fbpx
Czytasz właśnie
Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Rok temu to było pierwsze ratatouille, jakie kiedykolwiek zrobiłam. W dodatku ratatouille z grzybami! Teraz postanowiłam je powtórzyć i oto efekt. Pyszne, pożywne i pięknie pachnące, można powiedzieć nawet, że odrobinę spolszczone, bo to w końcu my, Polacy, jesteśmy największymi fanami zbierania grzybów i przygotowywania na ich bazie wspaniałych potraw.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze potrawy wegetariańskie

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami

Ratatouille z grzybami, na czerwonym winie, z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i cukinii oraz jabłek. Pyszne ratatouille jesienne - pomysł na danie jednogarnkowe.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Francuska
Przepis na: ratatouille z grzybami
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 168kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g świeżych grzybów (ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować)
  • 1 mała cukinia (pokrojona na cienkie plasterki)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę)
  • 1 żółta papryka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 por (tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki)
  • 4 jabłka (twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę)
  • ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
  • Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
  • Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
  • Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 280g | Kalorie: 168kcal (8%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 43mg (2%) | Potas: 591mg (17%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 770IU (15%) | Witamina C: 48.8mg (59%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Grzyby, jabłka, papryka, cukinia i czerwone wino to naprawdę ciekawe połączenie.

9 komentarzy
  • A teraz się udało.
    A więc jeszcze raz.
    Czy zamiast świeżych grzybów mogę użyć suszonych? Posiadam wielki pojemnik (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, wszystko razem)od mamy i nie mam pojęcia jak poza grzybową je spożytkować?

  • Moje pytanie bedzie niezwiazane z kuchnią francuską- czy byla by taka możliwosc by dodac kilka przepisów kuchni tunezyjskiej? Jest ona troche połączona z kuchnią francuką ale jednak wiele smaków jest zupełnie innych. Widzę , ze jest wiele oryginalnych przepisów np. kuchni nowozelandziej ale tunezyjskiej nie ma 🙁

    • Jak już będę miała jakieś pojęcie o kuchni tunezyjskiej to na pewno coś się pojawi. Na razie ani mnie tam nie było, ani o tym nigdzie nie czytałam, ale mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom