Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami
5/5 (2)

Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze potrawy wegetariańskie

Ratatouille z grzybami

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Ratatouille z grzybami, na czerwonym winie, z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i cukinii oraz jabłek. Pyszne ratatouille jesienne - pomysł na danie jednogarnkowe.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 mała cukinia (pokrojona na cienkie plasterki)
  • 500 g świeżych grzybów (ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować)
  • 2 Ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • ½ Szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę)
  • 4 jabłka (twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę)
  • 1 żółta papryka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 por (tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę

Ratatouille z grzybami - Jak zrobić

Krok 1
W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
Krok 2
Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
Krok 3
Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
Krok 5
Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Grzyby, jabłka, papryka, cukinia i czerwone wino to naprawdę ciekawe połączenie.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. A teraz się udało.
    A więc jeszcze raz.
    Czy zamiast świeżych grzybów mogę użyć suszonych? Posiadam wielki pojemnik (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, wszystko razem)od mamy i nie mam pojęcia jak poza grzybową je spożytkować?

  2. Moje pytanie bedzie niezwiazane z kuchnią francuską- czy byla by taka możliwosc by dodac kilka przepisów kuchni tunezyjskiej? Jest ona troche połączona z kuchnią francuką ale jednak wiele smaków jest zupełnie innych. Widzę , ze jest wiele oryginalnych przepisów np. kuchni nowozelandziej ale tunezyjskiej nie ma 🙁

    1. Jak już będę miała jakieś pojęcie o kuchni tunezyjskiej to na pewno coś się pojawi. Na razie ani mnie tam nie było, ani o tym nigdzie nie czytałam, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)