1kgpomidorów lub ok. 700 ml pulpy pomidorowej/passaty ze słoikaświeże pomidory sparzone, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, zmiksowane
500gszpinakuświeże, nieduże liście lub większe, porwane na kawałki
300gsuszonych pomidorów w zalewie
oliwa z oliwek
400gsera koziegoporwany na niewielkie kawałki
2-4ząbkiczosnkuopcjonalnie; bardzo drobno pokrojony
masło klarowaneopcjonalnie
sól, biały pieprz
Instructions
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc).
Krok opcjonalny. Na patelni szklimy czosnek na oliwie lub maśle klarowanym, a zeszklony przekładamy na talerzyk lub do miseczki.
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, wałkujemy ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
Smarujemy ciasto cienką warstwą pomidorów, które, opcjonalnie, można posolić.
Na każdą pizzę nakładamy ser kozi, szpinak, pomidory i czosnek i skrapiamy całość oliwą z oliwek.
Wstawiamy pizzę z blaszką do piekarnika nagrzanego do 250 °C (najlepiej przy włączonym termoobiegu) lub przekładamy na rozgrzany kamień do pieczenia pizzy.
Pieczemy pizzę przez ok. 7-10 minut na kamieniu lub 15-20 minut na blaszce.
Pizzę pieczoną na blaszce dobrze jest po upieczeniu położyć na chwilę na ruszcie, żeby do spodu miało dostęp powietrze, które go delikatnie podsuszy.
Podajemy gorącą pizzę. Można wzbogacić jej smak szczyptą soli i białego pieprzu oraz skropić dodatkową oliwą z oliwek.
Notes
Najlepsza mąka na pizzę to mąka pszenna typ 00, niestety nie jest łatwo dostępna, dlatego warto wykorzystać często spotykaną na sklepowych półkach mąkę poznańską typ 500. Polecam ciasto na pizzę na mące orkiszowej typ 630, o najniższym indeksie glikemicznym.Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami bezglutenowa - przygotowana na cieście na pizzę bezglutenowym Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wegańska - przygotowana bez masła klarowanego i bez sera koziego, który można zastąpić pokruszonym tofu.Przydatne poradniki: