Zapiekanka ze szpinakiem, którą przygotujecie na bazie ziemniaków lub batatów, z dodatkiem podsmażonego na maśle szpinaku. Coś na obiad, kiedy nie ma upałów i można spokojnie rozgrzać piekarnik, żeby po domu rozchodziło się ciepło i przyjemny zapach pieczonego dania. Moja zapiekanka szpinakowa będzie świetnie smakować z dodatkiem sera solankowego, ale taki żółty, twardy, też doskonale się w niej sprawdzi. Zobaczcie jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem i cukinią oraz ziemniakami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Moja zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami z cukinią to wersja wegetariańska. Znajdziecie tu warzywa, a do tego sos na bazie śmietanki i jajka oraz pyszny, solankowy ser. Możecie też wykorzystać pleśniowy, np. lazur, rokpol czy gorgonzolę, które z pewnością doskonale skomponują się ze smakiem szpinaku. Jako bazowe warzywa proponuję cukinię i ziemniaki. Wam pozostawiam wybór ich proporcji. A może wolicie wykorzystać bakłażan lub bataty? Również będzie pysznie!
Kolorowa zapiekanka na bazie szpinaku, cukinii i ziemniaków
Jeśli mowa o serze, to uwielbiam połączenie szpinaku i fety! Grecy wiedzą, co dobre! Ale jeśli chcecie wykorzystać inny ser solankowy, to nie ma problemu. Mamy nawet naszą pyszną, polską bryndzę, która świetnie będzie tu pasować.
![Jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2019/08/jak-zrobic-zapiekanke-ze-szpinakiem.jpg?x56925)
Trochę krojenia, trochę układania, trochę duszenia na patelni. Ale nie jest to skomplikowane danie, dlatego gorąco polecam przygotować nawet tym z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoje kuchenne przygody z gotowaniem. Zwłaszcza teraz, gdy trochę się ochłodziło i można włączyć piekarnik :).
![Zapiekanka ze szpinakiem](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2019/08/zapiekanka-ze-szpinakiem-768x512.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g szpinaku (krótko przelany wrzątkiem, odciśnięty na sicie)
- 250 g cukinii (pokrojona w duże plastry o grubości 3-5 mm)
- 500 g ziemniaków (obrane i pokrojone w plastry o grubości 3-5 mm)
- 100 g sera feta (pokruszony)
- 50 g pomidorków koktajlowych (pokrojone na połówki)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
- 2 szklanki słodkiej śmietanki do zup i sosów (18% tłuszczu; można zastąpić mieszanką „pół na pół” śmietanki kremówki 30-36% oraz mleka)
- 1 jajko (lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (do smażenia)
- 1 łyżeczka mieszanki cynamonu i gałki muszkatołowej (lub 3 łyżki tymianku lub mieszanki ziół prowansalskich)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub posiekanego drobno imbiru (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona wrzątkiem)
- 1 łyżka bazylii (posiekana; można zastąpić innymi świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem lub szałwią)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 200 °C.
- Smaruję dno i boki naczynia żaroodpornego oliwą/olejem.
- Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie na patelni, na niedużym ogniu. Warzywa powinny zmięknąć.
- Dodaję szpinak i podsmażam całość, mieszając i rozdrabniając za pomocą łopatki.
- Cynamon i gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny/imbir mieszam ze śmietanką i jajkiem/mąką ziemniaczaną (rozcieram grudki). Doprawiam pieprzem i odrobiną soli.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układam cukinię i ziemniaki, przekładając każdą warstwę niewielką ilością szpinakowej masy oraz posypując tymiankiem. Jako ostatnią warstwę układam cukinię z ziemniakami.
- Zalewam całość mieszanką śmietankową i przykrywam.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 45-60 minut. Cukinia i ziemniaki powinny zmięknąć.
- Odkrywam naczynie, wyłączam piekarnik i posypuję zapiekankę serem feta. Dekoruję pomidorkami.
- Zostawiam odkrytą zapiekankę w piekarniku na 15 minut, do roztopienia sera.
- Serwuję z dodatkiem świeżych ziół na wierzchu.
Wartości odżywcze
Pomidorki koktajlowe to taka kropka nad „i” w tej potrawie. Bez nich zapiekanka nie prezentowałaby się tak apetycznie – zgodzicie się?
![Zapiekanka szpinakowa - przepis](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2019/08/zapiekanka-szpinakowa-przepis.jpg?x56925)
Ponieważ cukinia puszcza dużo soku w trakcie pieczenia, nie pomijajcie jajka lub mąki ziemniaczanej w tej recepturze. Chyba że nie będzie Wam przeszkadzać rzadki sos. Bo dzięki przyprawom lub ziołom oraz cytrynie i tak będzie pyszny!
![Zapiekanka ze szpinakiem - przepis](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2019/08/zapiekanka-ze-szpinakiem-przepis.jpg?x56925)
Bardzo jestem ciekawa, czy przygotujecie to danie oraz jakie warzywa do niego wykorzystacie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakowało! A może pokusicie się o dodanie jakiegoś mięsa? To też będzie dobry pomysł, jeśli je lubicie :).