Ratatouille z grzybami przepis | Dorota Kamińska

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze potrawy wegetariańskie

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami, na czerwonym winie, z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i cukinii oraz jabłek. Pyszne ratatouille jesienne - pomysł na danie jednogarnkowe.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Przepis na: ratatouille z grzybami
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 168kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów (ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować)
  • 1 mała cukinia (pokrojona na cienkie plasterki)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę)
  • 1 żółta papryka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 por (tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 4 jabłka (twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę)
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
  • Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
  • Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
  • Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 280g | Calories: 168kcal | Carbohydrates: 21g (7%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 43mg (2%) | Potassium: 591mg (17%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 15.4% | Vitamin C: 59.1% | Calcium: 2.9% | Iron: 6.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Grzyby, jabłka, papryka, cukinia i czerwone wino to naprawdę ciekawe połączenie.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. A teraz się udało.
    A więc jeszcze raz.
    Czy zamiast świeżych grzybów mogę użyć suszonych? Posiadam wielki pojemnik (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, wszystko razem)od mamy i nie mam pojęcia jak poza grzybową je spożytkować?

  2. Moje pytanie bedzie niezwiazane z kuchnią francuską- czy byla by taka możliwosc by dodac kilka przepisów kuchni tunezyjskiej? Jest ona troche połączona z kuchnią francuką ale jednak wiele smaków jest zupełnie innych. Widzę , ze jest wiele oryginalnych przepisów np. kuchni nowozelandziej ale tunezyjskiej nie ma 🙁

    1. Jak już będę miała jakieś pojęcie o kuchni tunezyjskiej to na pewno coś się pojawi. Na razie ani mnie tam nie było, ani o tym nigdzie nie czytałam, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)