Jako miłośniczka szpinaku, pomidorów i owoców morza miewam problem z wybraniem w pizzerii czy w domu odpowiedniej pizzy, którą chciałabym zjeść. Pizza Margherita smakuje wybornie, pizza z owocami morza jest dużo bardziej pożywna, a pizza ze szpinakiem to po prostu poezja smaku. Kiedy do tej puli dodamy jeszcze pizzę z pieczarkami, naprawdę trudno się zdecydować i najlepiej, kiedy do jedzenia mam towarzystwo kilku osób i mogę przygotować 4 różne pizze, każdą z innymi dodatkami, a potem zjeść po kawałku każdej smakowej kombinacji. A może pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska”
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie kilku charakterystycznych smaków. Mamy tu łagodny szpinak, który można wzbogacić smakiem sera koziego, a do tego dołożyć lekko słodkie, miękkie pomidory suszone, w razie potrzeby nadając całości charakteru czosnkiem – najlepiej zeszklonym na klarowanym maśle lub na oliwie z oliwek. Tak przygotowana pizza składa się tylko z kilku dodatków i pięknie prezentuje się na talerzu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki (przesiana)
- 50 g drożdży
- 2½ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
Dodatki
- 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
- 500 g szpinaku (świeże, nieduże liście lub większe, porwane na kawałki)
- 300 g suszonych pomidorów w zalewie
- oliwa z oliwek
- 400 g sera koziego (porwany na niewielkie kawałki)
- 2-4 ząbki czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno pokrojony)
- masło klarowane (opcjonalnie)
- sól, biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wegańska - przygotowana bez masła klarowanego i bez sera koziego, który można zastąpić pokruszonym tofu. Przydatne poradniki:
- Pizza idealna - poradnik dla początkujących
- Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
- Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
- Krok opcjonalny. Na patelni szklimy czosnek na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszklony przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
- Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
- Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
- Na każdą pizzę nakładamy ser kozi, szpinak, pomidory i czosnek i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
- Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
- Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
- Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
- Podajemy gorącą pizzę. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli i białego pieprzu oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.
Plus szczypta gałki 🙂
bez niego szpinak jest troche nijaki… wiec czy to w salacie z mlodych listkow, czy tez na cieplo zmielony i ze smietanka… bez czosneczku ani rusz
Czosnek i szpinak to udany mariaż :).
tak ale z czosnkiem 🙂
Mniam szpinak :)))
ja też tak uważam!