fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś pieczony

Łosoś pieczony

Łosoś pieczony bez tłuszczu

Łosoś pieczony gości od czasu do czasu w mojej kuchni. Jest bardzo smaczny, jednak ważne, żeby pieczony łosoś nie wyszedł zbyt suchy. Różne są smaczne ryby do spróbowania, które warto przygotować z okazji Świąt, gdy nie lubi się karpia i ta do nich należy. Prosty przepis na pieczonego łososia – lubianą i popularną rybę. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na taką dobrej jakości. Z dodatkiem cytryny lub limonki, zestawem aromatycznych przypraw i posmarowany oliwą będzie doskonały. Jak upiec łososia, żeby nie był suchy? Zobaczcie jak zrobić łososia pieczonego krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby

Przepis na łososia pieczonego

Łosoś pieczony przepis

Łosoś pieczony

Pyszny łosoś pieczony, skropiony sokiem z cytryny lub limonki. Serwowany z dodatkiem pesto lub jogurtu naturalnego wymieszanego z koperkiem. Koper lub inne zioła można też wykorzystać do pieczenia.
4.75 z 4 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Australijska, Europejska
Przepis na: łosoś pieczony
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 391kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 800 g filetu z łososia bez skóry (pokrojony na 4 części)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić stopionym masłem klarowanym)
  • biały lub czarny pieprz (mielony)
  • sól

Dodatki opcjonalne (do wyboru)

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 pęczek kopru, tymianku, natki pietruszki, bazylii lub kolendry (drobno posiekane)
  • 1 łyżka ziaren kolendry (roztarte w moździerzu)

Po upieczeniu

  • sok z cytrusów (limonka, cytryna lub pomarańcza do skropienia upieczonej ryby)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam  piekarnik na temperaturę 220 °C (góra+dół).
  • Rozmrożonego łososia kroję na 4 części i wkładam do miski.
  • Zalewam oliwą, nacieram czosnkiem lub imbirem, posypuję drobno posiekanymi świeżymi ziołami, kolendrą, pieprzem i solą. Przykrywam i odstawiam na min. 30 minut do lodówki.
  • Wstawiam blaszkę z łososiem zawiniętym w folię aluminiową na środkową półkę piekarnika. Jeśli łosoś ma skórę, powinien być ułożony skórą do dołu.
    Czas pieczenia: 4-6 minut na każde 2,5 cm grubości łososia, niezależnie od wielkości całego kawałka. (Grubość mierzona w najgrubszym miejscu ryby).
  • Kilka minut przed upływem czasu pieczenia zaczynam sprawdzać, czy ryba jest gotowa. Sprawdzam za pomocą widelca, czy kawałek/pasek łososia łatwo odrywa się od całości. Jeśli tak, można serwować.
  • Wyjmuję rybę i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Upieczony łosoś może przez kilka dni być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje również na zimno.
  2. Polecam spróbować podać łososia z pesto bazyliowym, pesto z natki pietruszki lub sosem czosnkowo-cytrynowym.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 391kcal (20%) | Węglowodany: 2g (1%) | Białko: 40g (80%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 91mg (4%) | Potas: 1013mg (29%) | Witamina A: 100IU (2%) | Witamina C: 5.4mg (7%) | Wapń: 36mg (4%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łosoś pieczony przepis

Łosoś pieczony przepis
Łosoś pieczony przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom