Zupa z białych warzyw

Krem z białych warzyw

Skosztowana po raz pierwszy w restauracji, podczas wspólnego wypadu na miasto z przyjaciółką. Ujął mnie jej smak i konsystencja. Zupa z białych warzyw w formie kremu. Można wykorzystać wszystko, co białe, żeby zachowała swój kolor. Cebula i czosnek, biała część pora oraz kalafior. Do tego seler, pietruszka i ziemniaki. Całość ugotowana z dodatkiem korzennych przypraw i przełamana sokiem z cytrusów. Zobaczcie jak zrobić krem z białych warzyw.

5 od 1 osoby
Krem z białych warzyw
Zupa z białych warzyw
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 

Pyszna zupa z białych warzyw na bazie cebuli, pora, czosnku i kalafiora, z dodatkiem pietruszki i ziemniaków. Doprawiona ziołami lub korzennymi przyprawami. Doskonały krem z białymi warzywami na obiad.

Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem z białych warzyw, zupa z białych warzyw
Liczba kalorii: 242 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 750 ml wywaru warzywnego (w wersji niewegańskiej można zastąpić drobiowym)
  • 250 ml mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić słodką śmietanką do zup 12-18%)
  • 400 g kalafiora (podzielony na różyczki)
  • 200 g ziemniaków (obrane, pokrojone w grubą kostkę)
  • 150 g korzenia pietruszki lub pasternaku (obrana, pokrojona na plasterki)
  • 100 g selera korzeniowego (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w talarki lub półksiężyce)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • 4 łyżki nasion słonecznika (lub migdałów, albo nerkowców)
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki oliwy (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło)
  • łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo zmielona)
  • łyżeczki cynamonu (można zastąpić 1 łyżeczką suszonych ziół prowansalskich)
  • ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; biały lub czarny)
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak zrobić wywar warzywny
Zupa z białych warzyw - Jak zrobić
  1. W dużym garnku do gotowania zupy szklę cebulę z czosnkiem na oliwie.

  2. Dodaję kalafior, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na średnim ogniu podsmażam przez kilka minut, mieszając.

  3. Dodaję wywar i sól, przykrywam i zagotowuję. Zmniejszam ogień.

  4. Na niedużym ogniu, żeby zupa lekko bulgotała, gotuję, pod przykryciem, przez ok. 15 minut.

  5. Dodaję mleko kokosowe, słonecznik i przyprawy i trzymam na niedużym ogniu jeszcze parę minut.

  6. Doprawiam sokiem z limonki/cytryny i miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wartości odżywcze
Zupa z białych warzyw
Wielkość porcji (300 g)
Liczba kalorii 242 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Sód 937mg 39%
Potas 655mg 19%
Węglowodany ogółem 20g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 4g
Białko 5g 10%
Witamina A 5.3%
Witamina C 56.6%
Wapń 6%
Żelazo 18.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)