fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z białych warzyw

Zupa z białych warzyw

Krem z białych warzyw

Skosztowana po raz pierwszy w restauracji, podczas wspólnego wypadu na miasto z przyjaciółką. Ujął mnie jej smak i konsystencja. Zupa z białych warzyw w formie kremu. Można wykorzystać wszystko, co białe, żeby zachowała swój kolor. Cebula i czosnek, biała część pora oraz kalafior. Do tego seler, pietruszka i ziemniaki. Całość ugotowana z dodatkiem korzennych przypraw i przełamana sokiem z cytrusów. Zobaczcie jak zrobić krem z białych warzyw.

Zupa z białych warzyw

Zupa z białych warzyw

Pyszna zupa z białych warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku i kalafiora, z dodatkiem pietruszki i ziemniaków. Doprawiona ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z białymi warzywami na obiad.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem z białych warzyw, zupa z białych warzyw
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 242kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml wywaru warzywnego (w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym)
  • 250 ml mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup 12-18%)
  • 400 g kalafiora (podzielony na różyczki)
  • 200 g ziemniaków (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 150 g korzenia pietruszki lub pasternaku (obrana, pokrojona na plasterki)
  • 100 g selera korzeniowego (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 4 łyżki nasion słonecznika (lub migdałów, albo nerkowców)
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło)
  • łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo zmielona)
  • łyżeczki cynamonu (można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich)
  • ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; biały lub czarny)
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Golonka

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z czosnkiem na oliwie.
  • Dodaję kalafior, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  • Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.
  • Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.
  • Dodaję mleko kokosowe, słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.
  • Doprawiam sokiem z limonki/cytryny i miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 242kcal (12%) | Węglowodany: 20g (7%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Sód: 937mg (41%) | Potas: 655mg (19%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 265IU (5%) | Witamina C: 46.7mg (57%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom