Łosoś pieczony w piekarniku gości od czasu do czasu w mojej kuchni. Jest bardzo smaczny, jednak ważne, żeby pieczony łosoś z piekarnika nie wyszedł zbyt suchy. Różne są smaczne ryby do spróbowania, które warto przygotować z okazji Świąt, gdy nie lubi się karpia i ta do nich należy. Prosty przepis na pieczonego łososia – lubianą i popularną rybę. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na taką dobrej jakości. Z dodatkiem cytryny lub limonki, zestawem aromatycznych przypraw i posmarowany oliwą będzie doskonały. Jak upiec łososia, żeby nie był suchy? Zobaczcie jak zrobić łososia pieczonego krok po kroku.
Przepis na łososia pieczonego
Jak zrobić pieczonego łososia? Można bez wykorzystania tłuszczu. Ryba sama w sobie jest tłusta, dlatego do pieczenia wystarczy jedynie dodatek przypraw i np. czosnku. Uwielbiam połączenie łososia z czosnkiem i ziołami! Jestem natomiast zwolenniczką posmarowania surowej ryby odrobiną oliwy. Uważam, że wtedy znacznie lepiej łączy się smak ryby i przypraw.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 800 g filetu z łososia bez skóry (pokrojony na 4 części)
- 3 łyżki oliwy (opcjonalnie; można też zastąpić stopionym masłem klarowanym)
- biały lub czarny pieprz (mielony)
- sól
Dodatki opcjonalne (do wyboru)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 pęczek kopru, tymianku, natki pietruszki, rozmarynu, szałwii, bazylii lub kolendry (drobno posiekany)
- 1 łyżeczka chili (w proszku lub płatkach)
- 1 łyżka ziaren kolendry lub mieszanki przypraw, np. garam masala lub curry (roztarte w moździerzu)
Po upieczeniu
- sok z cytrusów (limonka, cytryna lub pomarańcza do skropienia upieczonej ryby)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Upieczony łosoś może przez kilka dni być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje również na zimno.
- Polecam spróbować podać łososia z pesto bazyliowym, pesto z natki pietruszki lub sosem czosnkowo-cytrynowym.
- Można też upiec łososia bez rozmrażania. Czas potrzebny do pieczenia należy wydłużyć o 8-15 minut .
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 220 °C (góra+dół).
- Rozmrożonego łososia kroję na 4 części i wkładam do miski.
- Zalewam oliwą lub masłem (albo całkowicie rezygnuję z dodatku tłuszczu), nacieram czosnkiem lub imbirem, posypuję drobno posiekanymi świeżymi ziołami, kolendrą, pieprzem i solą. Przykrywam i odstawiam na min. 30 minut do lodówki. W tym czasie w piekarniku można np. zacząć piec dowolne warzywa, z którymi potem będzie podana ryba.
- Wstawiam blaszkę z łososiem zawiniętym w folię aluminiową na środkową półkę piekarnika. Jeśli łosoś ma skórę, powinien być ułożony skórą do dołu.Czas pieczenia (na każde 2,5 cm grubości łososia, niezależnie od wielkości całego kawałka. Grubość mierzona w najgrubszym miejscu ryby): - airfryer: 4-6 minut - mały piekarnik ok. 35 l: 8-12 minut- duży piekarnik ok. 70 l: 15-20 minut
- Kilka minut przed upływem czasu pieczenia zaczynam sprawdzać, czy ryba jest gotowa. Sprawdzam za pomocą widelca, czy kawałek/pasek łososia łatwo odrywa się od całości. Jeśli tak, można serwować.
- Wyjmuję rybę i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki. Od razu serwuję.
Wartości odżywcze
Łosoś pieczony w piekarniku to z pewnością pole do eksperymentów kulinarnych. Masz nieograniczone możliwości przyprawienia! Możesz wypróbować przepis na łososia z piekarnika i różnych sprawdzonych połączeń, a potem stworzyć swój unikalny przepis.
Łosoś pieczony przepis na różnorodność aromatów
Jeśli lubisz ostrą kuchnię, pikantny łosoś z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu. Dodaj odrobinę ostrej papryki lub chili do ryby. Jeżeli z kolei preferujesz nutę korzenną, możesz posypać rybę cynamonem, gałką muszkatołową, mieszanką garam masala. To doskonały sposób na podkreślenie bogactwa smaków. Jeśli uwielbiasz zioła, sięgnij po świeżą natkę pietruszki, tymianek, koper, rozmaryn czy bazylię. Twój łosoś będzie wyborny!
Podkręć smak ryby cytrusami
Aby podkręcić smak pieczonego łososia, warto sięgnąć po cytrusy. Możesz wykorzystać cytrynę, pomarańczę lub limonkę. Ich kwaskowatość doskonale balansuje z delikatnością ryby, nadając całości niepowtarzalnego charakteru. Skropienie gotowej ryby sokiem cytrusowym to sztuczka, dzięki której pieczony łosoś z piekarnika zyska jeszcze intensywniejszy i bardziej orzeźwiający smak.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby
Pieczony łosoś z piekarnika to ryba, którą można podać na nieskończenie wiele sposobów. Z ryżem lub ziemniakami, warzywami z grilla. Z sałatką albo z sosem. Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzesz i z czym Ty go zaserwujesz. Daj mi koniecznie znać w komentarzu!