Kotlety z soczewicy przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Po wersji z fasoli czas na kotlety z soczewicy, przyprawione korzennymi przyprawami, z dodatkiem natki pietruszki do środka. Można przygotować kotlety z soczewicą w dowolnym kolorze. U mnie zielona, ale gdybym tylko miała czerwoną, na pewno pokusiłabym się o zrobienie również i takich. Można doprawić je dodatkowo wędzoną papryką lub chili na ostro. Świetnie sprawdzą się na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki lub jako składnik burgerów. Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy z kaszą gryczaną lub jaglaną, cebulą i czosnkiem, pachnące natką pietruszki lub kolendrą, kminkiem rzymskim i cynamonem oraz wędzoną papryką, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kotlety z soczewicy
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 94kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej, niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy; lekko rozgotowana; można zastąpić kaszą jaglaną)
  • 300 g ugotowanej soczewicy (rozgnieciona widelcem lub zmiksowana w blenderze (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki; jeśli masa wystarczająco się nie lepi, dodaję 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki)
  • ½ szklanki migdałów w płatkach (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub sezamem; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½-1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Opcjonalnie, zamiast piec w piekarniku, kotlety można smażyć na patelni.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, do masy nie dodaję oleju.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5 cm.
    Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
    Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, od razu przekładam je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  • Piekę kotlety przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
    Jeśli wybieram opcję na patelni, smażę kotlety na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia.
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 5 cm) | Calories: 94kcal (5%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 5g (8%) | Sodium: 16mg (1%) | Potassium: 155mg (4%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 1470IU (29%) | Vitamin C: 2.6mg (3%) | Calcium: 22mg (2%) | Iron: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood