Fondue czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Fondue czekoladowe

Brak oryginalnej szwajcarskiej czy belgijskiej czekolady nie oznacza, że we własnej kuchni nie możemy przyrządzić małej, czekoladowej uczty. Fondue czekoladowe z powodzeniem zrobimy z półgorzkiej czekolady połączonej ze śmietanką kremówką, natomiast pożądaną konsystencję (jedni lubią gęstszą, inni bardziej rzadką) uzyskamy, zwiększając lub zmniejszając ilość dodawanej śmietanki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Fondue z czekolady to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Zimą możemy wykorzystać inne, sezonowe owoce. Polecam mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany czy brzoskwinie lub ananasa z puszki. Dodatkowo kilka biszkoptów lub pierniczki świąteczne, kilka szpadek do nadziewania owoców, malutkie talerzyki…

Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe

Najlepsze fondue czekoladowe. Przepis na fondue z czekolady z dodatkiem owoców, biszkoptów i ciasteczek czyli jak zrobić fondue czekoladowe krok po kroku
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 20 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Austriacka, Szwajcarska
Przepis na: fondue czekoladowe, fondue z czekolady
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 685kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa czekoladowa

  • 250 g półgorzkiej czekolady (np. deserowa 60%; ok. 2,5 tabliczki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła (opcjonalnie)

Dodatki (do wyboru)

  • pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W małym rondelku przygotowuję kąpiel wodną (wlewam wrzątek i trzymam na ogniu).
  • Wstawiam do wrzątku kubek i wlewam śmietankę. Podgrzewam prawie do wrzenia. Dodaję pokruszoną czekoladę i mieszam całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję reguluję dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.
  • Masę czekoladową przelewam do naczynia do fondue, zapalam świeczkę do podgrzewania.
  • Podaję z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak rozpuścić czekoladę
  2. Zastępując ciemną czekoladę czekoladą białą, w ten sam sposób można przygotować fondue z białej czekolady

Wartości odżywcze

Serving: 135g | Calories: 685kcal | Carbohydrates: 41g (14%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 56g (86%) | Saturated Fat: 33g (165%) | Cholesterol: 112mg (37%) | Sodium: 120mg (5%) | Potassium: 443mg (13%) | Fiber: 5g (20%) | Sugar: 28g | Vitamin A: 27.4% | Vitamin C: 1.8% | Calcium: 8% | Iron: 22.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jeden wspólny, mały garnuszek podgrzewany świeczką i czekoladowa uczta gotowa. Z pewnością będzie smakować! Oprócz tego można podać na wiele sposobów i zaprezentować ładnie ułożone dodatki.

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało Wasze fondue z czekolady. Które dodatki wybraliście? Jestem bardzo ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

47 komentarzy
  1. Można dodać oliwę z oliwek, widziałam już też takie przepisy, chociaż nie próbowałam osobiście. Tylko to musi być naprawdę dobra oliwa, która nie jest gorzka w smaku.

  2. Hej. Mam taką książkę „Czekolada. 50 łatwych przepisów.” Tam wszystkie przepisy są z Academii Barilla (akademia gotowania, Włochy)
    Tam mam właśnie przepis na czekoladowe fondue, ale zamiast tej śmietanki jest oliwa extra vergine i to fondue jest takie jasne. Nie wiem co dodać. Pomozesz?

  3. może być jak nie lubisz gorzkiej. Tylko wtedy śmietanki raczej mniej, najlepiej dodawać ją stopniowo i kontrolować konsystencję.

  4. Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  5. [..YouTube..] Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  6. [..YouTube..] @GlowShine180 Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  7. u mnie towrzy się niespodzianka walentynkowa – taka że wrócę we wtorek z zumby, wyjmę z lodówki i już będzie – jakby nikt jej nie przygotowywał przez kilka dni:):)

  8. Z czekolady najbardziej lubię bigos, a to chyba nie za bardzo na tę okazję… 😉 Na szczęście nie obchodzę 🙂

  9. To mi przypomina, że mam reklamówkę młodych ziemniaków na balkonie. Jutro zrobię z kefirem i koperkiem i topionym masłem :D.

  10. hahaha nie tym razem 🙂 ja w ciąży jadłam głównie kartofle, śledzia i piłam mleko – czekolady i owoców nie tknęłam hahaha

  11. Dostałam w prezencie. Ale jak klikniesz w link pod filmem, na mojej stronie jest podane gdzie można kupić zestaw do fondue :).

  12. Następne w kolejce jest fondue serowe, tylko jakiś większy garnek by się przydał :). Czekoladowe chciałabym jeszcze zrobić z białej czekolady, ale to już koniecznie z truskawkami do kompletu :). Zdjęcia ewoluują, mam nadzieję, że jeszcze poewoluują w lepszym kierunku i dziękuję za komplement na zachętę :).

  13. Dorotka – świetne fondue!!!! Uwielbiam zarówno serowe, winne, czekoladowe, (ale jestem wybredna 😉 właściwie przy każdym stolę lub siedzę jak zaczarowana i najadam się nieprzyzwoicie. Podobnie jest z garnkiem mongolskim, strasznie bym takowy chciała ale cenowo jest zabójczy.
    Zdjęcia cud, miód malina!!!! Świetne po prostu świetne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)