Pasztet z królika

Chociaż moja mama, wiele lat temu, wprowadziła do naszego świątecznego jadłospisu pasztet z kurczaka, klasyką wyniesioną z babcinego domu był pasztet z królika. Przygotowywało się go z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak. Potem, po obiedzie, obok ciast, na stole pojawiała się sałatka jarzynowa. Towarzyszyły jej wędliny i chleb. Pasztet z mięsa królika zagościł na niejednym rodzinnym spotkaniu.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na domowe wędliny

Zapach gotowanego królika kojarzy mi się od zawsze z wiatrem, wilgocią i polem. Jest nietypowy i, moim zdaniem, dość intensywny, chociaż samo mięso, po przyrządzeniu, pozostaje delikatne i łagodne w smaku.

Pasztet z mięsa królika jak u mojej babci

Receptura mojej babci na pasztet z królika, klasyczna i prosta, nie zawierała zbyt wielu różnorodnych składników. Dodatkowego smaku nadawały mu wędzony boczek i suszone grzyby. Za konsystencję odpowiadały wątróbki drobiowe oraz dodatek bułki, natomiast przyprawy – sól i pieprz – babcia urozmaicała tym, co akurat było pod ręką. Czasem była to papryka, innym razem suszone zioła. Dzięki temu za każdym razem można było wyczuć niedużą różnicę w smaku. Pokażę Wam jak zrobić pasztet z mięsa królika krok po kroku.

5 od 1 osoby
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
1 godz. 50 min
Całkowity czas
2 godz. 20 min
 
Pasztet z królika na białym winie, z warzywami, pachnący przyprawami, elegancki, wilgotny, idealny pasztet na Święta i inne wyjątkowe okazje.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet z królika, pasztet z mięsa królika, pasztet z mięsem królika
Liczba kalorii: 105 kcal
Liczba porcji: 2 keksówki 11x30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki)
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone w kawałki o grubości ok. 2-3 cm)
  • 1 pietruszka (obrana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 2-3 cm)
  • ½ selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 750 ml białego wina
  • l wrzątku
  • 1 sucha bułka razowa
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 jajka
  • oliwa
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • ½ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz ziarnisty (kilka ziaren)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasztet z królika - przepis i film wideo

Pasztet z królika - Jak zrobić
  1. Warzywa razem z boczkiem szklimy na oliwie, następnie podduszamy pod przykryciem, na średnim ogniu, żeby uzyskały lekko twardą konsystencję al dente.

  2. Dodajemy grzyby, zioła i przyprawy, oprócz soli, dokładamy królika, zalewamy winem i dopełniamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, następnie solimy i gotujemy do miękkości mięsa jeszcze przez ok. 30 minut.

  3. Na ostatnie 5-8 minut gotowania dodajemy do garnka wątróbkę (nie może gotować się zbyt długo, żeby za bardzo nie stwardniała).

  4. Wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru (wywar zostawiamy!), studzimy. Mięso dokładnie obieramy z kości.

  5. Obrane mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. W razie potrzeby doprawiamy.

  6. Dodajemy do mięsa jajka oraz namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę i dokładnie mieszamy całość, wlewając stopniowo wywar pozostały z gotowania (czasami trzeba dodać cały wywar, innym razem nieco mniej, do uzyskania lekko lejącej papki mięsnej).

  7. Przelewamy masę do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub mąką. Masa powinna sięgać do połowy wysokości keksówki, chociaż można też upiec wyższy pasztet, wykorzystując tylko jedną keksówkę i wydłużając czas pieczenia nawet dwukrotnie.

  8. Pieczemy pasztet (tryb góra+dół: 180 °C lub termoobieg: 160 °C) przez 1 godzinę, w razie potrzeby przykrywając wierzch papierem do pieczenia, gdyby zbyt szybko się rumienił. Po upieczeniu studzimy, następnie schładzamy w lodówce, dzięki czemu pasztet z królika nabierze pełni smaku.

Wartości odżywcze
Pasztet z królika
Wielkość porcji (60 g)
Liczba kalorii 105 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Cholesterol 57mg 19%
Sód 63mg 3%
Potas 241mg 7%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Białko 9g 18%
Witamina A 25.4%
Witamina C 3%
Wapń 1.7%
Żelazo 10.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

„Czym tak pięknie u Ciebie pachnie?” – moje przyjaciółki wpadły do mnie z wizytą tuż przed Bożym Narodzeniem. Zastały mnie w kuchni, gotującą składniki na pasztet z królika. Babciną recepturę urozmaiciłam dodatkiem białego wina, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego, dosypując też odrobinę tymianku i rozmarynu. Kiedy plotkowałyśmy w moim salonie, w kuchni powoli gotował się królik. Następnego dnia, rano, wystudzone składniki zmieliłam w maszynce do mięsa, potem wymieszałam z jajkami i bułką i upiekłam pasztet z mięsa królika, który zebrał mnóstwo komplementów od każdego, kto go w tym roku skosztował.

Pasztet z królika
Pasztet z królika

Polecam Wam jego przygotowanie. Z białym winem mięso połączy się doskonale. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni. Czekam na komentarze, jak Wam smakował :). Dajcie znać, jakie były wrażenia!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

15 komentarzy
  1. Doroto, przede wszystkim bardzo dziękuję za przepis. Czy wg Ciebie konieczna jest wątróbka? Ja od lat robię pasztety (z przewagą mięsa wołowego) i nigdy nie dodaję wątróbki czy innych podrobów. Drugie pytanie: czy koniecznie wędzony boczek, nie mógłby być surowy?

    1. Można pominąć wątróbkę, chociaż ja dodaję ją do pasztetów ze względu na polepszenie konsystencji i urozmaicenie smaku. Boczek może być surowy. Możesz go, Tomku, dodać od razu do gotowania lub wcześniej podsmażyć na patelni.

  2. Pasztet z królika… magnacka uczta! a na winie… coś wspaniałego! W moich rodzinnych stronach przygotowywano pasztet z dzika z dodatkiem świeżych igieł świerku oraz gałązek jałowca wraz ziarnami – aromat taki że nie sposób przejść obojętnie a jak już raz się spróbuje to nie ma odwrotu:) Pozdrawiam Pani Doroto

  3. jakoś się Dorotko nie mogę przekonać do królika,jadłem może ze dwa razy,ale
    nadal mam blokadę,być może dla tego,że je hodowałem osobiście 😉

  4. mały trick jeśli chodzi o papier do pieczenia, można go zmoczyć pod kranem
    i zwinąć w kulkę, dzięki temu będzie się łatwiej układał w naczyniu

  5. Ach ten piękny wypieczony pasztecik w Święto dziękuje za przepis jestem
    kucharzem więc spróbuje przygotować z twojego przepisu .

  6. #przepis na pasztet z królika – z warzywami, gotowany na białym winie. Jaki
    pasztet lubicie najbardziej?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)