Pasztet z królika przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasztet z królika

Pasztet z królika

  • z boczkiem i ziołami
  • gotowany z dodatkiem białego wina
  • delikatny, wilgotny, ale można go pokroić w plastry
Pasztet z królika

Pasztet z królika to klasyczny świąteczny rarytas przygotowywany dawniej przez moją babcię na Święta. Przepis na pasztet z królika mama wyniosła potem ze swojego rodzinnego domu wiele lat temu. Następnie wprowadziła do naszego świątecznego menu pasztet z kurczaka. Na wiele lat królik poszedł w zapomnienie. Również dlatego, że dziadkowie zrezygnowali z hodowli. Teraz, po wielu latach, wraca na nasz rodzinny stół, w moim wykonaniu. Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na domowe wędliny

Przygotowywało się go z okazji Wielkanocy lub Bożego Narodzenia, z mięsa królików z własnego, domowego chowu. Jednak pierwsze skrzypce na babcinym stole grały z reguły: królik w śmietanie, kaczka z jabłkami lub pieczony kurczak. Potem, po obiedzie, obok ciast, na stole pojawiała się sałatka jarzynowa. Towarzyszyły jej wędliny i chleb. Pasztet z mięsa królika zagościł na niejednym rodzinnym spotkaniu. Z pewnością nie tylko w mojej rodzinie :).

Przepis na pasztet z królika

Zapach gotowanego królika kojarzy mi się od zawsze z wiatrem, wilgocią i polem. Taki charakterystyczny, wiejski zapach. Jest nietypowy i, moim zdaniem, dość intensywny, chociaż samo mięso, po przyrządzeniu, pozostaje delikatne i łagodne w smaku. Przepis na pasztet z królika mojej babci to klasyczna i prosta receptura. Nigdy nie zawierała zbyt wielu różnorodnych składników. Dodatkowego smaku nadawały muPa wędzony boczek i suszone grzyby. Za konsystencję odpowiadały wątróbki drobiowe oraz dodatek bułki. Z kolei przyprawy – sól i pieprz – babcia urozmaicała tym, co akurat było pod ręką. Czasem była to papryka, innym razem suszone zioła. Dzięki temu za każdym razem można było wyczuć niedużą różnicę w smaku. U mnie wersja „na bogato” – z dodatkiem białego wina.

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet z królika na białym winie, z warzywami. Przepis na pasztet z królika i wieprzowiny, pachnący przyprawami, elegancki, wilgotny. Idealny pasztet z mięsem królika na Święta i inne wyjątkowe okazje.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 godzina 50 min
Razem: 2 godz. 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: pasztet z królika, pasztet z mięsa królika, pasztet z mięsem królika
Liczba porcji: 2 keksówki 11×30 cm
Kalorie: 105kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 tuszka królika (ok. 1,5 kg)
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki)
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone w kawałki o grubości ok. 2-3 cm)
  • 1 pietruszka (obrana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 2-3 cm)
  • ½ selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 750 ml białego wina
  • l wrzątku
  • 1 sucha bułka razowa
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 jajka
  • oliwa
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • ½ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz ziarnisty (kilka ziaren)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Warzywa razem z boczkiem szklimy na oliwie, następnie podduszamy pod przykryciem, na średnim ogniu, żeby uzyskały lekko twardą konsystencję al dente.
  • Dodajemy grzyby, zioła i przyprawy, oprócz soli, dokładamy królika, zalewamy winem i dopełniamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, następnie solimy i gotujemy do miękkości mięsa jeszcze przez ok. 30 minut.
  • Na ostatnie 5-8 minut gotowania dodajemy do garnka wątróbkę (nie może gotować się zbyt długo, żeby za bardzo nie stwardniała).
  • Wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru (wywar zostawiamy!), studzimy. Mięso dokładnie obieramy z kości.
  • Obrane mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. W razie potrzeby doprawiamy.
  • Dodajemy do mięsa jajka oraz namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę i dokładnie mieszamy całość, wlewając stopniowo wywar pozostały z gotowania (czasami trzeba dodać cały wywar, innym razem nieco mniej, do uzyskania lekko lejącej papki mięsnej).
  • Przelewamy masę do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub mąką. Masa powinna sięgać do połowy wysokości keksówki, chociaż można też upiec wyższy pasztet, wykorzystując tylko jedną keksówkę i wydłużając czas pieczenia nawet dwukrotnie.
  • Pieczemy pasztet (tryb góra+dół: 180 °C lub termoobieg: 160 °C) przez 1 godzinę, w razie potrzeby przykrywając wierzch papierem do pieczenia, gdyby zbyt szybko się rumienił. Po upieczeniu studzimy, następnie schładzamy w lodówce, dzięki czemu pasztet z królika nabierze pełni smaku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 60g | Kalorie: 105kcal (5%) | Węglowodany: 3g (1%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Cholesterol: 57mg (19%) | Sód: 63mg (3%) | Potas: 241mg (7%) | Witamina A: 1270IU (25%) | Witamina C: 2.5mg (3%) | Wapń: 17mg (2%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

„Czym tak pięknie u Ciebie pachnie?” – moje przyjaciółki wpadły do mnie z wizytą tuż przed Bożym Narodzeniem. Zastały mnie w kuchni, gotującą składniki na pasztet z królika.

Pasztet z królika przepis

Babciną recepturę urozmaiciłam dodatkiem białego wina, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego, dosypując też odrobinę tymianku i rozmarynu. Kiedy plotkowałyśmy w moim salonie, w kuchni powoli gotował się królik. Następnego dnia, rano, wystudzone składniki zmieliłam w maszynce do mięsa. Potem wymieszałam z jajkami i bułką i upiekłam pasztet z mięsa królika, który zebrał mnóstwo komplementów od każdego, kto go w tym roku skosztował.

Pasztet z królika
Pasztet z królika

Polecam Wam jego przygotowanie. Z białym winem mięso połączy się doskonale. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni. Czekam na komentarze, jak Wam smakował :). Dajcie koniecznie znać, jakie były wrażenia!

15 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom