Ser pleśniowy z grilla

Nie od dziś wiadomo, że największą sławę zdobywają proste przepisy, a sekret tkwi w doborze składników najwyższej jakości i ich skomponowaniu. W dobrych potrawach smaki uzupełniają się lub kontrastują ze sobą: do tych mocnych pasują łagodne, delikatne dodatki, słodkie idzie w parze z kwaśnym lub odrobiną goryczy… Dziś zapraszam na ser pleśniowy z grilla.

Największą prostotą na całym świecie zasłynęła kuchnia włoska, za to francuska, znana z dań o wykwintnych smakach, ma jeszcze więcej do zaoferowania, bo gdzie, jak nie tu, szukać aromatycznych sosów, soczystych mięs i ryb, najpiękniejszych, cudownie smacznych deserów i najlepszych serów na świecie? W najprostszej odsłonie wystarczy mu tylko grillowanie, ale pokażę Wam dziś, jak wyczarować najlepszy ser pleśniowy z grilla w luksusowej wersji.

Zobacz też: Jak skomponować elegancką deskę serów

Jaki rodzaj sera wybrać na ser pleśniowy z grilla

Przede wszystkim: dobry ser. Po raz kolejny przypomnę, że jakość składników w prostych, kilkuskładnikowych daniach, musi być najwyższa. Do grillowania nadaje się ser pleśniowy w grubej, szczelnej skórce, która nie popęka pod wpływem wysokiej temperatury, a gorący, kremowy środek wyleje się dopiero po jej przekrojeniu. Wybierzcie okrągły lub trójkątny ser pleśniowy: camembert o niższej zawartości tłuszczu i bogatszym smaku lub łagodniejszy, tłustszy ser brie.  Udało mi się kiedyś ugrillować roladkę koziego sera w grubszej, pleśniowej skórce, to też fantastyczny smak! Sery Le Rustique mają intensywny aromat, który w trakcie grillowania nabierze jeszcze większej mocy :).

Ser pleśniowy Le Rustique - camembert i brie
Ser pleśniowy Le Rustique – camembert i brie

Ser pleśniowy z grilla – dodatki

Uwielbiam klasyczne połączenie z żurawiną, ale polecam wypróbować coś innego i jeszcze bardziej ekstra: ser pleśniowy z grilla z miodem, tymiankiem i orzechami. Cudownie przypieczona skórka, kremowy, ciągnący środek, słodka polewa i chrupkie, mocno pachnące orzechy zwieńczone zapachem tymianku jak z prowansalskich pól.

Ser pleśniowy z grilla
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Najlepszy ser pleśniowy z grilla z miodem, tymiankiem i orzechami, a właściwie równie dobry co ser pleśniowy z grilla z żurawiną.
Danie: Przekąska, Starter
Kuchnia: Francuska
Przepis na: ser pleśniowy z grilla
Liczba porcji: 1 osoba
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 ser pleśniowy camembert lub brie
  • 2 łyżki migdałów w płatkach (można zastąpić orzechami piniowymi; uprażone na suchej patelni)
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (można też wykorzystać inne orzechy, np. włoskie, nerkowce, pecan, macadamia lub ziemne; uprażone na suchej patelni)
  • 2 łyżki miodu
  • kilka gałązek tymianku (można zastąpić kilkoma listkami świeżej mięty lub bazylii czy oregano)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; mały, pokrojony w cienkie słupki lub na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ser pleśniowy z grilla - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Uwaga: Sera nie wolno grillować zbyt długo - skórka może pęknąć, a kremowa, gorąca zawartość wylać się na rozżarzony węgiel lub patelnię grillową.

Ser pleśniowy z grilla - Jak zrobić
  1. Miód, na dużym ogniu, podgrzewam w małym rondelku z połową ziół (całe gałązki, dokładnie zanurzone). Kiedy zacznie bulgotać, od razu zdejmuję z ognia i odstawiam, przykrywając przykrywką.
    Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 1
  2. Na suchej patelni prażę bakalie i podpiekam czosnek.
    Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 2
  3. Ser pleśniowy układam na rozgrzanej, delikatnie naoliwionej w celu zapobiegania przywieraniu kratce grilla lub patelni grillowej (jeśli patelnia jest pokryta nieprzywierającą powłoką, można jej nie oliwić).
    Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 3
  4. Grilluję z każdej strony po ok. 2 minuty, aż skórka sera Le Rustique stanie się ciepła. W trakcie grillowania, po 1 minucie, można ostrożnie obrócić ser o ok. 45°, dzięki czemu na powierzchni pleśni, zamiast ciemnych pasków, utworzy się kratka.

    Można też grillować ser na zwykłej, płaskiej patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony (przesuwając go ostrożnie co ok. 30 sekund, co zapobiegnie przywieraniu i ewentualnemu przypaleniu - skórka ma być złoto-brązowa).

    Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 4
  5. Gotowy ser od razu układam na talerzu, dekorując podgrzanym miodem, świeżymi ziołami oraz orzechami i migdałami.
    Ser pleśniowy z grilla - przepis - krok 5

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Które dodatki smakują Wam najbardziej? A może sam ser pleśniowy z grilla lepszy? Czekam na Wasze komentarze :).

Ser pleśniowy z grilla
Ser pleśniowy z grilla

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)