Pączki bezglutenowe pieczone

Pączki bezglutenowe pieczone

Dwa lata temu pokazywałam wersję smażoną, a teraz wreszcie przyszedł czas na pączki bezglutenowe bez smażenia. Są puszyste i miękkie, można je nadziać dowolnym nadzieniem i polać lukrem lub polewą. U mnie małe szaleństwo i dekoracja z motylkami. Zobaczcie jak zrobić pączki bezglutenowe pieczone w piekarniku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Uważam, że warto ograniczać gluten w swoim jadłospisie. Nawet nie chorując na celiakię, powinno się przyjrzeć temu, ile dziennie zjada się glutenu. Codzienny jadłospis nie powinien składać się z przewagi pizzy, chleba i makaronu. Z pewnością nie warto restrykcyjnie go wyeliminować w przypadku braku celiakii, jednak ograniczanie polecam. Natomiast w Tłusty Czwartek można pozwolić sobie na pączka pszennego, jeśli celiakia to nie Wasz problem. Z kolei dla tych, którzy pszenicy nie mogą, jest dobra wiadomość. Te pączki bezglutenowe pieczone wychodzą naprawdę smaczne!

5 od 1 osoby
Pączki bezglutenowe pieczone
Pączki bezglutenowe pieczone
Przygotowanie
1 godz. 45 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
2 godz. 15 min
 
Pączki bezglutenowe z mąki ryżowej, tapioki i ziemniaków, z ciasta drożdżowego, smażone. Przepis na pączki bezglutenowe najlepsze, krok po kroku.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: pączki bez glutenu pieczone, pączki bezglutenowe pieczone
Liczba kalorii: 222 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2 ziemniaki (średnie; sypkie; ugotowane, obrane ze skórki, wystudzone)
  • 3 łyżki mleka (zwierzęce lub roślinne)
  • 30 g drożdży (świeże)
  • szklanki mąki ryżowej (z kleistego ryżu)
  • ¾ szklanki tapioki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g masła (roztopione; można zastąpić rafinowanym olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do nadzienia
  • konfitura, kawałki owoców, kajmak, budyń, czekolada lub bakalie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pączki bezglutenowe pieczone - Jak zrobić
  1. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 2 łyżkami cukru i zalewam 3 łyżkami ciepłego mleka. Dodaję kilka łyżek mąki ryżowej i tapioki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.

  2. Mąkę z tapioką i solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, cukier oraz ziemniaki i zaczynam wyrabiać ciasto. Przykrywam i zostawiam na kilkanaście minut, żeby zaczęły wytwarzać się w nim bąbelki.

  3. Dodaję stopione masło i wyrabiam przez ok. 10 minut, do uzyskania ciasta o bardzo luźnej konsystencji, które częściowo odchodzi od boków miski, ale klei się do rąk. W razie potrzeby do ciasta można dosypać dodatkową mąkę.

  4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Powinno podwoić swoją objętość, ale może się okazać, że będzie nieco niższe. Ważne, żeby w środku wytworzyło się dużo drobnych pęcherzyków powietrza.

  5. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję z zewnątrz mąką, przekładam na stolnicę i delikatnie dociskam, żeby się odgazowało. Wałkuję na grubość ok. 1,5 cm.

  6. Zaznaczam szklanką (ale nie wycinam) kółka na cieście. Na każdym kółku układam po 1 porcji nadzienia.

  7. Przykrywam całość drugą warstwą ciasta i delikatnie dociskam wokół wybrzuszeń z nadzienia. Wokół każdej „górki” wycinam krążek z ciasta za pomocą szklanki.

  8. Przekładam pączki do papilotek (średnica dna papilotki = 5 cm) lub „miseczek” uformowanych z folii aluminiowej (można spryskać olejem z rozpylacza lub posmarować ręcznie) i przykrywam ściereczką. Odstawiam na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów.

  9. Gdy pączki wyrosną, smaruję je rozkłóconym jajkiem (opcjonalnie do jajka można dodać stopione, przestudzone masło) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół). Piekę przez ok. 15 minut, do mocnego wyrośnięcia i zrumienienia wierzchów.

  10. Po upieczeniu pączki pieczone wyjmuję od razu z piekarnika i studzę na kratce. Wystudzone wyjmuję z papilotek i dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą i posypkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

  11. Po całkowitym wystudzeniu można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku (łatwo wysychają).

Wartości odżywcze
Pączki bezglutenowe pieczone
Wielkość porcji (1 pączek z konfiturą, bez dekoracji)
Liczba kalorii 222 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 60mg 20%
Sód 65mg 3%
Potas 195mg 6%
Węglowodany ogółem 36g 12%
Błonnik 1g 4%
Cukry 7g
Białko 3g 6%
Witamina A 4.7%
Witamina C 5.7%
Wapń 2.6%
Żelazo 8.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Bardzo jestem ciekawa, czy pączki pieczone bezglutenowe przypadną Wam do gustu. A może jednak smażona na głębokim tłuszczu wersja lepsza? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)