Tortelloni z sosem pieczarkowym przepis | Dorota Kamińska

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Obiady przygotowywane na szybko to pole popisu dla wyobraźni, a sekretem ich dobrego smaku jest wysoka jakość kilku składników, z których zostały przygotowane. Świeże warzywa lub owoce, sosy bez konserwantów, a jeśli to dania makaronowe, to najlepiej te niesuszone, sprzedawane w szczelnie zamkniętych opakowaniach i przechowywanie w chłodniczych warunkach. Tortelloni z sosem pieczarkowym to obiad w 15 minut, co Wy na to?

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad

Tortelloni to włoskie pierożki przygotowywane na jajeczno-mącznym cieście, z różnymi rodzajami nadzienia, spośród których jednym z najpopularniejszych jest szpinak z dodatkiem włoskiego sera ricotta. Ich łagodny smak doskonale podkreśli sos pieczarkowy, który, zamiast na śmietanie, przygotowuję z dodatkiem białego wina. Pieczarki i natka pietruszki to bardzo smaczne połączenie, które polecam też np. w jajecznicy lub naleśnikach. Sos pieczarkowy z oliwkami i winem, łagodny w smaku, można wzbogacić o dodatek ostrej papryczki chili, która doda całemu daniu kolejnego, pięknego koloru. Oto kolorowe tortelloni z sosem pieczarkowym, smacznego!

Tortelloni z sosem pieczarkowym
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 
Tortelloni z ricottą i szpinakiem podane z sosem pieczarkowym z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i białym winem. Przepis na tortelloni z sosem pieczarkowym krok po kroku.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: tortelloni z sosem pieczarkowym
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
  • 5 pieczarek (pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 garść czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ ostrej papryczki chili (opcjonalnie; drobno posiekana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Tortelloni z sosem pieczarkowym - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim Facebooku
Tortelloni z sosem pieczarkowym - Jak zrobić
  1. Cebulę i czosnek szklę na oliwie lub maśle.
  2. Dodaję połowę natki pietruszki i oliwki, podsmażam chwilę.
  3. Dosypuję pieczarki i podsmażam do miękkości.
  4. Zalewam winem i redukuję całość na dużym ogniu. Doprawiam.
  5. Dosypuję tortelloni (świeże, domowe, trzeba wcześniej ugotować; te już gotowane, przechowywane w lodówce, wystarczy podgrzać w sosie przez ok. 3-5 minut; te suche, z torebki lub pudełka, trzeba wcześniej ugotować). Opcjonalnie posypuję papryczką chili.
  6. Serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Tortelloni z sosem pieczarkowym
Tortelloni z sosem pieczarkowym
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)