Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jako miłośniczka szpinaku, pomidorów i owoców morza miewam problem z wybraniem w pizzerii czy w domu odpowiedniej pizzy, którą chciałabym zjeść. Pizza Margherita smakuje wybornie, pizza z owocami morza jest dużo bardziej pożywna, a pizza ze szpinakiem to po prostu poezja smaku. Kiedy do tej puli dodamy jeszcze pizzę z pieczarkami, naprawdę trudno się zdecydować i najlepiej, kiedy do jedzenia mam towarzystwo kilku osób i mogę przygotować 4 różne pizze, każdą z innymi dodatkami, a potem zjeść po kawałku każdej smakowej kombinacji. A może pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie kilku charakterystycznych smaków. Mamy tu łagodny szpinak, który można wzbogacić smakiem sera koziego, a do tego dołożyć lekko słodkie, miękkie pomidory suszone, w razie potrzeby nadając całości charakteru czosnkiem – najlepiej zeszklonym na klarowanym maśle lub na oliwie z oliwek. Tak przygotowana pizza składa się tylko z kilku dodatków i pięknie prezentuje się na talerzu.

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pizza ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem kozim czyli doskonałe i kolorowe połączenie smaków.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz. 20 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 2 godz. 40 min
Kategoria: Danie główne
Liczba porcji: 4 pizze o średnicy ok. 30 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki (przesiana)
  • 50 g drożdży
  • szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli

Dodatki

  • 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
  • 500 g szpinaku (świeże, nieduże liście lub większe, porwane na kawałki)
  • 300 g suszonych pomidorów w zalewie
  • oliwa z oliwek
  • 400 g sera koziego (porwany na niewielkie kawałki)
  • 2-4 ząbki czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno pokrojony)
  • masło klarowane (opcjonalnie)
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
  • Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
  • Krok opcjonalny. Na patelni szklimy czosnek na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszklony przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  • Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
  • Na każdą pizzę nakładamy ser kozi, szpinak, pomidory i czosnek i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
  • Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
  • Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
  • Podajemy gorącą pizzę. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli i białego pieprzu oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.

Przydatne przepisy i poradniki

Najlepsza mąka na pizzę to mąka pszenna typ 00, niestety nie jest łatwo dostępna, dlatego warto wykorzystać często spotykaną na sklepowych półkach mąkę poznańską typ 500. Polecam ciasto na pizzę na mące orkiszowej typ 630, o najniższym indeksie glikemicznym.
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bezglutenowa - przygotowana na cieście na pizzę bezglutenowym
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wegańska - przygotowana bez masła klarowanego i bez sera koziego, który można zastąpić pokruszonym tofu.
Przydatne poradniki:
  1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  4. Jak zrobić masło klarowane
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pizza ze szpinakiem i serem kozim
Pizza ze szpinakiem i serem kozim
6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom