Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze potrawy wegetariańskie
Ratatouille z grzybami
Liczba porcji | 4-6 |
Czas przygotowania i oczekiwania | 10 min |
Czas gotowania | 20 min |
Całkowity czas | 30 min |
Przepis autorski | Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl |
W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 mała cukinia (pokrojona na cienkie plasterki)
- 500 g świeżych grzybów (ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować)
- 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- ½ Szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 3 pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę)
- 4 jabłka (twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę)
- 1 żółta papryka (pokrojona w grubą kostkę)
- 1 por (tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator. |
Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ. |
![]() Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :). Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych! |
Moje porady
Przydatne poradniki:
Ratatouille z grzybami - Jak zrobić
Krok 1 | |
W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju. | |
Krok 2 | |
Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię. | |
Krok 3 | |
Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. | |
Krok 4 | |
Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu. | |
Krok 5 | |
Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem. |
Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest. |
Grzyby, jabłka, papryka, cukinia i czerwone wino to naprawdę ciekawe połączenie.
A teraz się udało.
A więc jeszcze raz.
Czy zamiast świeżych grzybów mogę użyć suszonych? Posiadam wielki pojemnik (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, wszystko razem)od mamy i nie mam pojęcia jak poza grzybową je spożytkować?
Namoczone w zimnej wodzie przez kilka godzin i odciśnięte mogą pójść do tego ratatouille :). Ale ja to bym chyba zrobiła pierogi z grzybami i młodą kapustą :).
A pewnie że ja bym zrobiła jakbym tylko umiała…
Na razie skupię się na tym przepisie.
Próbuję zamieścić komentarz a właściwie pytanie i bez skutku….Czemu!?
Moje pytanie bedzie niezwiazane z kuchnią francuską- czy byla by taka możliwosc by dodac kilka przepisów kuchni tunezyjskiej? Jest ona troche połączona z kuchnią francuką ale jednak wiele smaków jest zupełnie innych. Widzę , ze jest wiele oryginalnych przepisów np. kuchni nowozelandziej ale tunezyjskiej nie ma 🙁
Jak już będę miała jakieś pojęcie o kuchni tunezyjskiej to na pewno coś się pojawi. Na razie ani mnie tam nie było, ani o tym nigdzie nie czytałam, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni :).
mysza, wiosenka: właśnie zrobiłam aktualizację i przepis jest już widoczny. Zapraszam i życzę smacznego!
Wygląda świetnie, tak więc czekam na przepis.
Tez robiłam „ratatuja” tylko ja zrobiłam wersję mięsna. Grzybowa wygląda zachęcająco więc pewnie niedługo tez ją wypróbuję:)