smakach, ma jeszcze więcej do zaoferowania, bo gdzie, jak nie tu, szukać aromatycznych sosów, soczystych mięs i ryb, najpiękniejszych, cudownie smacznych deserów i najlepszych serów na świecie? W najprostszej odsłonie wystarczy mu tylko grillowanie, ale pokażę Wam dziś, jak wyczarować najlepszy ser pleśniowy z grilla w luksusowej wersji.

Zobacz też: Jak skomponować elegancką deskę serów

Jaki rodzaj sera wybrać na ser pleśniowy z grilla

Przede wszystkim: dobry ser. Po raz kolejny przypomnę, że jakość składników w prostych, kilkuskładnikowych daniach, musi być najwyższa. Do grillowania nadaje się ser pleśniowy w grubej, szczelnej skórce, która nie popęka pod wpływem wysokiej temperatury, a gorący, kremowy środek wyleje się dopiero po jej przekrojeniu. Wybierzcie okrągły lub trójkątny ser pleśniowy: camembert o niższej zawartości tłuszczu i bogatszym smaku lub łagodniejszy, tłustszy ser brie.  Udało mi się kiedyś ugrillować roladkę koziego sera w grubszej, pleśniowej skórce, to też fantastyczny smak! Sery Le Rustique mają intensywny aromat, który w trakcie grillowania nabierze jeszcze większej mocy :).

Ser pleśniowy Le Rustique - camembert i brie
Ser pleśniowy Le Rustique – camembert i brie

Ser pleśniowy z grilla – dodatki

Uwielbiam klasyczne połączenie z żurawiną, ale polecam wypróbować coś innego i jeszcze bardziej ekstra: ser pleśniowy z grilla z miodem, tymiankiem i orzechami. Cudownie przypieczona skórka, kremowy, ciągnący środek, słodka polewa i chrupkie, mocno pachnące orzechy zwieńczone zapachem tymianku jak z prowansalskich pól.

Ser pleśniowy z grilla

Liczba porcji1
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania5 min
Całkowity czas10 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Najlepszy ser pleśniowy z grilla z miodem, tymiankiem i orzechami, a właściwie równie dobry co ser pleśniowy z grilla z żurawiną.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 ser pleśniowy Le Rustique camembert lub brie*
  • 2 łyżki migdałów w płatkach (można zastąpić orzechami piniowymi; uprażone na suchej patelni)
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (można też wykorzystać inne orzechy, np. włoskie, nerkowce, pecan, macadamia lub ziemne; uprażone na suchej patelni)
  • 2 łyżki miodu
  • kilka gałązek tymianku (można zastąpić kilkoma listkami świeżej mięty lub bazylii czy oregano)
  • 1 Gałązka rozmarynu

opcjonalnie

  • 1 Ząbek czosnku (mały, pokrojony w cienkie słupki lub na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Ser pleśniowy z grilla - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

* Przepis powstał we współpracy z marką serów Le Rustique.


Uwaga: Sera nie wolno grillować zbyt długo - skórka może pęknąć, a kremowa, gorąca zawartość wylać się na rozżarzony węgiel lub patelnię grillową.

Ser pleśniowy z grilla - Jak zrobić

Krok 1
Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 1
Miód, na dużym ogniu, podgrzewam w małym rondelku z połową ziół (całe gałązki, dokładnie zanurzone). Kiedy zacznie bulgotać, od razu zdejmuję z ognia i odstawiam, przykrywając przykrywką.
Krok 2
Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 2
Na suchej patelni prażę bakalie i podpiekam czosnek.
Krok 3
Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 3
Ser pleśniowy układam na rozgrzanej, delikatnie naoliwionej w celu zapobiegania przywieraniu kratce grilla lub patelni grillowej (jeśli patelnia jest pokryta nieprzywierającą powłoką, można jej nie oliwić).
Krok 4
Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 4
Grilluję z każdej strony po ok. 2 minuty, aż skórka sera Le Rustique stanie się ciepła. W trakcie grillowania, po 1 minucie, można ostrożnie obrócić ser o ok. 45°, dzięki czemu na powierzchni pleśni, zamiast ciemnych pasków, utworzy się kratka.

Można też grillować ser na zwykłej, płaskiej patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony (przesuwając go ostrożnie co ok. 30 sekund, co zapobiegnie przywieraniu i ewentualnemu przypaleniu - skórka ma być złoto-brązowa).
Krok 5
Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 5
Gotowy ser od razu układam na talerzu, dekorując podgrzanym miodem, świeżymi ziołami oraz orzechami i migdałami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Które dodatki smakują Wam najbardziej? A może sam ser pleśniowy z grilla lepszy? Czekam na Wasze komentarze :).

Ser pleśniowy z grilla
Ser pleśniowy z grilla

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)