Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
5/5 (1)

Jako miłośniczka szpinaku, pomidorów i owoców morza miewam problem z wybraniem w pizzerii czy w domu odpowiedniej pizzy, którą chciałabym zjeść. Pizza Margherita smakuje wybornie, pizza z owocami morza jest dużo bardziej pożywna, a pizza ze szpinakiem to po prostu poezja smaku. Kiedy do tej puli dodamy jeszcze pizzę z pieczarkami, naprawdę trudno się zdecydować i najlepiej, kiedy do jedzenia mam towarzystwo kilku osób i mogę przygotować 4 różne pizze, każdą z innymi dodatkami, a potem zjeść po kawałku każdej smakowej kombinacji. A może pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

Zobacz też: Więcej przepisów z działu „Kuchnia włoska

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to połączenie kilku charakterystycznych smaków. Mamy tu łagodny szpinak, który można wzbogacić smakiem sera koziego, a do tego dołożyć lekko słodkie, miękkie pomidory suszone, w razie potrzeby nadając całości charakteru czosnkiem – najlepiej zeszklonym na klarowanym maśle lub na oliwie z oliwek. Tak przygotowana pizza składa się tylko z kilku dodatków i pięknie prezentuje się na talerzu.

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Liczba porcji4 pizze o średnicy ok. 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania2 godz., 20 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas2 godz., 40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Ciasto

    • 1 kg mąki (przesiana)
    • 50 g drożdży
    • 2 i 1/2 Szklanki ciepłej wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soli

    Dodatki

    • 1 kg pomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoika (świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane)
    • 500 g szpinaku (świeże, nieduże liście lub większe, porwane na kawałki)
    • 300 g suszonych pomidorów w zalewie
    • oliwa z oliwek
    • 400 g sera koziego (porwany na niewielkie kawałki)
    • sól, biały pieprz

    Dodatki (opcjonalnie)

    • 2-4 Ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
    • masło klarowane

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    Najlepsza mąka na pizzę to mąka pszenna typ 00, niestety nie jest łatwo dostępna, dlatego warto wykorzystać często spotykaną na sklepowych półkach mąkę poznańską typ 500. Polecam ciasto na pizzę na mące orkiszowej typ 630, o najniższym indeksie glikemicznym.

    Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bezglutenowa - przygotowana na cieście na pizzę bezglutenowym
    Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wegańska - przygotowana bez masła klarowanego i bez sera koziego, który można zastąpić pokruszonym tofu.

    Przydatne poradniki:

    1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
    2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
    3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
    4. Jak zrobić masło klarowane

    Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - Jak zrobić

    Krok 1
    Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
    Krok 2
    Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
    Krok 3
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
    Krok 4
    Krok opcjonalny. Na patelni szklimy czosnek na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszklony przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
    Krok 5
    Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
    Krok 6
    Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
    Krok 7
    Na każdą pizzę nakładamy ser kozi, szpinak, pomidory i czosnek i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
    Krok 8
    Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
    Krok 9
    Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
    Krok 10
    Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
    Krok 11
    Podajemy gorącą pizzę. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli i białego pieprzu oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Pizza ze szpinakiem i serem kozim
    Pizza ze szpinakiem i serem kozim

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    6 komentarzy
    1. bez niego szpinak jest troche nijaki… wiec czy to w salacie z mlodych listkow, czy tez na cieplo zmielony i ze smietanka… bez czosneczku ani rusz

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)