Sałatka z ryżu z łososiem przepis | Dorota Kamińska

Sałatka z ryżu z łososiem

Sałatka z ryżu z łososiem

Świetna na imprezę lub po Świętach, kiedy w kuchni zostanie zapas pieczonego łososia. Doskonała również z wędzonym: sałatka z ryżu z łososiem. Połączenie z cebulą, koperkiem, jajkiem i majonezem. Klasyczny smak, który podbije niejedno zakochane w łososiu serce :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na sałatki

Sałatka z ryżu z łososiem
Autorka: Dorota Kamińska
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki ryżu
  • 100 g łososia wędzonego (pokrojony w niedużą kostkę)
  • 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji)
  • 100 g kukurydzy
  • ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy extra vergine
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki koperku (drobno posiekany; kilka gałązek do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Majonez - przepis jak zrobić domowy
  2. Jak ugotować ryż
  3. Jak pokroić cebulę
Sałatka z ryżu z łososiem - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski.

  2. Dodaję pozostałe składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)