fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych z jajkiem i serkiem pleśniowym
5/5 (1)

Wir pracy, w który przyszło mi się niedawno rzucić sprawił, że na obiad wybieram mało skomplikowane dania i gotuję większe ilości, które mają wystarczyć na 2 dni. Na moim stole często pojawiają się zupy, które przyrządzam nad ranem, dzięki czemu po południu, w porze obiadowej, nabierają smaku i aromatu ziół i przypraw. Na szczęście udaje mi się od czasu do czasu zrobić mały „wypad” do lasu. Podgrzybków, prawdziwków i kozaków nie ma już zbyt wiele i cała nadzieja we wrześniowym wysypie, za to ignorowane przeze mnie dotychczas gołąbki znalazły swoje miejsce w przygotowanej ostatnio zupie. Oto zupa z gołąbków winnych z serem pleśniowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne i pożywne zupy

W Pozytywnej Kuchni zagości regularnie, przez najbliższe tygodnie, marka President, której mam przyjemność być ambasadorką. Ktoś nie zna serków pleśniowych President? Używacie? Które smaki najlepsze?

Zobacz też
Dip z cukinii z pietruszką

Przez najbliższych 6 tygodni poznacie różne sposoby zastosowania serów pleśniowych President w moich daniach, a kampanii będzie oczywiście towarzyszył konkurs z nagrodami, o którym więcej wkrótce. Tymczasem zapraszam na zupę!

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych czyli grzybów, które są jadalne, a rzadko ktoś je zbiera. Smaczna i pożywna zupa z dodatkiem sera pleśniowego i śmietanki.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z gołąbków winnych
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 500 g grzybów gołąbków (np. gołąbki winne, ale jest też sporo innych, jadalnych przedstawicieli tego grzyba)
  • 2 pomidory (dojrzałe; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki gęstej śmietany 18% (można zastąpić słodką wersją śmietanki do zup i sosów, z kartonika)
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko (ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki)
  • 1 serek pleśniowy President Camembert (orzech lub naturalny)
  • natka pietruszki
  • kilka pasków czerwonej papryki (cienko pokrojone)
  • masło lub oliwa do smażenia
  • kilka listków suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte, obrane ze skórki, pokrojone w paski grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
  • Całość dodajemy do garnka z wywarem, w zamykanym sitku dokładamy suszony rozmaryn, zagotowujemy. Gdy grzyby zmiękną, wyjmujemy sitko, dodajemy pomidory, następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.
  • Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po ćwiartce jajka. Kroimy w trójkąty lub paski ser pleśniowy President Camembert orzech, wkładamy do miseczek z zupą. Ozdabiamy natką pietruszki i papryką.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zupa z gołąbków winnych
Zupa z gołąbków winnych

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom