Fondue czekoladowe

Brak oryginalnej szwajcarskiej czy belgijskiej czekolady nie oznacza, że we własnej kuchni nie możemy przyrządzić małej, czekoladowej uczty. Fondue czekoladowe z powodzeniem zrobimy z półgorzkiej czekolady połączonej ze śmietanką kremówką, natomiast pożądaną konsystencję (jedni lubią gęstszą, inni bardziej rzadką) uzyskamy, zwiększając lub zmniejszając ilość dodawanej śmietanki.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na desery

Fondue z czekolady to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Zimą możemy wykorzystać inne, sezonowe owoce. Polecam mandarynki, pomarańcze, jabłka, banany czy brzoskwinie lub ananasa z puszki. Dodatkowo kilka biszkoptów lub pierniczki świąteczne, kilka szpadek do nadziewania owoców, malutkie talerzyki…

5 od 1 osoby
Fondue czekoladowe
Fondue czekoladowe
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
20 min
 
Najlepsze fondue czekoladowe. Przepis na fondue z czekolady z dodatkiem owoców, biszkoptów i ciasteczek czyli jak zrobić fondue czekoladowe krok po kroku
Danie: Deser
Kuchnia: Austriacka, Szwajcarska
Przepis na: fondue czekoladowe, fondue z czekolady
Liczba kalorii: 685 kcal
Liczba porcji: 4 porcje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa czekoladowa
  • 250 g półgorzkiej czekolady (np. deserowa 60%; ok. 2,5 tabliczki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła (opcjonalnie)
Dodatki (do wyboru)
  • pierniczki, biszkopty, mandarynki, banany, jabłka, ananas, brzoskwinie, truskawki lub inne owoce i ciastka w dowolnej konfiguracji

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Fondue czekoladowe - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Jak rozpuścić czekoladę
  2. Zastępując ciemną czekoladę czekoladą białą, w ten sam sposób można przygotować fondue z białej czekolady
Fondue czekoladowe - Jak zrobić
  1. W małym rondelku przygotowuję kąpiel wodną (wlewam wrzątek i trzymam na ogniu).

  2. Wstawiam do wrzątku kubek i wlewam śmietankę. Podgrzewam prawie do wrzenia. Dodaję pokruszoną czekoladę i mieszam całość aż do połączenia składników. Pożądaną konsystencję reguluję dodatkową ilością wlewanej stopniowo śmietanki lub masła.

  3. Masę czekoladową przelewam do naczynia do fondue, zapalam świeczkę do podgrzewania.

  4. Podaję z owocami sezonowymi, np. z mandarynkami, pokrojonym jabłkiem, pokrojonymi bananami oraz ciastkami: herbatnikami, pierniczkami czy biszkoptami.

Wartości odżywcze
Fondue czekoladowe
Wielkość porcji (135 g)
Liczba kalorii 685 kcal Kalorie z tłuszczów 504 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 56g 86%
Tłuszcze nasycone 33g 165%
Cholesterol 112mg 37%
Sód 120mg 5%
Potas 443mg 13%
Węglowodany ogółem 41g 14%
Błonnik 5g 20%
Cukry 28g
Białko 5g 10%
Witamina A 27.4%
Witamina C 1.8%
Wapń 8%
Żelazo 22.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jeden wspólny, mały garnuszek podgrzewany świeczką i czekoladowa uczta gotowa. Z pewnością będzie smakować! Oprócz tego można podać na wiele sposobów i zaprezentować ładnie ułożone dodatki.

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło i smakowało Wasze fondue z czekolady. Które dodatki wybraliście? Jestem bardzo ciekawa :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

47 komentarzy
  1. Można dodać oliwę z oliwek, widziałam już też takie przepisy, chociaż nie próbowałam osobiście. Tylko to musi być naprawdę dobra oliwa, która nie jest gorzka w smaku.

  2. Hej. Mam taką książkę „Czekolada. 50 łatwych przepisów.” Tam wszystkie przepisy są z Academii Barilla (akademia gotowania, Włochy)
    Tam mam właśnie przepis na czekoladowe fondue, ale zamiast tej śmietanki jest oliwa extra vergine i to fondue jest takie jasne. Nie wiem co dodać. Pomozesz?

  3. może być jak nie lubisz gorzkiej. Tylko wtedy śmietanki raczej mniej, najlepiej dodawać ją stopniowo i kontrolować konsystencję.

  4. Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  5. [..YouTube..] Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  6. [..YouTube..] @GlowShine180 Specjalną czekoladę do fondue to chyba wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej, bez żadnych innych dodatków. Tak mi się wydaje, bo nigdy nie kupowałam. Zerknij do instrukcji na opakowaniu jeśli tam jest :).

  7. u mnie towrzy się niespodzianka walentynkowa – taka że wrócę we wtorek z zumby, wyjmę z lodówki i już będzie – jakby nikt jej nie przygotowywał przez kilka dni:):)

  8. Z czekolady najbardziej lubię bigos, a to chyba nie za bardzo na tę okazję… 😉 Na szczęście nie obchodzę 🙂

  9. To mi przypomina, że mam reklamówkę młodych ziemniaków na balkonie. Jutro zrobię z kefirem i koperkiem i topionym masłem :D.

  10. hahaha nie tym razem 🙂 ja w ciąży jadłam głównie kartofle, śledzia i piłam mleko – czekolady i owoców nie tknęłam hahaha

  11. Dostałam w prezencie. Ale jak klikniesz w link pod filmem, na mojej stronie jest podane gdzie można kupić zestaw do fondue :).

  12. Następne w kolejce jest fondue serowe, tylko jakiś większy garnek by się przydał :). Czekoladowe chciałabym jeszcze zrobić z białej czekolady, ale to już koniecznie z truskawkami do kompletu :). Zdjęcia ewoluują, mam nadzieję, że jeszcze poewoluują w lepszym kierunku i dziękuję za komplement na zachętę :).

  13. Dorotka – świetne fondue!!!! Uwielbiam zarówno serowe, winne, czekoladowe, (ale jestem wybredna 😉 właściwie przy każdym stolę lub siedzę jak zaczarowana i najadam się nieprzyzwoicie. Podobnie jest z garnkiem mongolskim, strasznie bym takowy chciała ale cenowo jest zabójczy.
    Zdjęcia cud, miód malina!!!! Świetne po prostu świetne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)