fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

  • przepis na łososia z piekarnika
  • prosty sposób przygotowania i krótki czas pieczenia
  • z czosnkiem lub imbirem, albo na ostro
  • z dodatkiem ziół lub korzennych przypraw
  • skropiony sokiem z cytrusów
  • idealny, łatwy i smaczny obiad lub kolacja
Łosoś pieczony bez tłuszczu

Łosoś pieczony w piekarniku gości od czasu do czasu w mojej kuchni. Jest bardzo smaczny, jednak ważne, żeby pieczony łosoś z piekarnika nie wyszedł zbyt suchy. Różne są smaczne ryby do spróbowania, które warto przygotować z okazji Świąt, gdy nie lubi się karpia i ta do nich należy. Prosty przepis na pieczonego łososia – lubianą i popularną rybę. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na taką dobrej jakości. Z dodatkiem cytryny lub limonki, zestawem aromatycznych przypraw i posmarowany oliwą będzie doskonały. Jak upiec łososia, żeby nie był suchy? Zobaczcie jak zrobić łososia pieczonego krok po kroku.

Przepis na łososia pieczonego

Jak zrobić pieczonego łososia? Można bez wykorzystania tłuszczu. Ryba sama w sobie jest tłusta, dlatego do pieczenia wystarczy jedynie dodatek przypraw i np. czosnku. Uwielbiam połączenie łososia z czosnkiem i ziołami! Jestem natomiast zwolenniczką posmarowania surowej ryby odrobiną oliwy. Uważam, że wtedy znacznie lepiej łączy się smak ryby i przypraw.

Łosoś pieczony przepis

Łosoś pieczony

Pyszny łosoś pieczony, skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Serwowany z dodatkiem pesto lub jogurtu naturalnego wymieszanego z koperkiem. Koper lub inne zioła można też wykorzystać do pieczenia.
4.80 from 5 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 10 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Australijska, Europejska
Przepis na: łosoś pieczony
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 391kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 800 g filetu z łososia bez skóry (pokrojony na 4 części)
  • 3 łyżki oliwy (opcjonalnie; można też zastąpić stopionym masłem klarowanym)
  • biały lub czarny pieprz (mielony)
  • sól

Dodatki opcjonalne (do wyboru)

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek kopru, tymianku, natki pietruszki, rozmarynu, szałwii, bazylii lub kolendry (drobno posiekany)
  • 1 łyżeczka chili (w proszku lub płatkach)
  • 1 łyżka ziaren kolendry lub mieszanki przypraw, np. garam masala lub curry (roztarte w moździerzu)

Po upieczeniu

  • sok z cytrusów (limonka, cytryna lub pomarańcza do skropienia upieczonej ryby)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Upieczony łosoś może przez kilka dni być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje również na zimno.
  2. Polecam spróbować podać łososia z pesto bazyliowym, pesto z natki pietruszki lub sosem czosnkowo-cytrynowym.
  3. Można też upiec łososia bez rozmrażania. Czas potrzebny do pieczenia należy wydłużyć o 8-15 minut .

Jak zrobić

  • Nastawiam  piekarnik na temperaturę 220 °C (góra+dół).
  • Rozmrożonego łososia kroję na 4 części i wkładam do miski.
  • Zalewam oliwą lub masłem (albo całkowicie rezygnuję z dodatku tłuszczu), nacieram czosnkiem lub imbirem, posypuję drobno posiekanymi świeżymi ziołami, kolendrą, pieprzem i solą. Przykrywam i odstawiam na min. 30 minut do lodówki.
    W tym czasie w piekarniku można np. zacząć piec dowolne warzywa, z którymi potem będzie podana ryba.
  • Wstawiam blaszkę z łososiem zawiniętym w folię aluminiową na środkową półkę piekarnika. Jeśli łosoś ma skórę, powinien być ułożony skórą do dołu.
    Czas pieczenia (na każde 2,5 cm grubości łososia, niezależnie od wielkości całego kawałka. Grubość mierzona w najgrubszym miejscu ryby):
    - airfryer: 4-6 minut
    - mały piekarnik ok. 35 l: 8-12 minut
    - duży piekarnik ok. 70 l: 15-20 minut
  • Kilka minut przed upływem czasu pieczenia zaczynam sprawdzać, czy ryba jest gotowa. Sprawdzam za pomocą widelca, czy kawałek/pasek łososia łatwo odrywa się od całości. Jeśli tak, można serwować.
  • Wyjmuję rybę i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 391kcal (20%) | Węglowodany: 2g (1%) | Białko: 40g (80%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 91mg (4%) | Potas: 1013mg (29%) | Witamina A: 100IU (2%) | Witamina C: 5.4mg (7%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łosoś pieczony w piekarniku to z pewnością pole do eksperymentów kulinarnych. Masz nieograniczone możliwości przyprawienia! Możesz wypróbować przepis na łososia z piekarnika i różnych sprawdzonych połączeń, a potem stworzyć swój unikalny przepis.

Łosoś pieczony przepis na różnorodność aromatów

Jeśli lubisz ostrą kuchnię, pikantny łosoś z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu. Dodaj odrobinę ostrej papryki lub chili do ryby. Jeżeli z kolei preferujesz nutę korzenną, możesz posypać rybę cynamonem, gałką muszkatołową, mieszanką garam masala. To doskonały sposób na podkreślenie bogactwa smaków. Jeśli uwielbiasz zioła, sięgnij po świeżą natkę pietruszki, tymianek, koper, rozmaryn czy bazylię. Twój łosoś będzie wyborny!

Łosoś pieczony przepis
Łosoś pieczony przepis

Podkręć smak ryby cytrusami

Aby podkręcić smak pieczonego łososia, warto sięgnąć po cytrusy. Możesz wykorzystać cytrynę, pomarańczę lub limonkę. Ich kwaskowatość doskonale balansuje z delikatnością ryby, nadając całości niepowtarzalnego charakteru. Skropienie gotowej ryby sokiem cytrusowym to sztuczka, dzięki której pieczony łosoś z piekarnika zyska jeszcze intensywniejszy i bardziej orzeźwiający smak.

Zobacz też
Jajecznica

Łosoś z piekarnika

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby

Pieczony łosoś z piekarnika to ryba, którą można podać na nieskończenie wiele sposobów. Z ryżem lub ziemniakami, warzywami z grilla. Z sałatką albo z sosem. Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzesz i z czym Ty go zaserwujesz. Daj mi koniecznie znać w komentarzu!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom