Łosoś pieczony gości od czasu do czasu w mojej kuchni. Jest bardzo smaczny, jednak ważne, żeby pieczony łosoś nie wyszedł zbyt suchy. Różne są smaczne ryby do spróbowania, które warto przygotować z okazji Świąt, gdy nie lubi się karpia i ta do nich należy. Prosty przepis na pieczonego łososia – lubianą i popularną rybę. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na taką dobrej jakości. Z dodatkiem cytryny lub limonki, zestawem aromatycznych przypraw i posmarowany oliwą będzie doskonały. Jak upiec łososia, żeby nie był suchy? Zobaczcie jak zrobić łososia pieczonego krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby
Przepis na łososia pieczonego

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 800 g filetu z łososia bez skóry (pokrojony na 4 części)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić stopionym masłem klarowanym)
- biały lub czarny pieprz (mielony)
- sól
Dodatki opcjonalne (do wyboru)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 pęczek kopru, tymianku, natki pietruszki, bazylii lub kolendry (drobno posiekane)
- 1 łyżka ziaren kolendry (roztarte w moździerzu)
Po upieczeniu
- sok z cytrusów (limonka, cytryna lub pomarańcza do skropienia upieczonej ryby)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 220 °C (góra+dół).
- Rozmrożonego łososia kroję na 4 części i wkładam do miski.
- Zalewam oliwą, nacieram czosnkiem lub imbirem, posypuję drobno posiekanymi świeżymi ziołami, kolendrą, pieprzem i solą. Przykrywam i odstawiam na min. 30 minut do lodówki.
- Wstawiam blaszkę z łososiem zawiniętym w folię aluminiową na środkową półkę piekarnika. Jeśli łosoś ma skórę, powinien być ułożony skórą do dołu.Czas pieczenia: 4-6 minut na każde 2,5 cm grubości łososia, niezależnie od wielkości całego kawałka. (Grubość mierzona w najgrubszym miejscu ryby).
- Kilka minut przed upływem czasu pieczenia zaczynam sprawdzać, czy ryba jest gotowa. Sprawdzam za pomocą widelca, czy kawałek/pasek łososia łatwo odrywa się od całości. Jeśli tak, można serwować.
- Wyjmuję rybę i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Od razu serwuję.
Przydatne przepisy i poradniki
- Upieczony łosoś może przez kilka dni być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje również na zimno.
- Polecam spróbować podać łososia z pesto bazyliowym, pesto z natki pietruszki lub sosem czosnkowo-cytrynowym.
Wartości odżywcze
Łosoś pieczony przepis
